Ett tungt prestigemisslyckande, LIF

29.05.2021

TYCKARE. Leksingarnas drömnamn inför kommande säsong, Jacob de la Rose, ryktas vara nära att skriva på för SHL-rivalen, Färjestad.
Detta är naturligtvis ingenting annat än ett stort och tungt prestigemisslyckande för Leksands IF.

Jacob de la Rose i Leksandströjan 2013. / Foto: Bildbyrån
Jacob de la Rose i Leksandströjan 2013. / Foto: Bildbyrån

Jacob de La Rose lämnade Leksand efter säsongen 2013/14 där den då 19-åriga forwardstalangen efter sin första ordinarie SHL-säsong drog över till Nordamerika och Montreal Canadiens.
Sedan dess har de la Rose dock haft det tungt att ta plats i världens bästa liga och huserat en del i AHL medan han samtidigt bytt klubb vid ett par tillfällen.
När han 2017/2018 lämnade Montreal hamnade han i Detroit. En klubb han också lämnade efter bara två säsonger och hamnade i St Louis.

VÄNDER HEM
Efter två säsonger där har "JDLR" vänt blickarna mot Europa och enligt uppgifter till Aftonbladet handlade det till en början om Schweiz, men där SHL också funnits med i bilden där Leksand tidigare varit huvudmålet.
Men nu kommer nya uppgifter.
Under fredagen skrev Värmlands Folkblad att Färjestad hade lagt fram ett treårskontrakt till den nu 26-åriga Arvikasonen – och under lördagen skriver Aftonbladet att de la Rose nu är "bara detaljer" från att skriva på.

ETT MISSLYCKANDE
Vi var inne på det, att Jacob är från länet och född i Arvika och den detaljen väger förstås tungt. Men tittar vi på statistiken har Jacob gjort totalt sex J18-matcher i FBK. Det är allt. Sedan lämnade han klubben för Leksands IF som han spelade för från J16-laget 2010/11 till a-laget, 2013/14.
De la Rose är en spelare som Leksand fostrat från egna juniorled upp till a-laget innan han lämnade för NHL där han huserat sedan dess.
Skulle de la Rose landa i Karlstad, är det naturligtvis ett enormt prestigemisslyckande för Leksands IF och GM Thomas Johansson.
Tjomme har tidigare bekräftat att han haft kontakt med Jacob och jag räknar kallt med att man varit lika konkreta som Färjestad har varit. Att man lagt fram ett kontrakt för Jacke att ta ställning till.
Att han då väljer bort klubben vad det verkar, det är klart att det svider hos supportrarna.

HANDLAR OM MER ÄN POÄNG
Leksand har ett ganska färdigt lagbygge och det som ska in ska vara "topp-topp-spelare" som ersätter poängmaskiner som Peter Cehlárik och Marek Hrivík.
Jacob de la Rose har inte varit någon poängmaskin i NHL och inte spelat i SHL sedan 2013/14 när han som 19-åring gjorde den där första SHL-säsongen. Den gången blev det 13 poäng (7+6) på 49 matcher.
Skulle jag sätta en siffra på honom i SHL över 21/22, är jag övertygad om att Jacob har 30 poäng i sig. Det tycker jag räcker för att JDLR ska vara högintressant även för Leksand.

TJOMME INTE EMITIONELL
Arbetet som Thomas Johansson har gjort i Leksand på ganska kort tid har inte varit annat än fem plus. Han har plockat in toppspelare som varit bland de bättre vi sett i klubben – någonsin.
Han har också satt en ledarstab som redan under sin första säsong tog Leksand till en tredjeplats i SHL:s grundserietabell.
Ett makalöst resultat.
Senast Leksand gick upp utan Johansson vid rodret gjorde man det med en romantiserad bild av att "alla som tog upp oss ska vara med i SHL". Hur det gick vet vi alla.
Tjomme kom in utifrån och tog jobbiga beslut efter SHL-avancemanget. En ikon som Jesper Ollas fick inte plats. Inte heller publikfavoriten Anton Karlsson.
Beslut som av många kritiserades, men som med facit i hand var helt korrekt.

SKA INTE LYSSNA PÅ OSS
Det jag vill få fram med detta är att Johansson inte ska lyssna till vad supportrarna vill när det kommer till värvningar utan plocka in spelare som han tror gör Leksand till ett bättre lag.
Men för bara tio dagar sedan bekräftade Tjomme för Dalarnas Tidningar att han och Jacob pratat med varandra vid flera tillfällen, att Jacob vet vad Leksand vill och att  bollen (eller pucken) ligger hos honom.
Om de la Rose därmed är en spelare som Leksand vill få in, är det inget annat än en tung prestige-förlust om han skulle hamna hos SHL-konkurrenten Färjestad.
Att se honom i grönlila skulle svida.
Och det riktigt ordentligt.
/RS