De utgående kontrakten

17.04.2021

Säsongen 20/21 är över.
En annan startar: Silly season inför 21/22.
I Leksands trupp finns en handfull spelare med utgående kontrakt.
Här har BVK samlat dessa ihop med sina tankar om deras framtid.

Peter Cehlárik. / Foto: Bildbyrån
Peter Cehlárik. / Foto: Bildbyrån

» PETER CEHLÁRIK
Poäng grundserien:
40 (20+20). 45 matcher
Kommentar: Cehlárik har kontrakt över 21/22 - men det är med en out för KHL, NLA, NHL. Om han ska stanna behöver klubben skriva en liknande lösning som man gjort med Camper.
Ett nytt kontrakt där slovaken inte kan lämna under kommande säsong, utan först efter 21/22. Och naturligtvis är det något Leksand ska försöka med, även om han känns förlorad då Leksand inte kan matcha pengarna som lär komma från exempelvis Ryssland.
Men det här vore en fin byggsten att ha i laget även nästa säsong, även om Cehláriks slutspel inte blev vad varken han eller någon annan hade hoppats på.

Marek Hrivík. / Foto: Bildbyrån
Marek Hrivík. / Foto: Bildbyrån

» MAREK HRIVÍK
Poäng grundserien: 51 (14+37), 44 matcher
Kommentar: Det finns inte så mycket att säga om Marek som inte redan är sagt. Det här är en av de bästa spelarna som någonsin har spelat i vår förening.
Han vinner SHL:s poängliga och sådant skapar eko. Enligt flera medier där Expressen var först blir det KHL för slovaken kommande säsong. Pengar LIF ej kan matcha. Vore fantastiskt att ha honom kvar, men det lär ej ske.

Daniel Trkulja. / Foto: Bildbyrån
Daniel Trkulja. / Foto: Bildbyrån

» DANIEL TRKULJA
Poäng grundserien: 4 (1+3), 22 matcher
Kommentar: Han värvades inför fjolåret tänkt som en förstärkning till ett hockeyallsvenskt lag. I stället fick Trkulja försöka kriga sig till en plats i ett SHL-spelande Leksand.
Under Roger Melins tombola blev det 47 matcher ifjol, men under Björn Hellkvist och en större konkurrens bland forwards, har Trkulja hamnat utanför.
Det blev bara 22 matcher den här grundserien och ingen istid i slutspelet.
Nu kommer 30-åringen att lämna och vi vill säga: Kom och fynda, alla hockeyallsvenska lag.

Mattias Ritola. / Foto: Bildbyrån
Mattias Ritola. / Foto: Bildbyrån

» MATTIAS RITOLA
Poäng grundserien: 12 (5+7), 23 matcher
Kommentar: Bäraren av SHL:s bästa skägg fyllde 34 i mars. Det är väl det som talar emot en fortsättning för Mattias Ritola på hockeyrinken. Orkar kroppen? För gör den det, då ska Rito stanna.
Det blev 'bara' 23 matcher under denna grundserien på grund av både sjukdomar och skador. Men när han väl var ombytt och med, bidrog Borlängesonen verkligen med saker och isen.
Det går kanske inte lika snabbt som det gjorde förr. Men han har en fysik som få matchar och att ta pucken av honom i ett sarghörn är i princip omöjligt. Dessutom har han fina händer som inte blir sämre med åldern. Förläng ett år!

Jesper Kandergård. / Foto: Bildbyrån
Jesper Kandergård. / Foto: Bildbyrån

» JESPER KANDERGÅRD
Poäng grundserien: 2 (2+0), 42 matcher
Kommentar: Det blir förstås orättvist att sätta ett betyg på 20-åriga Kandergård utefter poäng under hans första vad vi ändå får kalla för ordinarie SHL-säsong, vilket vi heller inte gör.
"Candy" har växt in i säsongen och båda målen han gjorde var riktigt fina. Ena mot Frölunda, andra på Hovet. Förläng ett år med Jesper och se vad han kan göra under kommande säsong.
Blir konkurrensen för hård finns alltid hockeyallsvenskan för en utlåning.

Mattias Göransson. / Foto: Bildbyrån
Mattias Göransson. / Foto: Bildbyrån

» MATTIAS GÖRANSSON
Poäng grundserien: 3 (3+0), 29 matcher
Kommentar: "Göran" är ingen poängback, om vi börjar där.
Han är en stabil försvarare som under fjolåret gjorde sin första SHL-säsong i karriären. Han har växt med den uppgiften och är i dag en stabil back att luta sig emot i egen zon.
Det ryktas att han kommer att lämna för Färjestad då mannen från Grums vill närmare hemmet.
Om vi vill förlänga? Vi tackar nog Göran för dessa år, men måste öppna ett par platser på backplats för något nytt och då blir en förlängning här inte aktuell.

Mirco Müller. / Foto: Bildbyrån
Mirco Müller. / Foto: Bildbyrån

» MIRCO MÜLLER
Poäng grundserien: 7 (4+3), 13 matcher
Kommentar: Den här känns onödig att kommentera, då Müller inte blir kvar. Men om vi endast ska utgå ifrån vad vi hoppas på, så självklart ska Leksand förlänga med schweizaren om möjligheten finns.
Müller har varit stabil bakåt, går in på +8 på sina 13 grundseriematcher och en halv poäng i snitt.
Vore en fin förlängning om Mirco kan tänka sig att stanna.

Janne Juvonen. / Foto: Bildbyrån
Janne Juvonen. / Foto: Bildbyrån

» JANNE JUVONEN
Räddningsprocent grundserien: 91.56% (6)
Kommentar: Finländaren kom inte upp i sin normalt höga nivå i slutspelet, men det gjorde heller inte hans försvar. Under grundserien var Janne fantastisk.
Har ryktats till KHL länge och ska vara klar för Jokerit. Men om Janne skulle komma och ställa frågan om han fick stanna i klubben, skulle vi stämma upp i kör i ett: "Ehdottomasti!!"