Fråga/Svar med GM Johansson

04.01.2021

Vi skulle bara kolla läget kring målvaktspositionen - men det blev mer än så.

Som det brukar bli när man samtalar med GM Thomas Johansson blev det ett långt och intressant samtal om alltifrån skadeläget och tabelläget till istid och boxplay-uppställningar.

Här följer 'fråga/svar'-samtalet "Tjomme".

GM Johansson, Brage, Ashton och Paajanen. / Foto: Bildbyrån.
GM Johansson, Brage, Ashton och Paajanen. / Foto: Bildbyrån.

Om vi börjar med Brage.

Riktigt tungt för Axel som äntligen fått komma igång och spelat matchen...
- Ja, verkligen. Det känns jättetungt för honom, faktiskt.

När hände det?
- Brynäs fick ett fyra-mot-tre-läge i övertiden. Det kom ett skott som träffade olyckligt på plockhandsken.

Vet ni mer om hur länge han blir borta?
- Inte just nu. Han var inne och gjorde en undersökning i går och det ska man titta vidare på i dag och förhoppningsvis vet vi lite mer i morgon, längden på det. Men vi ska nog inte räkna med honom innan landslagsuppehållet, det tror jag inte.

Hur ser du på målvaktssituationen nu?
- Isak (Posch) får vara backup inledningsvis men sedan får vi se. Vi har redan gått rätt hårt på Janne och detta innebär att han isåfall får fortsätta göra det. Det är inte en optimal situation.

- Men vi håller på och diskuterar lite olika lösningar och vägar och så får vi se vilken vi anser oss själva känna oss trygga med och vilken som vi tycker är bäst. Men den bilden kommer nog klarna mer under morgondagen.

Att låna in en målvakt känns som det mest aktuella, eller?
- Ja, det finns lite olika scenarion. En är att låna in någon under en kortare period. Ett annat alternativ är att ta någon för resten av säsongen. Utifrån att vi i alla fall från 15 februari kommer att försöka gardera upp vår målvaktssida. Då kan en tanke vara att göra det redan nu.

- Andra alternativet är att vi fortsätter att spela med Isak och att han får bli backup. Vi har lite att fundera på där vi ska ställa upp för- och nackdelar och sedan så får vi se vad vi känner oss mest bekväma med.

Dubbla möten med HV den här veckan. / Foto: Bildbyrån.
Dubbla möten med HV den här veckan. / Foto: Bildbyrån.

Hur ser du på den här veckan? Ni har chans att bygga ett ytterligare glapp till två av lagen nedanför er i tabellen genom HV71 och Malmö.
- Det är en viktig vecka då vi vill fortsätta att ha dem bakom oss.

- Sedan är veckan också viktig då vi vill fortsätta spela bra hockey. Vi gjorde en otrolig bra match mot Brynäs. Det är bland det bästa jag har sett under mina år både i Djurgården och i Leksand, sett till 3x20 minuter. Det hade varit skönt om vi kunde hoppa upp ett snäpp till i vårt spel och ligga lite mer på den nivån lite oftare i matcherna och det är det vi strävar efter.

- Prestationen den här veckan, att vi kan ta det ett steg till, hade varit otroligt kul att se. Det är ibland faktiskt viktigare än resultatet, speciellt när vi ligger där vi ligger så känns det viktigare att processen fortsätter åt rätt håll och att laget tar sina kliv.

- Sedan är man alltid orolig efter att man gjort en så pass bra match som vi gjorde i Gävle. Att man på något får en känsla av att "det här var rätt lätt", så slappnar man av och åker på nån käftsmäll här och där. Så jag hoppas att vi kan visa att det inte bara var en engångsföreteelse, matchen i Gävle.

"Vi ska inte be om ursäkt för att vi ligger där vi ligger."


Vart tittar du när du tittar i tabellen. Nedåt och avståndet till de hemska kvalplatserna eller uppåt mot exempelvis en direktplats till slutspelet?
- Mitt jobb är ju att vara lite orolig. Det ingår en portion oro. Inte att vi på något vis skulle falla igenom och sådär på det sättet, men självklart finns det alltid en liten uns av oro där man tittar sig lite över axeln. Men samtidigt ska vi inte be om ursäkt för att vi ligger där vi ligger och tillåta oss själva att blicka lite snett uppåt.

- Man måste se det positiva i att vi är nära och har hugg på lagen ovanför oss och det är dit vi ska sträva. Men i mitt jobb som ansvarig, så behöver jag ibland ha en viss mån utav oro också i kroppen för att inte på något vis slappna av i saker och ting. Det får gärna brinna lite bakom oss också så att man håller lågan vid liv själv. Men jag tycker definitivt att vi kan blicka lite snett uppåt. Det tycker jag absolut.

Jag håller med dig. Det är en hemsk tanke i det faktumet att ett lag ska åka ur SHL till våren. Extra med tanke på den säsong som är och den ekonomiskt jobbiga tid som är för samtliga klubbar...
- Det är klart det är så. Där har ligan varit tydlig med att det som vi bestämde innan säsongen började är det som ska fortsätta gälla. Det är det vi har att förhålla oss till, vi som ansvarar för de sportsliga delarna. Då blir alla klubbar sig själv närmast och det förstår jag också i den här situationen.

- Det är betydligt allvarligare att ramla ur SHL än att gå ytterligare några miljoner back just här och nu för att klara av det. Jag förstår också känslan kring värvningar och sådana saker mitt i pandemin och oron, men alternativet är inte bättre heller och då blir det så att lagen försöker göra allt de kan för att klara sig kvar.

- Jag vet att när vi var 14-15 poäng efter Karlskrona med Djurgården under deras monstersäsong när de ledde serien efter 14 omgångar eller så och vi låg bland de sista. Men vi lyckades kliva om dem i omgång 50. Man vet att poängen där vi ligger nu med Leksand, det är ett bra utgångsläge för oss. Det är otroligt tufft för lagen bakom oss att ta ikapp dem.

- Men det är klart, de rustar på nu med nya spelare lite här och där. Något lag kommer säkert att få en jättestor skjuts utav det. Men jag har samtidigt svårt att tro att alla kommer att få det här jättelyftet, det tror jag inte.

Lagkaptenen på väg tillbaka. / Foto: Bildbyrån.
Lagkaptenen på väg tillbaka. / Foto: Bildbyrån.

Lagets forwards som saknas, hur ser det ut där? På väg tillbaka?
- Ja, det ser bättre ut. Exakt tidsmässigt är svårt att säga. Men det ser i alla fall ut som att de är på rätt sida kring längden tills dess att de kan spela igen. Tidigare har de varit på fel sida, det vill säga att det gått för kort tid av deras rehab och för lång tid kvar till att de är matchklara. Nu är det tvärtom.

- Samtidigt kommer 25 procent av spelartruppen i omgångar gå runt och vara småskadade till höger och vänster. Och i dessa tider med corona också så kanske man får lägga på ytterligare några procent. Vi har balanserat där de senaste månaderna i alla fall.

Är det någon jag lider lite extra med så är det Ritola. Han har sett riktigt bra ut när han väl har varit med och spelat...
- Jag håller med. Jag hoppas att han kommer tillbaks och känner sig hel i kroppen. Att han får ta vid där han lämnade och fortsätta visa upp sitt fina register och vilken bra hockeyspelare han är. Så i honom hoppas och tror jag verkligen att vi får ett bra tillskott in i truppen.

- Det gäller övriga som varit skadade också där det finns bra potential och det kommer bli en bredare forwardsuppsättning och en bra konkurrens. Vi kommer att behöva ha alla spelare med tanke på den speciella säsongen som pågår just nu.

Johansson försvarar Otto Paajanen. / Foto: Bildbyrån.
Johansson försvarar Otto Paajanen. / Foto: Bildbyrån.

Otto Paajanen var i väg på landslagsläger och kom tillbaka. Det känns som att han efter en kämpig start kommit igång. Hur ser du på hans säsongsinledning och tid i Leksand så här långt?
- Oavsett om du kommer ny från KHL, AHL eller NLA så är den svenska ligan rätt speciell. Det tar lite tid innan man hittar rätt i saker och ting.

- Men ibland stirrar man sig blind på poäng. Att en spelare gör några poäng och är plötsligt bra. Det finns underliggande siffror på våra spelare som säger något annat än det som man räknar i mål och assist.

- Sedan är det lättare att se att en spelare bidrar med mål, assist och poäng. Men Otto är en spelare som bidrar med mycket annat som inte syns lika ofta. Jag tycker att han har fått oförtjänt mycket skit under säsongen. Jag vet inte om man kanske gick in och tänkte att här har vi en kille som kommer göra 15 mål och 20 assist i SHL första året han är utomlands. Därav blir man lite besviken på poängleveransen.

- Men det vi scoutade och värvade Otto för, tycker jag ändå att han har levererat för oss i laget. Sedan har han haft lite tyngre perioder lite här och där och det är väl inte så konstigt sett till att SHL är en speciell och tuff liga att ta sig in i. Det krävs ofta en liten omställningsperiod.

- Men det är kul för honom och hans självförtroende att han fått göra några poäng här senaste matcherna.

Men utöver poäng verkar det ändå varit någonting som har hållit honom utanför laget eller åtminstone med en snål mängd istid?
- Det får du ta med tränarna (skratt).

Superkedjan får spela boxplay - för att de är bäst även där. / Foto: Bildbyrån.
Superkedjan får spela boxplay - för att de är bäst även där. / Foto: Bildbyrån.

En annan sak som jag kanske egentligen borde ta med Björn är faktumet att förstakedjan har matchats hårt. Jag undrar lite över vad tanken är kring att de också ska spela mycket i boxplay?
- Ofta är det så att när man spelar boxplay är det inte alltid ens bästa spelare som får ta det jobbet. Men spelarna som är bra i den spelformen är ofta spelarna som är bra på att läsa spelet. Oftast är dina bästa spelare därmed också bäst i numerära underlägen.

- Där har vi velat sprida ut allt litegrann. Vi hade inledningsvis det ganska tufft med vårt boxplay och då provade vi lite andra konstellationer där de började blanda in förstakedjan in i det där. Vi har fått en väldigt bra effekt på det och då är det lätt att man fortsätter med det då man ser att det har blivit en positiv utgång på vårt BP-spel. Därför har man behållit det för att känna sig trygg och stabil.

- Differensen mellan att vara bra i powerplay och släppa in lite mål i boxplay är extremt viktig att ha den. Och det tycker jag att vi har vridit till från de inledande tolv omgångarna när vi läckte extremt mycket i vårt BP-spel. En orsak och del i det är då att vi har börjat använda även våra bästa spelare i den spelformen.

Är orolig att man ska köra slut på dem bara...
- Nä, det tror jag inte. Även om de skulle matchas 17-18 minuter skulle det tag ett tag innan deras snitt på istid skulle ramla ner på mer normala nivåer. Men de får också 1.45 i varenda powerplay som vi har och PP i sig är inte supermycket i kraft och energi som fem-mot-fem.

- Hade det varit 20 minuter i fem-mot-fem i match efter match hade det tagit ännu mer på dem. Men sedan är det också viktigt att man ger dem chansen till återhämtning då det är en otrolig skillnad på att spela 22-24 minuter i stort sett varje match kontra att spela 10-12 minuter. 

- Att man då ger dem möjligheten att få lite pauser och att återhämta sig och även träna den fysiska delen. De behöver inte alltid träna på is utan lägga mer tid i gymmet och behålla den fysiska statusen och det tycker jag att vi har en bra balans i i dag.

Johansson om Ashton: "Har varit riktigt bra"

Bra. Avslutnings då: Carter Ashton har kommit in som en tung och positiv injektion i det här laget. Vad säger du om hans start i Leksands IF?
- Jag håller med. Vi har fått vad vi hoppas och förväntade oss.

- Sedan ska vi ha respekt för att han inte har spelat ishockey sedan i mars. Förhoppningsvis kommer det undan för undan att också bli ännu bättre. Men utifrån det jag har sett hittills och det jag hade förväntat mig, så har han levererat det.

- Han hade kunnat göra ett par mål redan i första matchen och kanske ytterligare något till efter det. Så kul att han fick sätta dit den redan i Gävle. Jag tycker att han ser bra ut, han ser riktigt bra ut.

Vi skulle tala i ett par minuter, det blev 20!
- Haha ja, det är jag som pratar alldeles för mycket.

Ha det fint så hörs vi!
- Det gör vi, detsamma. Hej!