En bra period räckte till seger mot DIF

20.10.2020

Första perioden var nonchalant.
Den andra var den svagaste den här säsongen.
Den tredje var bra – och det räckte till två poäng mot DIF.

Carter Camper avgör. | Foto: Daniel Eriksson, Bildbyrån
Carter Camper avgör. | Foto: Daniel Eriksson, Bildbyrån

BVK:s spaningar efter LIF - DIF 3-2


Matchkommentar

Djurgården kom till Dalarna med en rejält skadeskjuten trupp. Åtta spelare var födda 2001 eller senare och kanske var detta något som Leksand såg inför – och underskattade stockholmarna.

För dalalaget var inte att känna igen. Det var nonchalant, man arbetade inte klart situationerna och trots att man fick hålla mycket i pucken hade man svårt att skapa chanser.

Inte ens vid fem-mot-tre i 1.40 lyckades man spräcka nollan.

Djurgården tog ledningen i slutet av den första när Leksand inte jobbade klart perioden och kanske kunde det väcka masarna? Men då kom man inte och stod för en ännu sämre andraperiod.

Alexander Holtz skickade i väg en raket upp i Juvonens bortre kryss. Det var mittaktens enda mål och 0-2 på den enorma mediakuben efter 40 spelade.

Men i den tredje vaknade Leksand.

Då gick laget plötsligt att känna igen. Framför allt var det förstakedjan som satte den största pressen och när Peter Cehlárik hittade fram till sitt sjätte mål för säsongen, hade Leksand fått vittring redan efter tre minuter.

Om man sedan ser till vad Leksand radade upp för målchanser i den här tredje perioden, borde man även vunnit matchen redan efter 60 minuter.

Patrik Zackrisson träffade stolpen.
Patrik Norén hade ett skott i ribban.

Man man fick efter tre perioder nöja sig med 2-2. Robin Norell fick för sig att sätta två onödigt hårda knytnävar i ryggen på Zackrisson och trycka till.

Två minuter på botbänken.

Pucktempot var lågt, men kvalitén ändå hög. Då räckte det att Hrivik fick pucken på blå, samtidigt som Otto Paajanen kört upp sin ända i Niklas Svedbergs ansikte, för att det skulle bli kvitterat.

Senast mot Rögle klev Oskar Lang fram och spelade fram Jon Knuts till avgörandet.

Nu var han framme igen.

Med sin vackra skridskoåkning med pucken från egen zon, avancerade in i offensiv sådan, släppte pucken i exakt rätt läge och gav Carter Camper ett friläge fram till avgörandet.

Peter Cehlárik (1+1), Marek Hrivik (1+1), Carter Camper (1+2) och Oskar Lang (0+1) är spelarna som gör poäng för Leksand och vänder matchen.

Vi återkommer till honom nedan; men man får inte glömma Janne Juvonen. Han lämnas ensam med skytt på målen som släpps in. I övrigt är finländaren återigen väldigt bra.


Leksands tre bästa

1️⃣ Superkedjan
I stället för att sätta upp dem som etta, tvåa och eventuellt trea, får de placeras här som en enhet. Förstakedjan är den stora anledningen till att Leksand faktiskt vänder den här matchen.

2️⃣ Janne Juvonen
Inför kvällens match var Juvonen den enda målvakt som hittills fått över 200 skott (218) mot sig i SHL. Efter denna match hade han räddat ytterligare 29 och stod på 93,55% i matchen.

Han är väldigt bra just nu finländaren och har verkligen fått upprättelse i Leksandströjan.

3️⃣ Berg & Själin
Det får bli ett par backar på plats tre för undertecknad har svårt att välja. Både Agge Berg och Calle Själin står för riktigt fina insatser vilket är väldigt roligt att se.


Var det underskattning?

Det var svårt att sätta fingret på varför det såg ut så här i 40 minuter som det gjorde i kväll.

Challe Karlberg sa det till C More efter två perioder att den här sista 20-minutaren, ja det var nog den sämsta hittills den här säsongen.

Det fanns ingen riktig vilja, man blev koner i egen zon åt vitklädda juniorer som stundtals gjorde lite vad de ville. Så får det inte se ut på hemmaplan – med eller utan publik på läktarna.

Konstig mening att formulera, men det verkade som att Leksands IF underskattade ett motstånd i SHL den här tisdagskvällen.

Och att endast en period av kvalitet ändå var nära att räcka till tre poäng.


Var pucken inte inne?

I fem-mot-tre-spelet var det millimetrar ifrån att Emil Heineman hade kvitterat.

Han stod framför mål, tog emot ett Cehlárik avslut på kroppen och styrde pucken mot målet – men den rensades undan och enligt videodomarna innan hela pucken var över linjen.

Må så vara.

Vad som dock inte ser så bra ut, är när man ser sådana här bilder direkt efter en sådan videobedömning. Vi valde att sätta vår egen text på det och det är förstås en felaktig tolkning.

Men måste man stå sådär och garva ihop?


Leksand räddas av sina toppar

En målvakt som är tät och en förstakedja som verkligen leverar.

Man kan se det på två olika sätt.

Antingen kan man se det som ett problem. Att man har en kedja som gör det mesta och som verkligen drar det här laget match efter match (även om vi tycker att de andra kedjorna blir mer och mer delaktiga).

Eller så kan man se det som en lyxvara som Leksand inte haft på några säsonger: Att man har den här kvalitén som kan gå in och vända matcher när man inte spelat särskilt bra.

Och en matchvinnande målvakt. En sådan har alla skrikigt efter.

Och nu står han där.

Tjomme fick rätt.


MATCHFAKTA
Leksand - Djurgården 3-2 (0-1, 0-1, 2-0, 1-0)
Skott: 26-31 (10-12, 5-12, 10-7, 1-0)
Utv-min: 4-10 (2-6, 2-0, 0-4, 0-0)
Tekningar: 22-39 (7-17, 5-11, 9-10)

0-1 (19.35) William Eklund (Östman, Johansson)

0-2 (30.49) Alexander Holtz (Johansson, Ekberg)

1-2 (43.11) Peter Cehlárik (6) (Hrivik, Camper)
2-2 (54.41) Marek Hrivik (4) (Cehlárik, Camper)

3-2 (60.38) Carter Camper (7) (Oskar Lang)