”Skönt att vi kan vinna när jag står också”

30.12.2020

Tung start för Leksand hemma mot Skellefteå – men sedan kom vändningen.

Axel Brage spikade igen och masarna vände på den norrländska steken på endast 75 sekunder i starten av den tredje perioden.

– Det var skönt att kunna visa grabbarna att vi kan vinna när jag spelar också, säger Brage efter segern.

Axel Brage fick chansen – och tog den. | Foto: Bildbyrån.
Axel Brage fick chansen – och tog den. | Foto: Bildbyrån.

Axel Brage hade hittills inte stått en hel match den här säsongen. I de tidigare endast två som han startat tidigare, har han blivit utbytt i.

När Leksand tog emot Skellefteå under onsdagen för sista matchen 2020 var det Brage som fick chansen mellan stolparna – och starten hade kunnat vara bättre.

Redan efter knappt fem minuter kom gästernas ledningsmål och efter halva perioden var ledningen utökad till 2-0. En tung start för Brage som dock skulle växa in i matchen – precis som hela Leksand.

Berg reducerade
August Berg har fått sparsamt med speltiden den senaste tiden, men mot Skellefteå fick han åter gå in i en kedjeformation då det behövdes fylla på där.

Och återigen gjorde Berg det bra. Det var han som höll sig framme och läckert reducerade innan den första perioden var över. Mittperioden skulle visa sig bli mållös.

Leksand startade den tredje perioden piggt och fick utdelningen man behövde för att ta sig in målmässigt i matchen. Redan efter 75 sekunder hade man vänt 1-2 till 3-2-ledning.

Oskar Lang dunkade upp kvitteringen i det bortre krysset innan Fredrik Forsberg höll sig framme på en målvaktsretur bara 15 sekunder senare och gav Leksand ledningen.

Burström grinig
I samband med Leksands 3-2-mål kunde Martin Karlsson åkt ut för en tripping. Så blev inte fallet, han vann pucken bakom mål och kort därefter hade Forsberg nätat.

Niclas Burström i Skellefteå var en av de som blev allra grinigast på att domarna inte agerade och kort därefter snackade han till sig en utvisning – som Leksand utnyttjade.

Otto Paajanen, som gjorde sin bästa match i Leksandströjan, passade fram Peter Cehlárik i ”slottet” som tryckte till direkt. 4-2.

Assist på Brage
Skellefteå reducerade till 4-3 men via bland annat en av säsongens svettigaste räddningar blev det inga fler insläppta mål för Leksand och Brage som äntligen fick känna sig som en vinnare igen.

Dessutom stod han för en assist fram till Jonas Ahnelöv som minuten från slutet lyfte in slutresultatet 5-3 i det öppna SAIK-målet.


Leksands tre bästa

1️⃣ Otto Paajanen
Den finska centern har inte riktigt kommit till sin rätt i Leksand, men här var han riktigt bra. Han jobbade än hårdare, var orädd in framför SAIK-kassen och stod för två assist.

Är detta vändningen för Otto i Dalarna? Låt oss hoppas.

2️⃣ August Berg
Under första halvan av matchen handlade mycket om Berg offensivt. Det var han som reducerade och utöver det hade han ett halvt friläge och ett par bra chanser till att göra flera mål.

Undra om inte Berg har spelat till sig en ordinarie tröja – som forward.

3️⃣ Axel Brage
Det blev en tung start på matchen för Axel. Och första halvan av den kändes det inte alls som han hade ”matchkänsla” i kroppen – vilket är förståeligt.

Men sedan växte han in i uppgiften och när vi summerar är han en av lagets stora anledningar till att man kunde lösa tre poäng.

– Vi behövde vinna och hade några förluster på rad. Vi behövde bryta den trenden. Det var skönt att kunna visa grabbarna att vi kan vinna när jag spelar också.

Klart de kan, Axel.


Fler utropstecken

! Carter Ashton
Det är faktiskt smått otroligt att Leksands senaste nyförvärv inte blir målskytt här – och att han inte blivit det alls hittills på sina tre matcher.

För den stora kanadensaren har skapat oerhört bra chanser och ett par av dem har varit på helt öppna målburar, men utan att pucken vill gå in.

Men det är bara att kriga vidare. Hellre att det går emot lite men att man skapar, än att man har problem att överhuvudtaget skapa målchanser.

! Ett par PP-mål
Det har gått lite sämre i powerplay den senaste tiden. Eller som Björn Hellkvist kallade kvällens första försök: ”Det sämsta powerplay-spelet sedan ishockeyn uppfanns.”

Men i den tredje perioden var det bättre skärpa och Paajanens framspelning till Cehlárik är oerhört vacker. Ingen pardon från Lang heller vid målet dessförinnan. Bra med lite utdelning där.


Några frågetecken

? Patrik Zackrisson
Vi vet att Kapten Z fick en smäll mot Rögle som bjöd honom på en lårkaka. Därmed blev det inget spel mot Luleå men mot Skellefteå var han tillbaka – i knappt två minuter.

Sedan klev Zacke av redan i den första perioden och kom inte tillbaka. Hoppas han är okej.

? Björns taktik
Inför den tredje perioden var Hellkvist inne på att lagets PP-spel i den andra perioden var det sämsta som spelats sedan ishockeyn uppfanns.

Men Björn. Kanske är en del av anledningen till dit, att du fortsatt envisas med att spela din första PP-kedja även i boxplay? Att de ska kriga i numerärt underläge i en minut och sedan på det komma ut och försöka leverera i powerplay.

Låt dem vila i BP-delarna av en match. Det finns andra som kan kriga där.


Matchfakta
LIF-SAIK 5-3 (1-2, 0-0, 4-1)
Skott: 38-29 (11-8, 14-9, 13-12)
Utv-min: 6-12 (2-4, 4-6, 0-2)
Tekningar: 32-29 (8-10, 12-10, 12-9)

0-1 (04.44) Niclas Burström (Wingerli, Hugg)
0-2 (08.56) Linus Lindström (Morley, Burström)
1-2 (10.17) August Berg (2) (Ahnelöv, Paajanen)

Inga mål i den andra perioden

2-2 (41.00) Oskar Lang (5) (Camper, Cehlárik) PP1
3-2 (41.15) Fredrik Forsberg (6) (Knuts, Karlsson)
4-2 (44.26) Peter Cehlárik (14) (Paajanen, Lang) PP1
4-3 (55.12) Roland McKeown (Lundberg, Wingerli)
5-3 (59.06) Jonas Ahnelöv (4) (Brage)