Covid-drabbat Leksand föll mot HV71

27.10.2020

Leksand ville åt sin första hemmaseger för säsongen.
Samtidigt var HV71 i Dalarna för att ta första bortavinsten.

Och det blev Jönköpingslagets önskan som slog in via en 3-1-seger.
Målvakten Hugo Alnefelt hade stor del i segern efter skotten 45-24 till LIF.

Alnefelt storspelade för HV. | Foto: Daniel Eriksson, Bildbyrån.
Alnefelt storspelade för HV. | Foto: Daniel Eriksson, Bildbyrån.

Matchkommentar

Inför mötet med HV71 gick Leksand ut och berättade att man fått sitt första bekräftade covid-fall i herrlaget. De medicinska teamen i lagen hade dock kommit fram till att matchen ändå skulle spelas.

Men även om endast en spelare så här långt är bekräftat smittad, verkar det finnas fler som bär på symptom och därmed inte kunde spela matchen.

Jon Knuts, Marek Hrivik, Matt Caito och Mattias Ritola (frånvarande sedan tidigare) saknades alla inför kvällens drabbning. Knuts är den av de tre förstnämnda som varit frånvarande längst och inte tränat med laget de senaste dagarna.

Storspelande målvakt
Själva matchen blev en skottglad historia från leksingarna som lassade i väg hela 45 skott mot 19-årige målvaktstalangen Hugo Alnefelt – men bara en puck gick i mål.

Leksands Fredrik Forsberg gjorde 1-1 i den andra perioden – efter att numera HV71:s Fredrik Forsberg (ja, den Fredrik Forsberg) gjort 1-0 för gästerna under den första tredjedelen.

Hur blev det ingenting?
För vi vet inte vilken gång i ordningen den här säsongen hade Leksand otur med domsluten. Det var vid ställningen 3-1 till HV71 i den tredje perioden som hemmalaget jagade en reducering.

Fredrik Forsberg skrinnade förbi alla till vänster, sökte sin in mot mål och blev fälld – domarna visade på straffslag. Men HV71 gnällde, domarna tittade på mediakubens reprisbilder – och ändrade sig.

Det blev ingen straff.
Det blev ingen utvisning.
Det blev ingenting.
Eller jo – det blev spel fem mot fem.

Där dog också matchen, efter att HV sedan tidigare gjort sitt avgörande 3-1-mål bara halvminuten in i den tredje perioden. Ett ineffektivt Leksand får jaga revansch på torsdag när man åker bort för match i Gävle.


Positivt!

Det var roligt att se Johan Fransson tillbaka i match.

Han hade ett par stappliga första byten, men kom sedan snabbt in i det. När matchen summerades hade han loggat över 23 minuter istid, slagit en magisk macka fram till Forsbergs mål och varit en av Leksands bästa spelare.

Så kan man också säsongsdebutera.


Negativt.

Det är förstås inte bra att bränna så här många chanser.

Det är bra att man skapar målchanser, givetvis. Hade man inte gjort det hade man varit än mer orolig. Och visst får Alnefelt stå för en och annan svettig parad. Men allt som allt måste Leksand bli mer kliniska.


Saknaden av Hrivik...

... är verkligen enorm i detta Leksand så fort han inte är med. Det finns andra stjärnor i det här laget också, men det blir tydligt när han inte är med på isen, att han är lagets viktigaste spelare.


Domarparodin.

Det är förstås skrattretande uselt hur domarna kan gå från att döma straffslag till ingenting i situationen med Fredrik Forsberg.

Om man inte kommer fram till att det är ett straffslag – vilket går att köpa – är det väl åtminstone ett powerplay för Leksand som den sekvensen ska mynna ut i?

Med tanke på vilken nivå domarkåren har lagt kring slashingar den här säsongen, är väl detta ett praktexempel på en situation som ska rendera i ett numerärt överläge.


Matchfakta
Leksand - HV71 1-3 (0-1, 1-1, 0-1)
Skott: 45-24 (11-13, 15-5, 19-6)
Utv-min: 6-10 (2-4, 4-4, 0-2)
Tekningar: 31-35 (11-19, 8-12, 12-14)

0-1 (10.31) Fredrik Forsberg (Bergström, Kinnvall)

1-1 (24.50) Fredrik Forsberg (2) (Fransson, Lang)
1-2 (37.18) Simon Önerud (Martinsson, Bergström)

1-3 (40.29) Linus Fröberg (Bergström, Sandberg)