Bra bortamatch trots förlust i Norrbotten

22.10.2020

Den tunga inledning sänkte Leksand i Norrbotten.
Dalalaget stod för en bra bortamatch mot guldfavoriten, men räckte inte till.
Tung kväll för Brage som återigen blev utbytt - och Juvonen höll sin nolla intakt.

Paajanen spräckte sin målnolla. Foto: Simon Eliasson, Bildbyrån.
Paajanen spräckte sin målnolla. Foto: Simon Eliasson, Bildbyrån.

Matchkommentar

Säsongens potentiellt tuffaste bortamatch är den i Luleå.

Leksand hade inför mötet i kväll haft sex raka matcher (hemma och borta) utan poäng mot LHF och skulle det gå bra denna afton, skulle man behöva en bra start.

I inledningen av matchen bytte lagen chanser med varandra, men i mitten av första tog Luleå över. Via matchens första powerplay tog hemmalaget ledningen och Victor Berglund kunde sedan skicka upp pucken i nättaket via ett mäktigt backskott.

Efter Luleås två mål växte Leksand dock in i perioden som slutade 11-10, skottmässigt.

Luleå är heta i sitt powerplay och utökade till 3-0 sex minuter in på mittakten. Kort därefter fick Axel Brage - som inte stått sedan han blev utbytt efter 40 minuter i premiären - återigen bli utbytt och Janne Juvonen kom in.

Juvonen höll sin nolla intakt resterande delen av matchen.

Otto Paajanen reducerade och gjorde sitt första mål i Leksandströjan när han styrde in 3-1 fyra sekunder in på ett powerplay efter skott från Matthew Caito.

Luleå hade fyra-fem ramträffar i matchen och Leksand hade två. En av dessa hade behövt gå in i inledningen av tredje för att man riktigt skulle komma nära, så blev det inte.

Man ryckte målvakten tidigt med fyra minuter kvar och då kom 4-1 i öppen kasse. Jonas Ahnelöv parkerade sedan framför kassen och på pass från Nisse Åman kunde han reducera och göra sitt första mål för säsongen till 4-2.

Innan Klasen stängde till 5-2, även det i öppet mål.

Leksand gör en bra bortamatch i Luleå, men starten med 2-0 i första perioden blev en för tung uppförsbacke att ta sig upp för.


Leksands tre bästa spelare

1️⃣ Otto Paajanen
Redan innan sitt mål i matchen kändes finländaren pigg och roligt att han äntligen fick spräcka sin nolla. Har inte känt Otto som ett lika stort offensivt hot i tidigare matcher som i kväll. Hade inte varit konstigt om han satt en till på chanserna han skapade.

2️⃣ August Berg
Han lyftes fram efter segermatchen mot Djurgården och "Agge" är bra här igen. Han är oerhört rejäl i egen zon, får stort förtroende (istid, 16.32) och har en given ordinarie tröja.

3️⃣ Calle Själin
Och lika given tröja har Calle Själin som radar upp bra insatser. Han är så självklar i sitt spel, svår att ta sig förbi och får verkligen spela ut det fina registret han har som hockeyspelare. Positiva svar på Leksands backsida.


Målvaktssituationen

Jag minns när Leksand åkte upp till Skellefteå förra säsongen. Janne Juvonen hade inte stått på tre-fyra matcher, men nu var det dags för honom att åter visa vad han går för.

Men det enda som hände var att Leksand slängde finländaren under bussen.

Han hade med sig ett lag som bara med sitt sätt att spela, berättade för honom att de redan innan bar på känslan att det här inte kunde bli annat än förlust.

Den gången släppte han in sex-sju puckar och var övergiven längst bak.

Så illa var det inte i kväll, men det var ingen lätt match Brage fick. Inte stått sedan han blev utbytt i premiären och så får han chansen borta mot en potentiell SM-guldvinnare.

Tre insläppta och utbytt.

Tungt för Brage nu.

Räknar med att Juvonen står många matcher framöver på varandra nu, trots att det blir ett alltmer intensivt spelschema med tiden här.


Andnöden i matchen

Inför första nedsläpp fick vi en laguppställning som inte innehöll SHL:s poängligaledare i Marek Hrivik.

Han hade blivit illamående efter flygresan och kom inte till start.

Orolig blev man också under den tredje perioden när Carter Camper såg ut att grina lite illa och sågs över av det medicinska teamet med ispåse på handen.

Carter berättade för C More efter matchen att han fått en puck på handen - men att det inte är någon fara. Camper fullföljde matchen och menar själv att det inte är någon fara.

Puh.


Spräckta målnollor

Sådana välkomnar vi, förstås!

Denna kväll blev både Otto Paajanen och Jonas Ahnelöv av med dessa.

Ska vi säga Caito och Åman mot Färjestad?


Matchfakta
Luleå - Leksand 5-2 (2-0, 1-1, 2-1)
Skott: 31-33 (11-10, 14-12, 6-11)
Utv-min: 8-8 (0-2, 4-6, 4-0)
Tekningar: 40-29 (16-8, 13-13, 11-8)

1-0 (09.16) Isac Brännström (Hållander, Connolly) PP1
2-0 (10.31) Victor Berglund (Gustafsson, Brännström)

3-0 (26.09) Erik Gustafsson (Klasen, Olausson) PP1
3-1 (31.27) Otto Paajanen (1) (Caito, Zackrisson) PP1

4-1 (56.22) Arttu Ilomäki (Gustafsson, Engsund) öppen kasse
4-2 (58.25) Jonas Ahnelöv (1) (Åman, Gunnarsson)
5-2 (59.28) Linus Klasen (Lundkvist)