En poäng i Karlstad efter sen FBK-kvittering

10.11.2020

Två veckor sedan senaste matchen.
Leksand åkte till Karlstad, skakade under matchens gång av sig ringrosten, kom sånär in i matchtempot – och åkte till sist hem med en poäng som kunde (borde) varit fler.

Cehlárik och Nygård i duell. / Foto: Fredrik Karlsson, Bildbyrån.
Cehlárik och Nygård i duell. / Foto: Fredrik Karlsson, Bildbyrån.

Matchkommentar

Leksand åkte till Karlstad och hade inte spelat hockey på över två veckor.

Först fick man ställa in två matcher (mot Brynäs och Frölunda) och sedan kom ett – ändå lägligt – landslagsuppehåll på det.

Frågorna var därför stora inför: Hur skulle laget formeras och hur skulle spelet se ut, när det var såpass längesen som Leksand fick känna på matchtempot?

Svaret på den första delen var att Leksand kom till Värmland med ett starkt lag där den heta förstakedjan åter var komplett.

Fransson målskytt
Den första perioden kom man ifrån med en 1-0-ledning efter att Johan Fransson (en av Leksands bästa spelare för kvällen) pangat in matchens första och även sitt första mål för säsongen i sin blott andra match.

En annan faktor till Leksands uddamålsledning efter 20 minuter var Janne Juvonen som såg ut att ha behållit sin fina form under uppehållet. Under de första 40 minuterna räddade han allt han ställdes inför och mittakten slutade mållöst.

En period som annars var sönderblåst av utvisningar utan att något av lagen lyckades utnyttja sina numerära överlägen när "slashing"-tvåorna haglade åt bägge håll.

Gunnarssons bomb
I den tredje perioden, precis som man börjat drömma om Juvonens första nolla i Leksandströjan, kom kvitteringen. Leksingarna tappade bort Jesse Virtanen fri framför målet och 1-1.

När Leksand sedan tog ledningen på nytt efter Daniel Gunnarssons projektil knappa sju minuter från slutet, såg det hoppfullt ut för leksingarna att få åka hem med tre poäng.

Men Färjestad – som är tunga i sin forcering – fick in en kvittering när Martin Johansson gick runt "köksvägen" 3,5 minut från att ordinarie tid var över.

Leksand fick en gyllene chans för en ny ledning när ett numerärt överläge dök upp med 01.59 kvar av den tredje perioden. Men ingen utdelning där.

FBK:s revansch
En ny match till förlängning mellan dess lag men till skillnad från senast då Leksand vann, så avgjorde Daniel Viksten via ett friläge efter att Peter Cehlárik slagit en blindpass i kontringen dessförinnan.

En poäng i Karlstad fick hänga på i bussen hem.


Leksands tre bästa

1️⃣ Janne Juvonen
Det känns tryggt att finländaren verkar behållit den fina form som han hade innan uppehållet. Vid flera tillfällen hade undertecknad räknat in mål för hemmalaget, men där den akrobatiske målvakten hittade en väg fram till en ny räddning.

2️⃣ Johan Fransson
Det är roligt att kunna konstatera att "Frallan" har imponerat under de två matcher som han spelat hittills den här säsongen. Efter den fina insatsen mot HV71 innan uppehållet, var han här bra på nytt. Fint mål med som öppnade målskyttet.

3️⃣ Matt Caito
Det här var en av Caitos bästa matcher hittills i Leksand och då räknas samtliga zoner in. Stabil bakåt och tråkigt att han inte fick näta framåt. Han var nära vid flera tillfällen och inte minst i slutet av den andra perioden när han satte ett stenhårt skott i målribban.


"Corona-utvisning"?

Det är till Siljan News som Patrik Norén säger följande:

– Domarna kom till båset och berättade att man fått strikta direktiv att man måste hålla avstånd och att Carters (Camper) utvisning var för att han inte höll avstånd framför målet. För mig känns det som en svår uppgift att hålla avstånd när man blir fasthållen i en nacksving och ja, jag vet inte om man ska skratta eller gråta egentligen. Hur ska vi kunna spela hockey om vi ska hålla avstånd.

Det var en konstig situation som många reagerade på. Camper blev omringad av tre grönklädda spelare, fick mycket stryk men åkte själv sedan också på en tvåa.

Domarnivån i den här matchen var svajig, som den varit genom säsongen. Man kan säga att det är domarnas fel, eller att det är direktiven de fått som det är fel på.

Här verkar det vara det sistnämnda. För, så här kan vi väl inte ha det? Domarna har alltså fått direktiven att visa ut spelare för att inte hålla avstånd, i covid-synpunkt? I kontaktsporten ishockey?

Som Putte skulle ha sagt; "man tar sig för pannan..."


Säker på att kladdet försvinner

Det kladdades en del med pucken från Leksandshåll. Något som både spelare och Björn Hellkvist pratade om under pauserna i C Mores intervjuer.

Även förstakedjan kladdade och den var inne när man tappade bort Virtanen till 1-1, samt att man gav Daniel Viksten det avgörandet friläget i förlängningen.

Då var det Cehlárik som försökte nå Hrivik med en chipp-passning trots att slovaken befann sig i stor passningsskugga. Sånt måste slipas bort.

Men till skillnad från tidigare år, känner man en trygghet i att Leksand nu har en kompetent tränartrio som redan på bussen hem kollat igenom vad laget ska träna på i morgon för att det redan mot Oskarshamn på torsdag ska se bättre ut.


Fina Ahnelöv

Såg ni i förlängningen när Jakobsson i Färjestad körde rakt in i en ovetandes Ahnelöv? Leksandsbacken hade ryggen mot situationen, ändå sänkte han FBK-spelaren som mest körde in i en stor bergvägg.

Kvällens garv kom där och då. Tack för den, #55.

(Se den här)Matchfakta
FBK-LIF 3-2 (0-1, 0-0, 2-1, 1-0)
Skott: 35-31 (13-6, 14-11, 7-14, 10)
Utv-min: 37-12 (27-6, 8-6, 2-0, 0-0)
Tekningar: 30-24 (13-4, 7-8, 8-10)

0-1 (02.22) Johan Fransson (1) (Ahnelöv, Knuts)

Inga mål i andra perioden

1-1 (46.27) Jesse Virtanen (Viksten, Jakobsson)
1-2 (53.09) Daniel Gunnarsson (2) (Camper, Paajanen)
2-2 (56.24) Martin Johansson (utan assist)

3-2 (62.18) Daniel Viksten (Erixon)