Leksand saknade skärpan mot Lakers

16.01.2021

Bommad straff och missade frilägen.

Leksand skapade chanser nog för att ta ytterligare en seger när man mötte Växjö. Men fler än ett mål blev det inte och då avgjorde Lakers sent och vann med 2-1.

Hrivik och Leksand föll mot Växjö. | Foto: Daniel Eriksson, Bildbyrån.
Hrivik och Leksand föll mot Växjö. | Foto: Daniel Eriksson, Bildbyrån.

Leksand jagade fjärde raka segern och åttonde matcher i rad med poäng när ett annat formstarkt lag i Växjö kom på besök till Tegera Arena under lördagen.

Och det började egentligen ”som det brukar” i många av Leksands matcher. Nämligen att motståndarlaget gör det första målet.

Det var ett klassmål som gästerna bjöd på när Miika Koivisto skottpassade fram till Brendan Gaunce som bjöds på ett öppet mål fram till 1-0 för gästerna.

Det skulle dröja sånär fram till slutminuten av den första perioden innan nästa mål föll. Jonas Ahnelöv spelades vackert fram av Carter Ashton, skottfintade, gick vänster om Erik Källgren och skickade in 1-1.

Missad straff
Efter en mållös mittperiod kom Leksand ut starka i den tredje. Man gick för segern och fick en gyllene chans att sätta sig i förarsätet när Jon Knuts krigade fram en straff tre minuter in.

Marek Hrivik tog hand om den. Men pucken hoppade för honom, han tappade kontrollen och kom ur fokuset vad det verkade. Han försökte finta ner Källgren men kom för nära målet ute till vänster och fick inte upp pucken över målvaktens benskydd.

Därefter spelade Leksand sig skickligt fram till ett par bra lägen till. Bägge frilägen och detta genom först Oskar Lang och sedan Marek Hrivik. Men Källgren storspelade.

Sent avgörande
Med sex minuter kvar åkte Robert Rosén ut för en interference och Leksand fick chansen i powerplay. Men det blev kortvarigt för bara 42 sekunder senare åkte Peter Cehlárik på en tvåa.

I spelet fyra-mot-fyra hände inte mycket innan Växjö fick 30 sekunder i powerplay. Och det var vad gästerna behövde för att avgöra.

Vid det första målet spelade man bort en storspelande Janne Juvonen och så även vid avgörandet. Richard Gynge frispelades vid den bortre stolpen och 2-1, Växjö.

Leksand pressade mot slutet för att åstadkomma en kvittering men några fler mål blev det inte. Dalalaget åkte på en tung förlust, i en match där man annars hade ett formstarkt Växjö i gungning.


Andra spaningar

• Hallams vinnarskola
Den har hela Växjös trupp fått diplom för att de har tagit sig igenom. Där man också gör det lilla extra fula för att vinna. Detta lärde sig Sam Hallam redan under åren i Bofors.

Man låser fast motståndares klubbor, kanske en handske och så faller man själv på det greppet. Ett bete som domarna i kväll svalde vid ett flertal tillfällen.

En del i spelet eller osportsligt? Diskutera i smågrupper.

• Erik Källgren
Denna Växjö-målvakt har storspelat mot Leksand föll.

Något som Leksand dock hade problem med i afton var att spela bort honom, så som Växjö gjorde mot Juvonen vid de två mål de lyckades göra.

Smålänningarna var oerhört stabila bakåt och hjälpte sin målvakt att vara bra. Men visst, en straff och ett par frilägren. Det fick han rädda utan sitt försvar också.

• Fredrik Forsberg
Han saknades i Leksand denna kväll samtidigt som Oskar Lang var tillbaka. Han fick bli ”krigare” i fjärdekedjan och axlade rollen väl.

BVK har också varit i kontakt med Forsberg som kort meddelar att det inte är något allvarligt som höll honom borta från spel i afton.

Skönt att höra.

Matchfakta
LIF-VLH 1-2 (1-1, 0-0, 0-1)
Skott: 31-26 (5-12, 12-8, 14-6)
Utv-min: 8-6 (4-4, 2-0, 2-2)
Tekningar: 32-35 (8-9, 18-7, 14-19)

0-1 (02.51) Brendan Gaunce (Koivisto, Häman Aktell)
1-1 (18.40) Jonas Ahnelöv (5) (Ashton, Paajanen)

Inga mål i andra perioden

1-2 (56.48) Richard Gynge (Calof, Koivisto)