Fullständig blåvit dominans i Gävle

02.01.2021

Vann skotten med 61-19 och malde ner kaffebönorna.

Det fanns bara en sak att vara kritisk till ur Leksands synvinkel efter insatsen i Gävle och det var att det blev två poäng och inte tre. Men dalalaget visade att man har något riktigt bra på gång.

August Berg och Leksand sänkte Brynäs. | Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån.
August Berg och Leksand sänkte Brynäs. | Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån.

Gävledaladerbyt var en match med två ansikten.

Från början fick vi se ett Brynäs med en enorm effektivitet. De två första skotten gick in bakom Janne Juvonen som var tillbaka mellan stolparna efter att Axel Brage vaktat kassen mot Skellefteå.

De två efterföljande skotten satt i ramen bakom honom och nästa satt i öppet mål efter att han missbedömt en utrusning och bjudit sin landsman Tomi Sallinen på fria nätmaskor.

Efter den perioden var det Juvonens tur att bytas ut.

Målmässigt för Leksands del i perioden tog man ledningen genom Carter Ashton som äntligen fick spräcka sin målnolla efter att ha haft många bra lägen.

Peter Cehlárik blev även han målskytt i perioden. Slovaken gjorde två powerplay-mål senast mot Brynäs och nu klev han fram igen – med 19.57 på klockan. Psykologiskt viktigt för Leksands del.

Tung start för Brage med
Det blev ett målvaktsbyte i Leksand i den första pausen. Och det tog bara fyra minuter innan Brages nolla var spräckt, efter att Marcus Björk skickat in pucken från blå.

Osannolik effektivitet för hemmalaget med fyra mål efter fem skott mål.

Men sedan startade den värsta dominans i en match jag sett Leksand spela på mycket, mycket länge.

Skotten i mittperioden stannade inte på mindre än 5-25 (!!) och innan den var över hade LIF både reducerat (Jon Knuts) och kvitterat (heta Otto Paajanen).

Fullständig dominans
I den tredje perioden skulle Leksand gå in och vinna matchen. Men som supporter växte en än större oro efter dominansen ihop med det oavgjorda resultatet att man absolut inte fick förlora den.

Skotten 7-14 i tredje gjorde att vi var framme vid 58-16 till Leksands favör. Ett nytt SHL-rekord för vad ett bortalag haft i antal skott på mål i ligan under ordinarie tid av en match.

Men några fler mål blev det inte så långt.

Brynäs fick powerplay i förlängningen och därmed en gyllene chans att komma ifrån detta med ett än större rån än vad det redan var när en poäng var säkrad. Men via bra box- och målvaktsspel tog masarna matchen till straffar.

Där klev Peter Cehlárik fram, gjorde två klassmål och när Axel Brage räddade Patrik Berglunds andra straff var saken klar. Leksand fick åka hem med två poäng – som borde ha varit tre.


Leksands tre bästa spelare

1️⃣ Peter Cehlárik
Tryckte in den viktiga reduceringen till 2-3 och levererade ett par läckra straffar. Den första med ett distinkt handledsskott och den andra via en läcker backhandlyftning.

2️⃣ Otto Paajanen
Otto var bra mot Skellefteå senast och står för en ny imponerande insats här. Han kliver av med 1+1 och var distinkt när han fyllde på framför mål och kvitterade till 4-4.

Över 20 minuters istid på Otto i dag och 1+3 senaste två matcherna. Gott!

3️⃣ August Berg
”Han bör få fortsätta som forward”, sa C Mores expert och leksing, Petter Rönnqvist om Agge. Och det är väl bara att hålla med, så som #3 bidrar där ute just nu.

Noteras för en ny assist i dag till den viktiga 4-4-reduceringen och bildade någon slags bulldozer-kedja ihop med Ashton och Paajanen.

Tacklades mest, retade gallfeber på brynäsarna och anklagas efteråt för ”skallning”.

En helt vanlig kväll i Gävle.


Utropstecken

! Översköljningen
Leksand fick Brynäs under långa stunder att se ut som statister på sin egen hemmaplan. Hade det bara varit fullsatta läktare också, hade den här matchen blivit en klassiker att prata om under många år framöver mellan dessa lag.

Särskilt i blåvita kretsar då.

Nu blir det självklart ett glatt minne, men inte samma sak som under en normal säsong. Leksand var bättre på allt och hade jag haft sympatier för Gävlegänget, hade jag varit riktigt, riktigt orolig.

! Alla kedjor körde
Det blev mycket istid på nytt på förstakedjan och det är förståeligt. En del i det är att Brynäs hade en enorm respekt för den. De kastade puckarna ifrån sig som om det var en regel att man inte fick ha trissan vid bladet över en sekund och på så vis fick Leksand ett spelövertag.

Men även de andra kedjorna var bra. Ashton-Otto-Berg var oerhört tung och vem vet för vilken match i ordningen som Karlsson-Knutzerov-Forsberg var med och drog laget mot en ny seger.

Lang-Åman-Rosén var ny men har verkligen sin potential med. Lang stod för en strålande insats och vet inte hur många gånger han vann tillbaka pucken med sin ettriga spelstil.

Istiden per kedja:
Camper (23.34)
Hrivik (25.14)
Cehlárik (24.46)

Ashton (16.43)
Paajanen (20.19)
Berg (08.05)

Lang (21.06)
Åman (09.42)
Rosén (07.16)

Karlsson (12.08)
Knuts (14.34)
Forsberg (09.59)

! Carter Ashton
Vi har lovordat Ashtons första tid i Leksand tidigare men det finns ingen anledning att inte göra det efter i kväll. Han är totalt orädd och när han pressar sina knappa två meter kroppshydda och hundra kilo på motståndarkassen... ja då är det svårt att få stopp på honom.

Verkar dessutom hittat en fin kemi med Paajanen och Berg. Kanske är det han som är injektionen i laget som fått igång finländaren.


Frågetecken

? Juvonen
Det är såklart mänskligt att ha en dålig dag. Så även för Juvonen som varit bländande bra genom den här säsongen. Men i den period han stod gick han verkligen inte att känna igen.

Han släpper sin stolpe vid första, låter ett höstlöv från blå passera honom vid andra och missbedömer situationen vid tredje som blir en rejäl bjudning.

Utöver det så stod han och sov vid ett par avvaktande Brynäs-utvisningar och verkade inte riktigt vara närvarande. Som om han var febrig eller hade någon slags yrsel. Nästan så man blev lite orolig.

För säsongen behöver vi dock inte vara oroliga. Alla kan ha en plump. Juvonen hoppar upp på hästen igen på måndag när han stänger ner bottengänget i Jönköping.


Matchfakta
BIF-LIF 4-5 (3-2, 1-2, 0-0, 0-0, 0-1)
Skott: 19-61 (4-19, 5-25, 7-14, 3-2, 0-1)
Utv-min: 12-8 (10-4, 2-0, 0-2, 0-2, 0-0)
Tekningar: 33-38 (12-14, 10-13, 10-7, 1-4)

0-1 (04.34) Carter Ashton (Ahnelöv, Paajanen)
1-1 (05.58) Anton Rödin (Pettersson)
2-1 (07.34) Kristofer Berglund (P Berglund, Sallinen)
3-1 (18.25) Tomi Sallinen (Nyberg) BP1
3-2 (19.57) Peter Cehlárik (Camper, Lang) PP1

4-2 (23.55) Marcus Björk (Pettersson, Rödin)
4-3 (24.22) Jon Knuts (Ahnelöv, Karlsson)
4-4 (38.38) Otto Paajanen (Berg, Gunnarsson)

Inga mål i den tredje perioden

Inga mål i förlängningen

Avgörande straff: #34 Peter Cehlárik, LIF