Seger avslutade Leksands roadtrip

12.12.2020

Första segern i Skellefteå på sju år.

Den tog Leksand under lördagen när man vann med 3-1 och avslutade sin tre matcher långa roadtrip med en trepoängare.

– En jättebra insats. Alla sliter heroiskt och har gjort det i tre raka bortamatcher, säger Leksandstränaren Björn Hellkvist i C More.

August Berg och Leksand sänkte Skellefteå. | Foto: Bildbyrån.
August Berg och Leksand sänkte Skellefteå. | Foto: Bildbyrån.

Leksand åkte till Skellefteå och höll sig till sina nya grunder.

Och när Leksand gör det i den form man är i just nu och med självförtroendet man har, spelar det liksom ingen roll att det saknas upp emot tio ordinarie spelare.

Isak Rosén har fått – och förtjänat – ett stort förtroende under denna roadtrip. Efter sex minuter var det han som höll sig framme och backhand-chippade fram pucken till Oskar Lang, 1-0 Leksand.

Leksand stod för en bra förstaperiod och vann skotten med 14-5. Inte så många kvalificerade avslut på de 14 skotten, men man släppte inte till något bakåt heller. En bra period.

Zackrisson utökade
När Leksand sedan efter bara 25 sekunder av den andra perioden utökade till 2-0 var det via ren klass utav Carter Camper.

Amerikanen fick pucken ute till vänster och med baklängesåkning sökte han Kapten Zackrissons klubblad inne vid kassen och #9 kunde skopa in sin tredje strut för säsongen.

Baklängesåkningen, den perfekta passningen som stiger och sedan landar igen precis vid bladet åt Zacke. Det är ren klass. Bländande vackert.

Avgörande sekvens
Leksand drar sedan på sig ett par utvisningar på kort tid och hemmalaget får chansen i fem mot tre i över 1,5 minut. Då krigar de blåvita riktigt hårt och bland annat genom Patrik Norén som täckte dubbla SAIK-avslut, grinade illa men offrade sig för sitt lag.

När Leksand sedan blev fulltaliga på nytt kunde man kort därefter kontra in 3-0. Fredrik Forsberg fick pucken i ett fritt läge och fintade upp en lucka mellan benen på Gustaf Lindvall som om det var det självklaraste någonsin och lirkade in sin femte kasse för säsongen.

Skellefteå kunde reducera till 1-3 i slutet av den andra perioden, men närmre än så kom man inte. Janne Juvonen var återigen bra, samtidigt som hans försvar framför honom gjorde mycket bra för att låta honom jobba ostört.

Detta var Leksands första seger i Skellefteå på sju år.

Och den var hur rättvis som helst.


Övriga spaningar

• Uppoffringarna

Täckte skott i Skellefteå: Patrik Norén (5), Jon Knuts (3), Martin Karlsson (2), Oskar Lang (2), Jesper Kandergård (2), Alexander Lundqvist (2), Patrik Zackrisson (1), Peter Cehlárik (1), Lucas Nordsäter (1).

Efter två perioder hade Skellefteå mäktat med elva skott mot Juvonen och då hade man inte några direkt farliga målchanser alls.

Det här uppoffrande spelet tar ett lag långt. Och det finns ingen skillnad på om det är poängkungen Cehlárik eller krigaren Knuts. Alla kliver in framför puckbanan om det är vad som krävs.


• Fler frågetecken?

Lika glädjande som det var att se Mattias Ritola tillbaka i laget inför, lika jobbigt var det att inse att han inte återvände till isen inför den andra perioden.

Han noterades bara för två minuter istid och är onekligen inte kvitt sin skada.

Otto Paajanen spelade totalt en minut mer än vad Ritola gjorde. Och stjärnskottet Isak Rosén kom upp i åtta minuter innan han under andra halvan av matchen inte syntes till.

En match kvar eventuellt på tisdag. Sedan kommer ett välbehövligt uppehåll för Leksand där man kan vila en hel del skadeskjutna kroppar.

Alla förutom Janne då. Han drar till landslaget och behåller den stekheta formen.


• Matchstraffen?

I den andra perioden Tyler Morley att han på nytt inte tillförde nånting till sitt lag (årets floppvärvning i SHL), så han tog en fight. Med sig fick han Nordsäter – och båda fick matchstraff?

5+20 minuter vardera för fighting.

Båda spelarna vevade friskt, visst. Men behöll samtidigt handskarna på. Innebandy-kommentarerna strömmade på sociala medier igen. ”Snart får man inte röra varandra alls längre.”

Nordsäter fick kliva av och...


... Lundqvist fick ett större förtroende!

Och gjorde det jättebra. Han fick gå in tillsammans med lagets stabilaste pjäs i Calle Själin.

Han noterades till sist för åtta minuters istid, ett skott på mål och ett tryggt spel över hela isen. Lundqvist börjar sakteliga växa i en större kostym än juniortygen – han också!


• Vi avslutar med en önskan

Och det är att Brynäs blir kvitt sin coronasmitta. Dels för att man inte vill att någon förening ska behöva ha den där skiten inom sina väggar.

Men också för att vi vill åka till Gävle på tisdag – så att vi kan spöa dem och få den perfekta avslutningen innan julfirandet står för dörren.

För blir det match. Då vinner Leksand.

Det. Kan. Jag. Lova.

/ RS


SAIK-LIF 1-3 (0-1, 1-2, 0-0)
Skott: 21-36 (5-14, 6-14, 10-8)
Utv-min: 37-49 (4-2, 31-43, 2-4)
Tekningar: 29-34 (10-10, 6-15, 13-9)

0-1 (06.28) Oskar Lang (4) (Rosén, Zackrisson)

0-2 (20.25) Patrik Zackrisson (3) (Camper, Caito) PP1
0-3 (24.13) Fredrik Forsberg (5) (Karlsson, Norén)
1-3 (27.10) Rickard Hugg (Wilsby, Nilsson)

Inga mål i den tredje perioden