Cehlárik klev fram – fixade tredje raka

04.01.2021

HV71 tryckte på för ett segermål – då fick Oskar Lang pucken.

Kort senare hade han på egen hand fixat fram ett powerplay där Peter Cehlárik med nio sekunder kvar av det numerära överläget pricksköt in 3-2.

Carter Ashton stängde senare matchen fram till 4-2 i öppet mål.

Peter Cehlárik med klassmål i powerplay. / Foto: Bildbyrån.
Peter Cehlárik med klassmål i powerplay. / Foto: Bildbyrån.

Leksand åkte till Jönköping för att ta tredje raka segern och taktiken var glasklar: Att komma ut starka mot ett skärrat motstånd trots att det var på deras hemmaplan.

Björn Hellkvists mannar gjorde också detta, startade piggt men ett 1-1-resultat var vad man fick med sig efter första 20 minuterna.

HV71 kan tacka 36-åriga målvakter Markus Svensson för det. Han gjorde sin HV-debut i afton och fick 17 skott emot sig redan i den första perioden.

Kinnvall gjorde 1-0 i powerplay men bara två minuter senare kunde Fredrik Forsberg kvittera. Fjärdekedjan stod för ett långt tyngt byte som avslutades med att Foppa tryckte upp pucken i nättaket från nära håll.

Jämnare andra
Ett mål föll i en jämnare mittperiod. Då var det Leksands tur att göra mål i powerplay och detta när Otto Paajanen höll sig framme och tryckte in en retur.

Skottet kom från Matthew Caito som nu stått för 16 assist den här säsongen. Fjärde flest assists av backarna i SHL med det resultatet på sina 27 matcher.

Paajanen var het i kväll och klev av med 1+1. Har därmed 2+4 de senaste tre matcherna.

Till stor de Langs mål
I den tredje perioden gjorde HV71 lite vad Brynäs gjorde senast. Man skickade in pucken på mål i powerplay egentligen på chans – och den gick in. Båda målen som HV71 gjorde i kväll gick via leksing och ställde Juvonen i målet.

I övrigt var Juvonen bra och räddade allting som han förväntades rädda.

Hemmalaget hade inte många stunder i matchen där man var det bättre och spelförande laget. Men under ett par-tre minuter efter kvitteringen kom en sådan period.

Då fick Oskar Lang pucken.

Han satte fart in i offensiv zon, täckte pucken och skulle gå runt HV-kassen. Då tvingades Didrik Strömberg dra omkull Leksands #14 för att få stopp på honom – utvisning två minuter.

Ashton avslutade målgörandet
Leksands efterföljande powerplay var bra. Man pressade i över 1,5 minut innan Peter Cehlárik fick pucken, avancerade in centralt och skickade upp pucken i första krysset med nio sekunder kvar av det numerära överläget.

Ashton stängde sedan matchen med 4-2 i öppen kasse, sitt andra mål på två matcher.

Otto Paajanen het på nytt. / Foto: Bildbyrån.
Otto Paajanen het på nytt. / Foto: Bildbyrån.

Leksands tre bästa spelare

1️⃣ Otto Paajanen
Vi börjar med det mest uppenbara och det är att #15 verkligen har kommit igång. Sex poäng på tre matcher nu och fått en trevlig kemi med Carter Ashton.

2️⃣ Peter Cehlárik
Det är ren klass det han gör vid 3-2-målet. En av de bästa spelarna som spelat i Leksand på många år. Leder skytteligan på sina 17 mål. Im-po-nerande.

3️⃣ Oskar Lang
Det blev inga poäng från Langen i kväll, men han är ändå väldigt involverad i den här segern. Det finns ingen som kan vinna pucken offensivt som han.

Han är så ettrig och rent utsagt svinjobbig för sina motståndare och han arbetar på egen hand fram det numerära överläget som ger 3-2-målet. Ruskigt fin i dag,  Oskar. Sju avslut på mål.


Utropstecken

! Målmedvetenheten
Det var den briljante twittraren Rolf Urby som observerade mig på en sak under kvällen: Leksingarnas målmedvetenhet vid avgörande skottlägen.

• Fredrik Forsberg nyper direkt vid 1-1.
• Otto Paajanen ska bara in med pucken vid 2-1.
• Och flera situationer där det blev farligt men inte mål.

Björn Hellkvist håller sakteliga på att bygga upp en vinnarmentalitet i Leksand. En sådan som vi inte sett i föreningen på många, många år.

! Matthew Caito
Han väntar förvisso fortsatt på sitt första mål, men 16 assist på 27 matcher är stabilt en första säsong i SHL. Första målet kommer att komma.

Än viktigare är det att han funnit en stark kemi ihop med Calle Själin och lyft sitt övriga spel utanför sina assistmackor.

! Jon Knuts
Han är så speciell, Knutte. Han är en krigare, en kämpe, en hårt spelande forward. Men han kan också blanda det med riktigt fina handleder och vackert spel.

Emellanåt förvandlas han till Jon Knutzerov, får en argare blick och brinner. Och då kan vad som helst hända. Som vid 1-1-målet när han försöker skjuta mellan benen på sig själv.

En ”Elmer Söderblom” för er som sett JVM. Nu misslyckades han men att han bara försöker är härligt att se. Sedan gick pucken till Fredrik Forsberg som gjorde mål, så det blev en läcker assist.

! Torsdag
Vill att tiden ska gå fort så att vi får besegra HV71 igen om ett par dagar, men då i Tegera. Det är 15 poäng mellan lagen nu. På torsdag går Leksand för 18.


MATCHFAKTA
HV71-LIF 2-4 (1-1, 0-1, 1-2)
Skott: 27-36 (6-17, 6-10, 15-9)
Utv-min: 8-6 (4-2, 2-2, 2-2)

1-0 (07.52) Johannes Kinnvall (Martinsson, Bergström) PP1
1-1 (09.51) Fredrik Forsberg (7) (Knuts, Karlsson)

1-2 (35.23) Otto Paajanen (3) (Caito, Cehlárik) PP1

2-2 (47.40) Filip Sandberg (Martinsson, Bergström) PP1
2-3 (55.30) Peter Cehlárik (17) (Hrivik, Camper) PP1
2-4 (59.28) Carter Ashton (2) (Paajanen) öppen kasse