Bergs volleymål avgjorde i Ängelholm

12.01.2021

Tidigt underläge med 0-2 men Leksand vände och vann.

August Berg var tillbaka, fick spela forward – och blev matchhjälte med sitt volleymål.

Leksand lämnar därmed Skåne med sex av sex poäng efter en imponerande insats i Ängelholm.

Berg knackar in 3-2 på volley. | Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån.
Berg knackar in 3-2 på volley. | Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån.

Efter den sköna 1-0-segern mot Malmö fortsatte Leksand sin Skåneturné med match mot suveräna serieledarna från Ängelholm under tisdagen.

Och det var ett hemmalag som kom ut och var ordentligt påkopplade från start. Efter halva den första perioden stod det redan 2-0 och Janne Juvonen hade fått släppa två av de tre första skotten.

Viktig reducering
I slutet av den första perioden fick Rögle ett powerplay. Ett stort vägskäl i matchen där 3-0 skulle vara tungt att bestiga, medan ett 2-0-underläge i första paus skulle vara görbart.

Men det blev bättre än så för Leksand. För i det numerära underläget snodde Peter Cehlárik pucken bakom Röglekassen, serverade Marek Hrivik som i sin tur vickade ner målvakten och reducerade.

Bländande andraperiod
Leksand stod sedan för en av de bästa perioder som undertecknad har sett den här klubben spela under alla år som klubben har följts.

Man sköljde över Rögle som inför kvällen hade tagit poäng i 13 av 15 hemmamatcher. Ett erkänt starkt hemmalag.

Martin Karlsson kunde halvvägs in i perioden kvittera, när han serverades öppet mål av Hrivik. 

Dryga två minuter senare var det sedan dags igen när August Berg direkt på en offensiv tekning höll sig framme och knackade in en puck på volley.

Domarna ringde och det var svårt att se på bilderna om klubbladet var över ribban. Men målet godkändes och Berg som åter fick spela forward gjorde det mycket bra.

Juvonen fortsatt het
Leksand vann skotten med 18-6 under mittakten och känslan var när den var över att den blåvita ledningen borde varit ett eller ett par mål större än vad den var.

I den tredje perioden satte Rögle in en högre växel för att i första hand åstadkomma en kvittering. Men Janne Juvonen var åter tät och fick även hjälp av ett hårt arbetande försvar.

Martin Karlsson blev tvåmålsskytt när han kastade in en puck i det öppna målet två minuter från slutet och kort därefter gjorde Daniel Gunnarsson detsamma.

En mycket imponerande insats av Leksand som till sist vann rättvist.


Leksands tre bästa spelare

🔥 Marek Hrivik (1+1)
Ligans bästa spelare gjorde lite vad han ville i kväll.

Efter covid-19 har slovaken haft det lite kämpigt att komma tillbaka till den riktig storformen som han hade innan sjukdomen (vilket är förståeligt).

Men nu har Hrivik växlat upp och i Ängelholm var han hur bra som helst. Kylan vid reduceringen, spelsinnet vid kvitteringsassisten till Karlsson, hur han håller i pucken och driver den offensivt.

Han är fullkomligt briljant, Marek.

🔥 Janne Juvonen (92.59%, 25/27)
Det började tungt, men sedan spelade Janne upp sig.

Och det ska sägas att målen han släppte in, var svåra att göra något åt. Först ett friläge och sedan en projektil från Tambellini i hemmalagets powerplay.

Efter de två insläppta puckarna var Janne omutbar och stod för några riktigt svettiga parader. Han imponerar med sin följsamhet, hur han söker upp puckarna i kalabaliken framför sig i vissa situationer och är på rätt plats innan pucken kommer dit.

🔥 Patrik Norén (0+2, +3)
Det här var en mycket bra genomförd match av egentligen samtliga backar i Leksand.

Det känns verkligen som att backparen har satt sig och Norén har – efter en tyngre inledning med en del onödiga och rentav slarviga utvisningar som Jonas Junland hade sågat – spelat upp sig.

Riktigt bra i afton och fick kröna det med två sena assistpoäng in på kontot. Spela roll om det var till två mål i öppen bur. Det står inte specifikt i statistiken efter säsongen.


Utropstecken

! Alla kedjor bidrog
Det var framför allt det som imponerade med Leksands andraperiod som var oerhört bra.

Det var inte ”bara” förstakedjan som fick till långa anfall i offensiv zon och som lyckades sätta hård press mot Johan Gustafsson i hemmaburen.

Bulldozerkedjan med Ashton, Paajanen och Berg var oerhört tung att möta.

Samtidigt var Zackrisson på spelhumör efter en tids frånvaro och gick direkt in och gjorde det bra med Heineman och Åman.

Den kedjan borde gjort mål på alla chanser de skapade. Förhoppningsvis sparade man det bara till torsdag.

! Jonas Ahnelöv
Den intervju som Ahnelöv bjöd på hos Patrik Westberg efteråt i C More skvallrade en del om att detta är en spelargrupp som verkligen kommit ihop som ett lag.

Man har förbannat roligt tillsammans, man gillar att vara på roadtrips och som Ahnelöv även sa; man krigar hårt för varandra och alla vet vad man ska göra för att bidra.

Det luktar topplag lång väg om Leksands IF numera.

! Ovant
Det är svårt att liksom placera känslorna.

För trots att laget spelar bra och det nu har 20 (!!) poäng ner till kvalplatserna, är det glappet ner dit som först fångar uppmärksamheten när SHL-tabellen synas.

Antar att vi leksingar är för luttrade för att gå på något annat. Vi har varit med om så många kollapser, vi är för rutinerade. MEN. Samtidigt: Finns det någon som kan se det här laget falla igenom på det viset?

Spelartruppen känns så smart byggd. Och tränartrion känns helt rätt. Allt byggt av en GM som är på helt rätt plats. Och det är en harmoni i föreningen utan en massa cirkus som under så många år tidigare.

Det är en ovan känsla, men faktum är att Leksand nu har lika många poäng som man hade efter 52 omgångar ifjol.

Om det rullar på så här och vi så småningom kan konstatera att laget kommer att undvika platserna 13-14. Då ska fokus läggas om till en enda sak; att sluta bland de tio bästa – och att sedan vinna sista matchen för säsongen.

Och det. Med det här laget. Kan bli hur jäkla roligt som helst.


Matchfakta
RBK-LIF 2-5 (2-1, 0-2, 0-2)
Skott: 27-37 (5-13, 6-18, 16-6)
Utv-min: 2-8 (2-6, 0-0, 0-2)
Tekningar: 34-27 (14-10, 11-12, 9-6)

1-0 (05.03) Dennis Everberg (Hansson)
2-0 (09.58) Adam Tambellini (Gelinas, Everberg) PP1
2-1 (19.01) Marek Hrivik (7) (Cehlárik) BP1

2-2 (29.08) Martin Karlsson (4) (Hrivik, Forsberg)
2-3 (31.14) August Berg (3) (Ashton, Paajanen)

2-4 (57.55) Martin Karlsson (5) (Norén, Zackrisson) öppen bur
2-5 (58.37) Daniel Gunnarsson (4) (Norén) öppen bur