Enroth segerdirigent mot slarvigt LIF

01.10.2020

I en svängning tillställning hemma mot Örebro hade Leksand ledningen två gånger om.

Men ÖHK släppte inte taget, utan tog vara på Leksands slarv och när Jhonas Enroth visade upp sitt målvaktsregister var det till sist Niklas Erikssons manskap som plockade segern.

Här kommer BVK:s sju spaningar efter 3-5 i Tegera Arena.

Enroth segerdirigent för Örebro. | Foto: Daniel Eriksson, Bildbyrån
Enroth segerdirigent för Örebro. | Foto: Daniel Eriksson, Bildbyrån

🔥 Powerplay
Leksand gör tre mål i den här matchen och två av dem kommer i powerplay.

Där är Leksand bra och det är inget man har varit bortskämda med de senaste säsongerna.

Att vara bra i PP och BP ger laget bättre förutsättningar att vinna alla matcher man spelar.

Med fem forwards på isen med klubborna vinklade inåt, skapar man hot från många håll på isen.


🔥 Carter Camper
Det finns spetsspelare i detta Leksand, men ändå har Peter Cehlárik fått bära en extra stjärna på sitt bröst som den största stjärnan.

Men i den här matchen var det Camper som glänste som mest. Ett stenhårt slagskott i krysset fram till 2-1 och en vacker skottpassning fram till Ritolas styrning som gav 3-4.

Tre mål och tre assist nu på tre matcher från ”CC”.

Hrivik och Cehlárik gör också fina matcher.
Hrivik med 0+2. Leder SHL:s poängliga, 0+8.


💪🏼 Calle Själin
En back som går från klarhet till klarhet är Själin och det är så oerhört roligt att se.

Han har under en ändå relativt kort karriär redan gått igenom flera tunga skadeperioder. Därför är det roligt att se Själin gå in i detta Leksand och ta en tröja.

För när Ahnelöv ska in i laget och Fransson likaså. Ja då blir det inte Själin man flyttar på först.


👍🏼 C More och matchupplevelserna
Det fanns en oro hos undertecknad att matcherna skulle bli tunga att titta på, mindre energiska och allmänna sömnpiller nu när publiken inte får vara på plats.

Men här ska lagen ha cred. Likaså C More för sina sändningar. Mycket känns som vanligt och det finns känslor och energi i matcherna trots förutsättningarna.

Det är ”på riktigt” och poäng det spelas om, vilket känns igenom tv-rutan.


👎🏼 Backspelet
Och på tal om just Ahnelöv och Fransson, så är det backar som detta Leksand saknar. De unga och lovande gör sitt yttersta men ibland blottar sig orutinen, slarvet tittar fram och motståndarna nyper i kobrahastighet.

Men som sagt: Då saknas två av lagets mest rutinerade pjäser. I afton blev det dock skillnaden på poäng och en svidande förlust.


👎🏼 Målvaktskampen
Jhonas Enroth är en klassmålvakt. Janne Juvonen kan vara det tillfälligt om han verkligen har en av dessa kvällar när han är het. Och även om finländaren stod för några bra parader, var han efter matchen ändå enkelt besegrad av Enroth i den kampen.

Senast i SHL som Leksand hade en målvakt som vann matcher åt dem trots att man var det sämre laget och var pressade långa stunder av matcherna, var Oscar Alsenfelt.

GM Johansson hade säkert velat bygga även denna trupp bakifrån. Men då Janne sitter på kontrakt och samtidigt varit överlag svag... vilket lag vill ta över det kontraktet?


🚨 Speltiden på förstakedjan
Kanske är det en ”i långa loppet”-varningslampa som lyser här. Peter Cehlárik (23.52), Marek Hrivik (24.04) och Carter Camper (22.19) spelar överlägset mest i Leksand.

I kväll blev det ett par powerplay-uppställningar där man toppades och fick spela, samt att man lirar en del mot slutet när Leksand jagar kvittering.

Och visst, med all rätt att man satsar på den spets man har och utnyttjar den. Men upp emot 25 minuter per match. Kan det vara bra för kropparna?

Tittar man mest spelat i snitt per match ser det ut så här i SHL bland forwards:

Och tittar man bland alla där även backarna är med ser det ut så här:

Nog för att detta är vältränade herrar som säkerligen vill spela så mycket som möjligt. Men jag hoppas bara att man håller koll på kropparna. De ska hålla och bära detta lag under många matcher under en lång säsong.


❓ Domarnivån
Det pratas oerhört mycket om slashing. Det är det enda man hör kring utvisningar och det är prenumeration från bägge lagen i de flesta matcher kring sådana utvisningar.

Men det känns samtidigt som om domarna – i jakten på fler slashings – missar (eller släpper) andra rätt uppenbara sekvenser som borde ge utvisning.

Ett bra exempel är när Daniel Gunnarsson trippas i sekvensen innan Örebro gör sitt matchavgörande 2-4-mål (se sekvensen här).

Det är spelarna som vill ha det så här kring slashings och självklart är det bra om vi kan bli av med dessa slag mot handskar helt. Men inte i utbyte mot att andra klara utvisningar släpps.


Matchfakta
Leksand - Örebro 3-5 (2-1, 0-2, 1-2)
Skott: 37-26 (18-12, 8-5, 11-9)
Utv-min: 6-8 (2-6, 2-0, 2-2)
Tekningar: 28-33 (8-18, 7-7, 13-8)

1-0 (11.29) Martin Karlsson (1) (Trkulja)
1-1 (14.57) Borna Rendulic (Bromé)
2-1 (19.53) Carter Camper (3) (Hrivik, Ritola) PP2

2-2 (27.50) Linus Öberg (utan assist) PP1
2-3 (38.33) Rodrigo Abols (Rendulic, Bromé)

2-4 (43.00) Linus Öberg (Gustafsson)
3-4 (52.14) Mattias Ritola (2) (Camper, Hrivik) PP1
3-5 (58.04) Linus Öberg (Gustafsson, Andersson) öppen kasse