Första segern över Luleå på fyra år

05.12.2020

Ett skadeskjutet Leksand krigade för varandra mot Luleå.

Det räckte hela vägen till en imponerande seger med 6-3 där fjärdekedjan ledde laget och Patrik Zackrisson gjorde ett efterlängtat första mål. 

Leksand firar Oskar Langs 4-2-strut. / Foto: Daniel Eriksson, Bildbyrån.
Leksand firar Oskar Langs 4-2-strut. / Foto: Daniel Eriksson, Bildbyrån.

Leksand hade inte tagit poäng mot Luleå sedan i november 2016.

Då vann man Leksand med 4-0 i en match där Isac Skedung blev målmålsskytt. Sedan dess har lagen mötts sju gånger – och masarna har inte tagit en enda poäng.

Adderat till detta inför kvällens match saknade Leksand sex av sina ordinarie spelare. Bland de frånvarande namnen hittade vi bland andra Jonas Ahnelöv, Johan Fransson och SHL:s poängligaledare, Marek Hrivik.

Oddsen var därmed inte på Leksands sida.

Camper målade direkt
Men om man ska slå Luleå, gäller det att få en bra start. Som när Carter Camper frispelades efter inte ens två minuter och snärtade upp pucken i krysset.

Innan perioden var över kvitterade ett sylvasst Luleå genom Linus Klasen. Och därefter kom något oerhört efterlängtat för Leksands del: Nämligen mål från Kapten Zackrisson!

Erik Gustafsson stressades av Peter Cehlárik, föll och slovaken spelade fram Zackrisson som blundade, sköt och sedan öppna ögonen och se till sin stora förvåning att pucken faktiskt gick in.

Fjärdekedjans kväll
Lagen följdes åt men det var Leksand som fick de viktiga starterna i perioderna. I den första genom Camper, i den andra genom Martin Karlsson och i den tredje via Oskar Lang.

Karlsson hängde på Fredrik Forsberg i en kontring och satte 3-1 och målet i början av tredje från Lang kom efter att den vindsnabbe forwarden täckt ett skott och sedan åkt sig fri fram till ett kliniskt avslut och 4-2.

Luleå reducerade snabbt därefter, men närmre kom man inte. Fjärdekedjan var inne på två mål i öppen kasse och kunde till sist skriva in sig på de här fina siffrorna för kvällen:

Jon Knuts 1+0
Fredrik Forsberg 1+2
Martin Karlsson 1+2

Leksand saknade stjärnorna men inte krigarinställningen.

Man ställde upp för varandra och gjorde det på ett imponerande sätt. Gästande Luleå slarvade en del och gick inte riktigt att känna igen i sitt för kvällen lite virriga försvarsspel.

Samtidigt ett effektivt Leksand som tog vara på sina chanser.

Kan blicka uppåt
Nedåt utökade Leksand sitt försprång till de nuvarande kvallagen i Malmö och Brynäs. Ner till dem är det nu 14 respektive 15 poäng.

Leksand har samma antal matcher spelade som Malmö och två fler än Brynäs.

Samtidigt har man bara sex poäng upp till Luleå på tredjeplatsen.


Övriga spaningar

• Calle Själin är en klippa
Den unga backen går från klarhet till klarhet. Han har varit ordinarie i Leksands a-lag den här säsongen, snittat 15:56 i istid per match och gör knappt ett misstag.

Själin har ännu inte dragit på sig en enda utvisning och gör alla sina backpartners - oavsett vem det är - bättre. Caito har verkligen funnit en allround pjäs att hålla hårt i här.


• Janne Juvonen bra igen
Det är inget snack om vem som hade störst del i den här Leksandssegern. Mycket handlade återigen om finländaren längst bak. Inte minst när Luleå tryckte på i den tredje perioden.

Tolv räddningar på skott från ”slottet” och 92.68 i räddningsprocent. Hyvä!


• Kriget där ute

Det var en inställning som undertecknad gick och byggde upp för hela dagen: Kriget! Inte blev det mindre en känsla av detta när det kom fram hur många som faktiskt saknades i dag.

Ingen Hrivik
Ingen Ahnelöv
Ingen Fransson
Ingen Ritola
Ingen Trkulja
Ingen Heineman

Det är då resterande får ta ansvaret och det gjorde man verkligen.

En seger att vara stola över.


• En kväll att minnas, Isak

Det var häftigt att se laguppställningen när den kom.

I Marek Hriviks frånvaro skulle Cehlárik och Camper få en ny lekkamrat. Och man fick det – i 17-åriga Isak Rosén. Det blev åtta minuter för den tekniske forwarden i matchen och i sina byten körde han ihop med lagets stora fixstjärnor. Häftigt.


Matchfakta
LIF-LHF 6-3 (2-1, 1-1, 3-1)
Skott: 27-41 (13-12, 7-12, 7-17)
Utv-min: 4-6 (4-6, 0-0, 0-0)
Tekningar: 27-40 (11-13, 8-14, 8-13)

1-0 (01.56) Carter Camper (10) (Caito, Cehlárik) PP1
1-1 (05.37) Linus Klasen (Gustafsson) PP1
2-1 (19.39) Patrik Zackrisson (1) (Cehlárik)

3-1 (23.00) Martin Karlsson (2) (Forsberg)
3-2 (30.47) Juhani Tyrväinen (Sondell, Lundkvist)

4-2 (41.23) Oskar Lang (3) (utan assist)
4-3 (42.35) Erik Gustafsson (Olausson, Fabricius)
5-3 (57.59) Jon Knuts (2) (Forsberg, Karlsson) öppen kasse
6-3 (59.29) Fredrik Forsberg (3) (Karlsson) öppen kasse