LIF vaknade i tredje – vände till seger

28.11.2020

Underläge 1-2 efter två perioder och sömnigt spel.

Men i tredje vaknade Leksand och de unga ledde laget när den respekterade förstakedjan hade en svalare match. August Berg, Emil Heineman och Nils Åman klev alla av med 1+1.

Leksand slog Malmö med 4-3.

Berg och Heineman nätade. | Foto: Bildbyrån.
Berg och Heineman nätade. | Foto: Bildbyrån.

Matchkommentar

Det var ett tag sedan Leksand spelade match senast och det syntes när SHL-jumbon Malmö Redhawks var på besök i Tegera Arena.

Inställda matcher mot både Rögle och Örebro förra veckan gjorde att matchtempot saknades i inledningen. Därför kom också Malmös ledning fullt rättvist. Minuter senare kunde gästerna också utöka till 2-0.

I andra perioden kom Leksand upp bättre, även om spelet var jämnt. Periodens enda mål gjorde hemmalaget efter att August Berg – som var forward för dagen – slängt i väg en avig backhand vars retur Nils Åman snappade upp och satte sitt första mål för säsongen.

Underläge 1-2 inför tredje.

Men väl där ökade Leksand tempot och tog tag i matchen. Jonas Ahnelöv kvitterade till 2-2 när han snyggt fyllde på framför rödkhökarnas mål, innan August Berg gjorde detsamma och snärtade in 3-2 efter en vacker framspelning från Åman.

Malmö kvitterade bara knappt 20 sekunder efter ledningsmålet. Så långt hade det inte varit en enda utvisning i matchen. Men när den väl kom – kom också ett nytt Leksandsmål.

Men inte från första-uppställningen med Cehlárik, Hrivik och Camper. Utan med Heineman och gänget. Just Heineman höll sig framme framför mål och stötte in en retur till 4-3.

Det ska sägas att Malmö hade många lägen till att göra fler mål i den här matchen, men på nytt var Janne Juvonen en av Leksands bästa spelare, vilket vi lyfter här nedan.

Under de återstående sju minuterna efter Leksands ledningsmål till 4-3 ökade Malmö trycket mot finländaren, men han var därifrån omutbar. Leksand höll undan och tog en mycket viktig seger.


Leksands tre bästa

1️⃣ Janne Juvonen
Återigen gör han en jättefin match, målvakten som spelat överlägset mest av alla målvakter i SHL. Tung start med två insläppta tidigt, men också situationer där han lämnas ganska ensam.

Juvonen har återigen en stor del i en Leksandsseger.

2️⃣ August Berg
Han sattes upp som ordinarie forward i dag – före exempelvis Fredrik Forsberg som stod som extra. Men så här i efterhand skulle det visa sig bli ett genidrag. Assist på första målet, stänkte själv upp 3-2:an i nättaket och var bara allmänt het. Kul!

BVK förutspådde en fin kväll och tar åt sig en liten del av äran.
BVK förutspådde en fin kväll och tar åt sig en liten del av äran.

3️⃣ Johan Fransson
Det blev inga poäng för Frallan den här kvällen, men han stod på nytt för en bra match. Han dribblar, utmanar, är tung (på ett bra sätt) i defensiven och är den där starka backklippan som vi hoppades att han skulle vara. Viktig för det här laget.


När förstakedjan inte levererade...

... klev de unga fram! Och så måste det få vara. Vi kan inte förlita oss på att de ska ”ha kvällen” i 50 omgångar. Och när de inte producerar för en kväll, då måste några andra göra det.

I kväll blev det dessa:
August Berg 1+1
Emil Heineman 1+1
Nils Åman 1+1

Vi fick även strut på Ahnelöv, assist från Lang.

Vi har saknat det här lite tidigare matcher. Att när Chelárik, Hrivik och Camper inte gjort fem-sex poäng som kedja har laget haft svårt att vinna.

I dag vände man 1-2 till 4-3 – helt utan poäng från dem.

Ändå en styrka.


Domarnivån?

Vi ska inte fastna här, bara ett par rader. Men ibland får man inte slå på en motståndares klubba. I andra matcher (som denna) får man klubba ner en motståndare över skridskorna, tackla icke-puckförare och dylikt.

Det blir... svårt... att hänga med.


SHL-tabellen

För några omgångar sedan gick det för lagen i botten att trycka på att de minsann hade spelat många omgångar färre än många av lagen över dem i tabellen.

Det kan inte Malmö och Brynäs göra längre. Det är ett par matcher som skiljer på sin höjd mot andra lag som de ska försöka ta sig förbi för att inte behöva kvala.

Jag skulle säga att goda råd redan nu är oerhört dyra för dessa klubbar.

Och kan heller inte se hur Leksand ska hamna på kvalplats.


Kommande veckan

Djurgården (B)
Brynäs (H)
Luleå (H)

Så länge inte corona vill annat, är det den här veckan som väntar. Är det något man önskar sig i tidig julklapp, är det att Leksand kan rada upp ytterligare ett par treor i rad här.


Matchfakta
Leksand-Malmö 4-3 (0-2, 1-0, 3-1)
Skott: 26-27 (5-8, 7-9, 14-10)
Utv-min: 0-2 (0-0, 0-0, 0-2)

0-1 (02.42) Fredrik Händemark (Veleno, Bryggman)
0-2 (14.33) Emil Sylvegård (Po Westerholm)

1-2 (23.29) Nils Åman (1) (Berg, Paajanen)

2-2 (44.53) Jonas Ahnelöv (3) (Lang, Heineman)
3-2 (47.52) August Berg (1) (Åman)
3-3 (48.11) Emil Sylvegård (Pa Westerholm, Po Westerholm)
4-3 (53.07) Emil Heineman (2) (Caito, Gunnarsson) PP1