02 Jun

Detta är hörnan där BVK kommer att samla de senaste snackisarna kring Leksand. Saker som det pratas om, som vårt eget klotterplank. Och ni får gärna säga ert i kommentarerna.


Tyckare.

Filip Cederqvist här ännu inte hunnit spela en match i Leksand – och kanske kommer han inte att göra det heller. Han blev nämligen den sjätte spelaren från Leksand att skriva på för NHL mellan dessa två säsonger. Och jag känner: Fan vad glad jag är att jag inte är GM.

Marcus Karlberg blev otippat leksing igen i veckan. /Foto: Bildbyrån

Det är ganska mycket man hinner med under en vab-dag hemma med friska barn. Laga lunch, spela spel, bråka om att shorts inte är en bra grej i för kyliga sommargrader tidigt på morgonen – och förstås även fundera över vad som händer med Leksands spelartrupp.

Efter NHL-flykten från Emil Heineman, Isak Rosén, Nils... äh, ni kan namnen, har nu ett sjätte namn kritat på för NHL: Filip Cederqvist.

Det är oklart om jag och Thomas Johansson delar uppfattning om honom, men för mig var det en spelare för en andrakedja. Att tappa egna talanger svider, men att tappa signade spelare som man tror att man är 'safe' på, rör om ännu mer.

Denna osäkerhet gör mig galen

Det Leksand och dess supportrar upplever nu, har sannerligen inte varit vardagsmat genom åren. Att ha en handfull spelare som under ett och samma sommaruppehåll drar över Atlanten. Det är coolt, det är ett jäkligt bra skyltfönster för föreningen och det inger respekt.

Men det skapar också en osäkerhet som gör mig galen. Kommer fem att vilja komma tillbaka för att spela med Leksand i vinter – eller kommer ingen? Och hur ska truppen byggas, för att kunna hålla luckor öppna för dessa talanger om de vill hem till Dalarna igen?

Som det låter på kommunikationen utåt ska samtliga av dessa spelare åka över på camper och försöka ta en plats i NHL. Konstigt att ingen redan nu kommit överens om att bli utlånad till Leksand under kommande säsong, likt Filip Johansson i Frölunda, till exempel.

Dessa ägg i kommentarsfälten

Filip Cederqvist har skrivit på för Buffalo. Kanske finns hans ersättare till en toppkedja i Marcus Karlberg som presenterades som klar för en återkomst under måndagen?

Nej, givetvis inte.

Men så lät det från äggen i Leksands kommentarsfält på sociala medier som utan att ha läst GM Johanssons förklaring på denna värvning, kastade ur sig spydigheter kring nivån på värvningen och att nu blir det minsann allsvenskan igen. Det är sånt här man varit van vid att se i HV-, FBK, eller DIF-flöden genom åren. Men den som inte trodde att de fanns även bland leksingar, får nog tänka om.

Marcus Karlberg är ingen topp-topp-värvning. Det fattar vem som helst som tar tanken ett helt varv innanför pannbenet innan man låter fingrarna vandra över tangenterna. Men han är en kille med ett stort Leksandshjärta, som sprutat in poäng i division ett och som – trots allt – bara är 22 år gammal.

Han har tagit sig ann utmaningen att försöka slå sig in i detta Leksand under vad som väntas bli en av de bästa SHL-säsonger när det kommer till ren spelarkvalité som vi sett på flera år. Det ska han hyllas för och inte ta emot den skit som han nu har fått.

Det finns en del att göra

Det finns ett mardrömsscenario inför den här säsongen. Och det är att samtliga sex spelare som nu har tjänstledigt från Leksand, också blir kvar i Nordamerika. Då skulle jag säga att vi står med detta lag:

NY - Camper - NY
NY - Ruohomaa - NY
Kloos - Zacke - Lang
Knuts - Karlsson - Ashton
Kandergård, Karlberg

Alsing - Lindholm
Caito - Lundqvist
Norén - Ahnelöv
Ekberg

Kaskisuo/Armalis

Många påstår att detta är SHL:s just nu svagaste forwardssida. Det blir också skevt eftersom att den är långtifrån klar. Tankar kring skulle serien dra igång i morgon, har aldrig intresserat mig. För det gör den inte. Men visst finns det saker att  göra.

Något som leksingar är vana vid är att det brukar ryktas kring klubben så här års kring egentligen alla spelare man tittar på. Men Tegera Arena och dess kontorsbyggnad läcker inte längre. Och då kan man få en bild av att det inte arbetas tillräckligt hårt därifrån.

Försök i stället att ta det med ro. Och om vi står där med nio forwards i september när säsongen drar igång. Ja då kan vi samarbeta. Jag håller i sågen, så tar ni i snöret och drar igång den.

Men tills dess ser vi det som ett sundhetstecken att det inte värvas vad som helst som förr om åren. Låt oss avsluta med Petter Carnbros svar i Sportbladet varför Leksand inte värvat forwards: "Vi har helt enkelt inte hittat något som varit tillräckligt bra."

Nu ska jag joina dessa lirare.
En är tydligen Oskar Lang och den andre Axel Brage.

Publicerad 14/6, kl 11.40.


» Hur blir det med Marek?

Snackis: HockeyNews samtal med Tjomme

Ingång: Marek Hrivík har ännu inte presenterats som klar för Leksand. Och vad det verkar på Tjomme i artikeln länkad ovan, håller slovaken på att kikar över sina intressenter inför kommande säsong.

"Jag tror att skulle Marek blicka mot Sverige har jag svårt att se att han skulle spela någon annanstans än i Leksand. Men däremot kan det dyka upp andra som håller fylla på sina klubbar. Det vet man inte riktigt", säger Tjomme.

Reflektion: Det är en känsla som många leksingar nog har burit på under en tid. Att ju längre tid det går med att Marek inte är klar, så är känslan att konkurrensen växer. De schweiziska klubbarna har totalt kring tio importer att plocka in. Finns det plats för Marek där?

Hrivík vore givetvis det optimala nyförvärvet för Leksand. Och visst känner man sig lite stressad kring forwardsuppsättningen. Rosén och Heineman till NHL och Cehlárik till Zug, så sitter LIF på elva forwards.

Skulle inte heller Marek landa i Leksand, då finns här huvudbry.

Skrivet 2/6, kl 22.40