Lang förlängningshjälte mot FBK

24.10.2020

För tredje hemmamatchen i följd vann Leksand efter förlängning.
Vid de tidigare två hade Oskar Lang stått för framspelningarna - men nu klev han själv fram och avgjorde redan efter 34 sekunder.

Leksand firar två poäng. / Foto: Daniel Eriksson, Bildbyrån.
Leksand firar två poäng. / Foto: Daniel Eriksson, Bildbyrån.

BVK:s spaningar efter LIF-FBK 3-2


Matchkommentar

Peter Cehlárik var den som ledde Leksand målmässigt i den här matchen.

Han ordnade - via ett grönklätt ben - 1-0 i powerplay i den andra perioden. Och om det målet var lite turligt, var hans 2-1-mål i inledningen av tredje något helt annat.

Slovaken fick pucken ute till vänster, tittade upp och tryckte upp pucken i det bortre krysset.

Det blev 1-1 i "skitmål" och detta på de första två målen, då Färjestads första i matchen också var en kladdig puck som studsade rätt framför mål i powerplay.

Tio minuter in i den tredje perioden kom gästernas kvittering när Michael Lindqvist pangade in 2-2:an.

För tredje hemmamatchen i rad gick matchen till förlängning i Tegera Arena - och för tredje gången var Oskar Lang inblandad i avgörandet.

Både mot Rögle och Djurgården stod han för assistpoängen i sudden. Nu vann Camper tekningen och Leksand släppte inte pucken förrän Lang hade avgjort.

Detta genom att få pucken i offensiv zon, hålla ifrån en grönklädd med sin starka, låga tidpunkt och sedan sprätta upp pucken i nättaket bakom Arvid Holm. 3-2.


Leksands tre bästa

1️⃣ Peter Cehlárik
Efter att Marek Hrivik var frånvarande uppe i Luleå, var förstakedjan åter komplett.

Den som skulle sticka ut i den här matchen visade sig bli "Chelle". Han hade ändå halkat ner till en sjätteplats i SHL:s poängliga, det duger ju inte. Nu är han med topp-fem igen (4).

2️⃣ Janne Juvonen
Vi skriver det på Twitter: "Titta på Juvonen, vilken jäkla målvakt!" Och det var så det kändes. Vilken fin match han gör igen. Rörligt, tät, håller returer, räddar även sånt han inte kan förväntas rädda. Het.

3️⃣ Otto Paajanen
Det blev inga poäng i dag för finländaren, men han har ökat intensiteten i allt han gör på isen de senaste matcherna. Nyttig i boxplay, driver en kedja nu. Otto blir nyttigare och nyttigare.


Det bortdömda målet

Jamenvisst, det hände igen: Leksands IF fick ett mål bortdömt.

Var det korrekt? Nja. Undertecknad har faktiskt svårt att köpa domarens förklaring, att det ska vara Caito som med sin klubba stör Arvid Holm i målet.

Tittar man på situationen är pucken utanför målgården när Caito söker upp den, Holm viftar själv in pucken i målgården och den är fortsatt lös. Caito går på den, den flippas till och skott i mål från Hrivik.

Det hade inneburit en 2-1-ledning för Leksand redan i den andra perioden.

Men att Leksand skulle få med sig ett videobedömt mål mot Färjestad, kändes som en utopi.


Domarnivån

Det börjar bli tjatigt detta, men går det en match numera utan att man känner att det finns åsikter att lufta kring domarinsatsen?

Som Putte var inne på i senaste avsnittet av podden: Vissa av dessa slashing-utvisningar som man har sett hittills, hade inte ens varit frislag i innebandy.

Är det verkligen så här vi vill ha det?

Domarna har det inte lätt nu med den här nivån - och då är det knappt folk på läktarna. Det hade kokat ordentligt i Tegera om arenan hade varit full.

Det faktum att domarna hittade endast en enda grönklädd utvisning (i första perioden, inte ens slashing) på 60 minuter går också att diskutera.


Färjestad ska vara nöjda

Som FBK-coach Pennerborn sa efter matchen: "Vi förtjänade nog inte mer än en poäng i dag."

Skulle väl vilja sträcka mig till att Karlstadslaget inte förtjänade den poäng de tog heller. Visst hade FBK sina byten i matchen, men ju längre den led ju mer var de blåvita det bättre laget.

Det är ändå härligt att Leksand kommit dit den här säsongen. Där man som supporter är besviken över att man bara fick två poäng och inte tre mot Färjestad.

Och det är helt befogat att känna så efter denna insats.


Nästa vecka:
HV71 (H)
Brynäs (B)
Frölunda (H)


Matchfakta
Leksand - Färjestad 3-2 (0-0, 1-1, 1-1, 1-0)
Skott: 38-30 (8-10, 11-12, 18-12, 1-0)
Utv-min: 8-2 (2-2, 4-0, 2-0, 0-0)
Tekningar: 33-34 (10-11, 11-13, 11-10, 1-0)

Inga mål i första perioden

1-0 (20.26) Peter Cehlárik (7) (Camper, Hrivik) PP1
1-1 (28.44) Daniel Viksten (Jakobsson, Johansson) PP1

2-1 (45.05) Peter Cehlárik (8) (Gunnarsson)
2-2 (50.07) Michael Lindqvist (Virtanen, Nilsson) PP1

3-2 (60.34) Oskar Lang (1) (Caito, Camper)