Rundqvist ser ljuset efter ny operation: "Fått motivation och lite hopp"

25.11.2020

David Rundqvist bröt knäskålen i februari och tvingades till operation.

Men efter tio veckors rehab blev det aldrig bra. Nu har ex-leksingen nyligen opererats på nytt och berättar för BVK om vägen tillbaka mot hockeyrinken.

- Just nu har jag fått tillbaka lite... jag ska inte säga livsglädje, men motivation och lite hopp, säger 27-åringen till BVK.

Rundqvist lämnade Leksand för Västerås. / Foto: Bildbyrån
Rundqvist lämnade Leksand för Västerås. / Foto: Bildbyrån

Det var under fjolårssäsongen med Leksand i SHL som David Rundqvist och klubben till slut kom överens om att bryta forwardens kontrakt.

Efter två mål på 24 matcher, blev det i stället en flytt till Västerås. Där blev det nio matcher för VIK innan olyckan var framme ordentligt för Rundqvist.

- Jag bröt knäskålen i februari. Det var en jobbig skada som opererades där de satte i två skruvar och efter det blev det tio veckor på kryckor, säger han och fortsätter:

- Sedan har jag haft lite problem med skruvarna, då de var lite långa och stack ut en halv centimeter på ovansidan och några millimeter på undersidan. Så när jag böjde på benet tog skruvarna i leder och grejer.

Hur kändes det då?
- Jag tränade på och trodde att det skulle bli bättre men smärtan släppte aldrig och jag fick ingen riktig styrka i benet trots att jag körde styrketräning. Det hände ingenting så jag opererades igen för tre veckor sedan och tog ut skruvarna samt lite brosk som de också tog bort.

-  Nu hoppas jag att smärtan ska släppa så att jag kan börja bygga upp benet igen. Jag var tvungen att vänta ett halvår, då det tar den tiden innan benet läkt ihop helt och hållet så att jag klarar mig utan skruvarna. Det tog sedan lite extra tid, kanske på grund av corona eller något missförstånd. Men nu har jag gjort det och det känns som att jag hamnade i väldigt bra händer i Göteborg där jag opererades.

Hur mår du nu?
- Jag mår bra. Det är lite drygt att bara gå hemma och träna. Det blev en jävligt lång sommarträning. Men det har gått lite upp och ner då det ibland är jobbigt mentalt och ibland rullar det på lite enklare. Just nu har jag fått tillbaka lite... jag ska inte säga livsglädje, men motivation och lite hopp så nu är det träning två gånger om dagen och hoppas på att det går framåt.

"Det gjorde för ont för att köra så det fick jag lägga ner."

Rundqvist berättar att han och Västerås gick skilda vägar efter säsongen. Också att det var olägligt att bli långtidsskadad med ett utgående kontrakt och att han under den här perioden i stället hållit igång mycket på egen hand.

-  Jag tränar själv med en kompis som också är utan kontrakt. Vi tränar på här hemma, så det är skönt att slippa vara själv. Jag har inte kunnat köra igång med isen ännu riktigt. Jag var på några gånger, men det gjorde för ont för att köra så det fick jag lägga ner. Jag hoppas att jag ska kunna börja med isträningen om en vecka eller två, lite försiktigt.

Är planen att spela ishockey redan den här säsongen?
- Jag hoppas det! Det är målsättningen, efter jul nånstans. Då hinner jag bygga upp mig litegrann och vänja lite mer vid is. Sedan får vi se hur det ser ut med coronasituationen, om serierna är igång och vad som kan tänkas finnas. Det är lite ovisst.

David Rundqvist är en pålitlig poängspelare på hockeyallsvensk nivå. Men om det kan dyka upp kontrakt när han är redo att köra, eller om han kommer att få provspela eller liknande efter en så här pass lång tids frånvaro, vet han inte riktigt.

-  Jag har faktiskt ingen aning. Men jag har inte glömt bort hur man spelar direkt utan jag tror att det fortfarande finns där. Sedan kanske det är en längre startsträcka, men jag tror ändå att om jag köra på i Karlstadsområdet med något lag eller NHL-killarna som fortfarande är hemma så märker jag nog ganska snabbt om det funkar den här säsongen eller inte, säger han och fortsätter:

- Och skulle det funka så tror jag inte att det är några problem. Jag tror inte att jag är så mycket sämre utan snarare att jag är jäkligt revanschsugen och skulle tycka att det skulle vara så himla kul att spela igen. Så det skulle nog gå bra.

Rundqvist får Andersén på fall. / Foto: Bildbyrån
Rundqvist får Andersén på fall. / Foto: Bildbyrån

Pandemin med covid-19 har gjort hockeyvärlden osäker för många och det finns flera etablerade spelare som sitter utan kontrakt. Rundqvist säger att han inte känt av stressen tidigare, men att den börjat krypa sig närmare den senaste tiden.

-  Det optimala hade förstås varit om jag hade haft kontrakt någonstans. Det var lite typiskt att jag hade utgående när jag fick skadan. Det är såklart lite motigt. Samtidigt är det en ganska bra säsong att vara skadad på. Jag kände ingen större stress i somras och sådär utan det är först nu som stressen börjar smyga sig på litegrann, säger han och fortsätter:

- Man behöver en inkomst och den biten, så att man inte behöver syssla med något annat. Utan att man har en inkomst så att man kan sköta denna rehab och styrketräningen på ett optimalt sätt. Det har gått bra fram tills nu då stressen börjar smyga sig på litegrann.

Du har fått leva lite på egna besparingar?
-  Ja, lite så blir det. Man kan inte riktigt leva som man gjort tidigare kanske utan man får tänka ett steg längre i vissa fall. Men än så länge är det ingen panik, utan det är mer om man tänker för framtiden hade det varit skönt om man kunde få en inkomst nånstans där man också får spela.

"Man är van vid att ha ett lag, många vänner, rutiner."

Det är det ovana och tristessen som varit jobbigast för Rundqvist, berättar han.

- Man är van vid att alltid ha ett lag, många vänner, rutiner. Och nu har man gått utan rutiner och det är som att man är på gymmet och sedan är det inget mer. Inga bortaresor, inga rutiner inför matcher och det blir... väldigt ovant och tråkigt framför allt.

Var kan du tänka dig att spela?
- Jag kan ta vad som helst. Nu måste jag egentligen ta vad som helst och inte ha så många valmöjligheter. Dyker det upp ett jobb som är attraktivt så hugger jag på det såklart. Jag har inte tid att gå runt och vänta att det kanske kommer något bättre.

- Så som det känns nu kommer jag hugga om det är en liga som jag kan tänka mig att spela i. Den här säsongen tänker jag inte på att jag vill vinna några mästerskap eller så utan jag vill komma igång och göra mig redo inför nästa säsong. Sedan om det är någonstans där jag kan vara med och vinna och ta mig vidare så är det såklart en bonus.

Rundqvist nätar på Skellefteå. / Foto: Bildbyrån
Rundqvist nätar på Skellefteå. / Foto: Bildbyrån

Hittills under karriären har det endast blivit spel hemma i Sverige för David Rundqvists del och det har varit både roligt och utvecklande. Men nu blickar värmlänningen utomlands - mot ligor som han nobbat tidigare under karriären när chansen har funnits.

- Jag har spelat i Sverige i många år, många säsonger i hockeyallsvenskan och SHL i två svängar. Jag känner väl att jag nu fyller 28 i vinter och det är klart att utomlands lockar väldigt mycket. Jag har ändå under de här åren tackat nej till klubbar ute i Europa.

- Nu vill jag verkligen utomlands. Särskilt nu när jag märkt hur snabbt det kan gå och att man kan bli av med karriären om man har riktig otur.

Har du någon gång under den här perioden tänkt att karriären är över?
- Nej, det har jag väl egentligen inte tänkt. Först på slutet nu har man funderat lite på vad man skulle göra om man inte skulle kunna fortsätta spela hockey. Jag har egentligen bara brutit ett ben och att det inte borde vara någon fara. Sedan tar det lite längre tid när man bryter en knäskål än vad exempelvis ett smalben gör.

- Men förhoppningen är att komma tillbaka och att testa på utomlands någon gång under karriären. Det är helt klart fortfarande ett mål som jag har, avslutar David Rundqvist.