14 Feb

En ny vecka är avslutad av Leksands herrar, där vi också räknar in segern mot LHC. Men vilka stack ut i det blåvita laget? Här är BVK:s femma från matcherna under vecka 6.

Mikael Ruohomaa levererade i veckan. / Foto: Bildbyrån


Mikael Ruohomaa

Finländaren tog inte en ordinarie plats i det finska OS-laget. Och visst kan Leksand skratta sig lyckliga över det. Annars hade det exempelvis inte blivit tre mål och en assist hemma mot Linköping i den finfina 8-4-segern.

Ruohomaa var glödhet där och från samma position tryckte han in pucken i nät - tre gånger om. Har med sitt fantastiska sätt att styra spelet visat att han vill vara center nummer ett - även med Marek Hrivik adderad till laget.

Carter Ashton

Inledde målskyttet hemma mot Linköping och klev av med 1+1. Ytterligare en assist i hemmasegern mot ÖHK och sedan Leksands enda målskytt i Närke.

Efter en trögare poängmässig start på säsongen har fjolårets succéman börjat puttra igång. 15 poäng nu (7+8) och även utöver poängen är han mer delaktig än tidigare. Han har också än mer adderat sitt fysiska spel och är svår att flytta på framför kassen.

Linus Andersson

Han värvades för att utnyttja sitt rappa handledsskott. Men inför mötet med Örebro på hemmais hade det bara blivit en strut (detta i Leksandsdebuten). Men här firade han sin 100:e match i SHL genom att visa sin nya hemmapublik att han vet hur man nätar på ÖHK.

Var klinisk när han fick lägena och efter de två kassarna står 22-åringen på 3+1 på 9 matcher. Fortsätt så här, Linus, så spelar du snart till dig ett nytt kontrakt i Leksandströjan.

Max Véronneau

Detta var väl inte den veckan där Max över tre matcher var som mest synlig i Leksands lag. Men trots detta gör han 2+2 mot LHC, ytterligare en assist i segern över ÖHK och gör fem pinnar på tre matcher.

Succémannen har nu spelat in 43 poäng på 35 matcher. Han ligger delad etta (med Ryan Lasch) i SHL:s poängliga och toppar skytteligan (ihop med Patrik Karlkvist). Vart ska detta sluta?

Lian Bichsel

Om ni hade bett exempelvis Broc Little och Robin Kovacs att göra en liknande lista över spelare som varit extra jobbiga mot dem under den gångna veckan, skulle säkerligen Leksands 17-åriga schweizare toppa den.

Bichsel valde ut sina offer i matcherna och gjorde livet surt för dem under i stort sett 60 minuter. Hur många gånger grinade Little illa efter duster med Bichsel, sex-sju?

Men utöver sitt fysiska spel har backtalangen också skalat bort en stor procent av klassiska juniormisstag som kunde vara allt mer återkommande inslag i hans spel tidigare.

Bichsel har tagit fina steg i sin utveckling på kort tid och tillsammans med Jonas Ahnelöv har han skapat ett tungt backpar som är riktigt jobbigt att ta sig förbi.

Det är bara för Leksands del att hoppas att NHL-klubben som draftar honom i sommar, tycker det är en bra idé att Bichsel spelar vidare i Dalarna ett par år till eller så, innan han drar över.