Forsberg: "Vi trodde det var ett skämt"

15.12.2020

Fyra timmar innan första nedsläpp kom beskedet från Brynäs:

SHL-mötet som skulle ägt rum under tisdagskvällen skjuts upp på grund av ytterligare coronasmitta i Gävlelaget.

- Tjomme kom och berättade det och vi trodde att det var ett skämt, säger Leksandsforwarden, Fredrik Forsberg, till BVK.

Forsberg och Leksand var inte välkomna till Gävle i dag. / Foto: Bildbyrån.
Forsberg och Leksand var inte välkomna till Gävle i dag. / Foto: Bildbyrån.

Leksand skulle åkt till Gävle för att möta Brynäs under tisdagskvällen.

Det skulle bli den sista matchen innan juluppehållet för masarnas del. Man skulle åka dit med en bra känsla i ryggen efter flera bra prestationer den senaste tiden, inte minst den allra närmst när man städade av Skellefteå på bortais.

Men så blev det inte.

Fyra timmar innan första nedsläpp kom beskedet från Brynäs att man fått in ny coronasmitta i föreningen - efter att man hade ställt in allt förra veckan - och att man nu ställer in även den här veckans två första matcher till att börja med.

- Vi hade haft möte och skulle bara gå och sätta oss på bussen. Då ringde Brynäs och sa att de hade ställt in matchen så Tjomme (GM Thomas Johansson) kom ner i omklädningsrummet och berättade det. Det var lite annorlunda, säger Fredrik Forsberg till BVK och fortsätter:

-Det är lite skumt. Vi trodde att det var ett skämt när han kom in och sa det. Jag hade gått runt och laddat hela dagen och gjort mina rutiner och sådär. Det känns lite annorlunda.

"Vi ville fira jul med ett leende på läpparna efter att ha slagit Brynäs."

Forsberg delar känslan att det var ett Leksand som skulle åka till Gävle för att kräma ur den sista kraften innan juluppehållet.

- Vi hade verkligen velat spela den här och inte skjuta på några fler matcher. Vi hade en bra känsla och ville bygga vidare på det som vi hade byggt upp, precis som du säger. Vi ville fira jul med ett leende på läpparna efter att ha slagit Brynäs.

Och nu blir det juluppehåll i stället...

- Ja. Eller... vi ska träna hela veckan först innan vi får fyra dagar ledigt över jul. Vi kommer i stället köra ganska hårt nu, så det hade varit roligt att fått en match den här veckan och inte bara träning fram till den 26:e. Men det är så det är nu och det är så det har varit hela året när man har fått skjuta på matcherna.

Det har varit en konstig säsong på många sätt. En av sakerna är att läktarna ekar tomma på SHL-matcherna runtom i landet. Något som fortfarande är lite märkligt, menar Forsberg.

- Det är lite till och från. I vissa arenor där man är van vid att ha ganska mycket folk, där har det varit konstigt speciellt första gången vi varit där. Som Örebro borta där det brukar vara fullt när vi är där, så det var lite annorlunda, säger han och fortsätter:

- Men här hemma är det ändå ganska bra tryck från dem som sitter i restaurangen och på logeplan. Så där känns det ändå som att vi har litegrann. Men den där extra energin som man kan få av publiken måste man ändå försöka hitta någon annanstans.

"Det är annorlunda"
När man tittar på matcherna på teven har det trots tomma läktare varit underhållande matcher att titta på. Och trots de tomma läktarna, är det samma inställning som under en "vanlig säsong" som spelarna måste försöka att gå in till match med.

- Man måste ändå gå in med inställningen att det finns poäng att spela om även fast det ekar tomt på alla arenor. Vi vill samtidigt spela för alla supportrar hemma och för oss tillsammans som lag så man får gå in det med det, att vi vill vinna matcherna. Men det är klart att det är annorlunda.

Fredrik Forsberg har tillsammans med sina kedjekamrater i Jon Knuts och Martin Karlsson den senaste tiden radat upp bra insatser tillsammans och kommit in i säsongen mer och mer.

Det är en känsla som Forsberg delar och inte minst är han nöjd med att de fått igång det offensiva spelet än mer.

- Det har känts väldigt bra. Vi börjar producera lite framåt och ändå hålla hyfsat tätt bakåt. Vi fyller på varandra bra i vår forecheck och börjar veta var de andra är i uppspel och sådant. Vi har en trygghet där att det börjar bli så mer och mer.

"Vi gör det för varandra oavsett vilka vi har på planen."

Leksand har haft ett stort manfall de senaste matcherna. Namnkunniga spelare som Marek Hrivik, Jonas Ahnelöv, Johan Fransson och Mattias Ritola har varit frånvarande.

Trots detta har Leksand radat upp bra insatser. Vi bad Forsberg försöka sätta ord på hur det kommer sig och en del i förklaringen är tryggheten man har i sitt sätt att spela.

- Vi är trygga i det spelsystem som vi har satt och alla vet vad vi ska göra. Gör vi det fullt ut har vi chans mot alla lag i ligan. Det har vi bevisat, så det är klart att det hjälper när vi har många namnkunniga spelare borta. Men det är samtidigt så att vi försöker spela och tänka som ett lag som gör det för varandra oavsett vilka vi har på planen.

Janne Juvonen är tillsammans med Otto Paajanen i väg på landslagsuppdrag med Finland. Channel One Cup spelas i Ryssland den här veckan, vilket innebär att Axel Brage äntligen skulle få stå en match igen.

Men så blev det inte nu i och med att Brynäs sköt på kvällens drabbning.

- Det var nog inte ett roligt besked för honom. Men förhoppningsvis får han chansen snart igen någon match där han kan visa att han är en duktig målvakt, säger Forsberg.

Nu över julen, åker du hem en sväng?

- Ja precis. Jag åker hem och träffar familjen och syskonbarnen lite. Det är bara att åka hem, träffa familjen och hålla sig där så att man inte lyckas bli smittad, avslutar Forsberg.