SHL efter regeringens besked

21.08.2020

Det kom inga klara besked i publikfrågan från regeringen.

Ett förslag kommer att lämnas in där man önskar att släppa lite på restriktionerna kring publik på våra sportläktare - men ett beslut som då skulle börja gälla först den 1/10.

Detta gör att SHL nu kan tänka sig att skjuta på säsongspremiären.

Blir det publik i premiären? | Foto: Jessica Ström
Blir det publik i premiären? | Foto: Jessica Ström

Publik eller ej på SHL-premiären den 19:e september?

Det är en fråga som många supportrar och inte minst även klubbarna ställer sig med en knappt månad kvar till detta datum.

SHL bestämde sig tidigt för att man kör igång den 19/9 - med eller utan publik. Men de nya direktiven från regeringen under fredagen kan komma att ändra förutsättningarna lite för ligan.

Ministrarna Amanda Lind och Mikael Damberg meddelade att man lämnat in ett förslag till Folkhälsomyndigheten om att få öppna upp sportläktarna för sittande publik, detta inte för fulla läktare utan för ett lägre antal.

Möte på torsdag
Detta förslag skulle då gälla från och med den 1/10 - tre-fyra matcher in i säsongen för samtliga lag. Detta kommenterar nu SHL:s VD, Michael Marchal.

- Med anledning av att vi misstänkte att något sånt här besked skulle kunna komma så har vi ett ägarmöte inplanerat på torsdag. Vi fattar inga beslut innan dess, men förhoppningsvis vet vi om knappt en vecka ytterligare något och då diskuterar vi på ägarmötet om vi ska komma med någon ny information, säger Marchal till TT.

På ligans hemsida skriver man som följer:

"Säsongsstart planeras till den 19 september som tidigare. SHL har sedan tidigare ett extrainkallad ägarmöte den 27 augusti och hinner se över Folkhälsomyndighetens beslut till dess. Eventuell ytterligare information kommuniceras efter ägarmötet."

Om detta skulle stå sig och begränsad publik släpps på från och med 1 oktober, innebär det att vissa lag spelar en och andra hela tre hemmamatcher mellan 19/9-1/10.

Hårdast drabbas Leksand som under denna period har tre hemmamatcher inplanerade. Premiären mot Skellefteå och sedan även möten med Djurgården och Malmö.

En flyttad premiär till efter den första oktober skulle förstås vara positivt för klubben, om ligan då tillåts ha en begränsad mängd publik i stället för ingen alls på sina läktare.