Drömstarten gav Leksand första hemmatrean

12.11.2020

Leksand besegrade Oskarshamn med 4-2.
Detta mycket genom pangstarten med tre mål på åtta minuter.
Segern innebar att Leksand tog sin första hemmatrea för säsongen.

Olsson-Trkulja vispar in 4-2. | Foto: Daniel Eriksson, Bildbyrån.
Olsson-Trkulja vispar in 4-2. | Foto: Daniel Eriksson, Bildbyrån.

Matchkommentar

Tre mål på åtta minuter.

Det är sannerligen inte en utdelning som Leksand är van vid. Men mot Oskarshamn tog det 31 sekunder innan Peter Cehlárik satt 1-0 på en fin passning från en position bakom målet från Marek Hrivik.

När Calle Själin sedan dundrade in sitt första SHL-mål i karriären hade vi spelat drygt två minuter. Carter Camper snärtade sedan upp 3-0 efter 08.00 fram till sin 19:e poäng för säsongen.

Drömstart.

Leksand hade inför kvällen inte vunnit en enda mittperiod. Sju oavgjorda och sex förluster. Den statistiken höll i sig även efter detta möte, då Oskarshamn vann mittakten med enda målet trots 18-8 i skott på mål.

I slutet av andra perioden fick Leksand chansen i fem-mot-tre i två minuter (!!) utan att få utdelning. Där borde man stängt matchen, men ett långsamt passningsspel med passningar på fler skridskor än klubblad förstörde den möjligheten.

I tredje får Oskarshamn utdelning i powerplay och det blir spännande mot slutet. Men i boxplay 4,5 minut från slutet kontrade Patrik Zackrisson och målskytten Daniel Olsson-Trkulja in slutresultatet 4-2.

En viktig trea för Leksand som var blott den tredje matchen den här säsongen som hittills slutat med tre poäng.


Leksands tre bästa

1️⃣ Janne Juvonen
Janne kommer på nytt upp med en fin insats och är Leksands bästa spelare. Leksand vinner förvisso skotten med 37-26, men de hetare paraderna stod Leksandsmålvakten för.

2️⃣ Johan Fransson
Han spelar mycket och han gör det bra. Han ser oerhört spelsugen ut ”Frallan” och har – som vi varit inne på tidigare – inlett lovande här under sina inledande tre matcher.

3️⃣ Marek Hrivik
Med två nya assist är slovaken redan uppe i 20 poäng den här säsongen – på 12 matcher. Det är fina siffror han visar upp och leder detta lag som SHL:s bästa spelare.

SHL:s bästa spelare. I Leksands IF. Smaka på det, hörni.


Noréns tackling

Det fanns domarsituationer att diskutera även i afton.

Den grövsta av dem var när Patrik Norén åkte på 2+10 för 'checking to the head' efter den här situationen.

Och precis som C Mores kommentator Björn Oldeen är inne på: Är det här nivån för utvisning – när en spelare tacklar rakt framifrån på det här viset – så är vi riktigt illa ute.

Niklas Wikegård är inne på samma bana.


Leksands powerplay...

... är riktigt svagt.

Plötsligt har man sänkt passningstempot, börjat slarva med passningarna och tagit färre avslut. Det som var ett av seriens hetaste inledningsvis har nu helt grusat sig.

Med ett bra powerplay hade man dödat den här matchen tidigare. Precis som de numerära överlägena borde ha inneburit tre poäng mot Färjestad senast.


Calle Själin!

Han har prickat ribban. Han har prickat stolpar. Han har skjutit skott som medspelare har styrt in. Men nu, nu var det inget snack. Grattis till första SHL-pytsen, Calle!

Den hade han verkligen förtjänat och åter gör #5 en stabil match.


Domarnivån

Det är tröttsamt att prata om det.

Men domarna har gjort sitt yttersta att hamna i fokus match efter match nu den senaste tiden och lyckas i kväll igen. Tacklingen från Norén, matchstraffet på Cooper i Oskarshamn, den halvhöga klubban från Fransson som ger Oskarshamn sin reducering.

Det fanns på nytt en hel del situationer som gjorde en matt.


Matchfakta
LIF-IKO 4-2 (3-0, 0-1, 1-1)
Skott: 37-26 (11-12, 19-8, 7-6)
Utv-min: 24-35 (4-2, 12-29, 8-4)
Tekningar: 46-27 (16-17, 14-6, 16-4)

1-0 (00.31) Peter Cehlárik (9) (Hrivik, Ahnelöv)
2-0 (02.14) Calle Själin (1) (Knuts)
3-0 (08.00) Carter Camper (8) (Hrivik, Caito)

3-1 (24.17) John Dahlström (Cooper, Näsén)

3-2 (50.31) Kim Rosdahl (Näsén, Strömberg) PP1
4-2 (55.27) Daniel Trkulja (Zackrisson) BP1