Sommaranalys: Målvakter och backar

01.07.2020

Här är första delen i BVK:s sommaranalys.

Hur ändras förväntningarna på spelarna som var med ifjol? Vad finns det för orosmoln och var kan vi hitta lagets utropstecken?

Spelaranalys, del 2 / Foto: Jessica Ström
Spelaranalys, del 2 / Foto: Jessica Ström

MÅLVAKTER

#30 AXEL BRAGE
Fjolåret: ➕➕➕
Förväntning 20/21: ➕➕➕
Orosmoln: Ojämnhet
Kommentar: Brage är en utmärkt back up-målvakt. Han är omtyckt i laget, inte särskilt dyr, gör jobbet varje dag och är oftast stabil när han väl står mellan stolparna.

Vi förstår verkligen varför Tjomme är förtjust i Brage och varför hans kontrakt efter säsongen förlängdes med ytterligare två år. Stod 26 matcher ifjol och nådde nästan 91% räddning. Bra.

#33 JANNE JUVONEN
Fjolåret:
Förväntning 20/21: ➕➕➕
Orosmoln: Psyket
Kommentar: Han värvades dyrt från Mora som den solklara ettan, men med en summerad säsong delade han på förstaspaden med Brage och hade över säsongen en sämre rädd-procent (88.90%).

Efter Enroth-ryktet startade var finländaren överjävlig i några omgångar efter varandra. Men som helhet är den 25-årige finländaren inte ett säkert kort för en SHL-"nykomling" att satsa på.

MÅLVAKTSSIDAN:
Det har ryktats om att Tjomme och Leksand skulle vara intresserade av att få in en ny målvakt. Men det förutsätter också att man måste hitta en klubb som är villiga att ta över Juvonens kontrakt.

En dyr målvakt som varit svag är inte jättelätt att kränga hur som helst. Addera sedan en pandemi på det och osäkerheten kring spelet nästa säsong och det blir ännu svårare.

Vad det verkar får Leksand köra vidare på detta målvaktspar och hoppas på att någon av dem - ja varför inte Brage - bestämt sig för att bli målvakten att luta sig emot.


BACKAR

#3 AUGUST BERG
Fjolåret: ➕➕➕
Förväntning 20/21: ➕➕➕
Orosmoln:
SHL-tempot
Kommentar:
Det blev 17 matcher för Berg innan han blev utlånad till SSK. Matcher i LIF där han gjorde det bra, men fick allt mindre speltid när rutinerade pjäser kom tillbaka från skador.

I Södertälje fick "Agge" en viktig roll och det var bara två backar i laget som snittade mer istid (22.26) än vår högerskjutande 21-åring.

Det satta betyget är detsamma som ifjol, men då är 'tre plus' i SHL än starkare än 'tre plus' i SHL där Berg var majoriteten av förra säsongen. Vi ser att Berg kan slåss för en ordinarie tröja.

#5 CALLE SJÄLIN

Fjolåret: ➕➕
Förväntning 20/21: ➕➕➕
Orosmoln: Skadehistoriken
Kommentar: Talangen Calle Själin hinner fylla 21 innan premiären mot SAIK. Under fjolåret inledde han i Leksand med 13 matcher när flera tyngre pjäser var frånvarande.

Det blev sedan en utlåning till Västerås där det blev 23 matcher. Även där fick han svårt att ta en plats och hade sju backar i laget som snittade mer istid än honom.

Själin har de senaste säsongerna fått kämpa mot tunga skador. Kan han nu - med en skadefri försäsong - vara med och slåss om en ordinarie plats? Tveksamt. Kanske ny utlåning för Calle.

#6 ALEXANDER LUNDQVIST
Vi räknar med utlåning/J20 för Alexander, vilket vore bäst för hans utveckling.
Detta är verkligen en spelare för framtiden i Leksands IF, men denna säsong blir det svårt att ta en ordinarie plats.

#7 LUCAS NORDSÄTER
Fjolåret: ➕➕➕
Förväntning 20/21: ➕➕➕➕
Orosmoln: -
Kommentar: Lucas var den av de ordinarie backarna som under fjolåret stod för det största steget framåt i sin utveckling.

Konkurrensen hård, men vi håller inte med statistiken om att hela åtta backar förtjänade snitta mer istid än Lucas, 19/20 (Berg inräknad innan han lånades ut).

Det känns tryggt att Lucas sitter på kontrakt även över 21/22 och vi spår honom ta ytterligare kliv redan under 20/21.

#10 JOHAN FRANSSON
Fjolåret: ➕➕
Förväntning 20/21: ➕➕➕➕
Orosmoln: Fjolårets början, åldern, hungern
Kommentar: Det var många blåvita supportrar som jublade när Leksand presenterade ett långtidskontrakt på den rutinerade tidigare landslagsbacken, Johan Fransson, inför säsongen 19/20.

Efteråt kan vi konstatera att den nu 35-årige Kalix-sonen hade en säsong som var upp... och ned.

Fransson blandade och gav men var den som snittade mest istid under säsongen. Vi tror och hoppas att "Frallan" har en bättre säsong i sig, men ställer oss samtidigt frågande till hans hunger.

Han är 35 år, har haft en fin karriär. Finns det en risk att han känner att han "rundar av" nu med ytterligare tre år i Leksand? Då kan han mer bli en dyr belastning än en fördel för dalalaget.

#16 DANIEL GUNNARSSON
Fjolåret: ➕➕➕
Förväntning 20/21: ➕➕➕➕
Orosmoln: Försvarsarbetet
Kommentar: "Gunnar" stod i stort för en fin säsong med 16 poäng (8+8) på 42 matcher. Han kommer åter vara Leksands stora offensiva hot från blå ihop med tillskottet Matthew Caito.

Poängsnittet måste upp på Danne (som på många andra då det var fjolårets stora issue) och ibland kan han bli lite pucktittande i egen zon. Men vi tror på Gunnar som är härlig att vila ögonen på med sin vackra skridskoteknik.

Gunnar har potentialen att vara högt i backarnas poängliga i SHL.

#28 MATTIAS GÖRANSSON
Fjolåret: ➕➕
Förväntning 20/21: ➕➕➕
Orosmoln: -
Kommentar: "MG" kom lite från ingenstans och var en spelare många leksingar inte hade koll på. Under försäsongen hade han det riktigt jobbigt och många var oroliga att Tjomme här hade gjort en felrekrytering.

Men MG28 - som gjorde sin första SHL-säsong i karriären och som kom hem efter fem års spel i USA - växte in i spelet och mot slutet var han oerhört stabil.

Det är därför svårt att hitta orosmoln kring MG, för man vet vad man får. Han ska inte spruta in poäng, han ska inte spela powerplay. Utan han ska vara stabil bakåt, omöjlig att runda och offra en tand för sin målvakt.

Det är vi övertygade om att Grumspöjken kommer att göra även 20/21. Det som kan höja är om han - utan krav på det - skulle producera än mer framåt.

#55 JONAS AHNELÖV
Fjolåret: ➕➕➕➕
Förväntning 20/21: ➕➕➕➕➕
Orosmoln: Skadehistoriken
Kommentar: Han var ihop med vår slovakiska vän bland forwards Leksands bästa spelare över 19/20. Det som oroade inför var om Jonas skulle hålla sig hel.

Totalt blev det en viss frånvaro för diverse skavanker, men ändå 37 matcher till sist. Håller sig Ahnelöv bara hel kommer han åter vara en av Leksands viktigaste spelare.

Är det någon som ska vara nära landslagsspel 20/21 ur Leksands trupp så är det #55.

#8 MATTHEW CAITO
Fjolåret: ➕➕➕➕➕
Förväntning 20/21: ➕➕➕➕
Orosmoln: Defensiven, SHL-tempot
Kommentar: Liiga i Finland är en bra liga. Och när det är sagt kan vi konstatera att Caito vann backarnas poängliga där 19/20 med fem poängs marginal och blev utsedd till ligans bästa back.

Men en ännu bättre liga är SHL och även om Caito i första hand kommer till Leksand för att bidra med sina offensiva kvalitéer, måste han också göra jobbet bakåt. Hur funkar han i SHL-tempot?

En intressant värvning av Leksand som absolut har potential till att bli något riktigt bra. Det stora intresset från en handfull andra SHL-klubbar vittnar om att dalalaget knutit till sig en juvel här.

BACKAR:
Det är en stark och konkurrenskraftig backsida med fina uppsidor i potentialen. Unga och lovande backar i Nordsäter, Berg, Själin och Lundqvist kombinerat med mer rutinerade pjäser.
Leksand har byggt en backsida som med Caitos entré känns bättre än i fjol.

VÅR UPPSTÄLLNING:
Caito - Ahnelöv
Gunnarsson - Nordsäter
Fransson - Göransson
Berg

Patrik Norén har anslutit sedan detta skrevs

Själin - utlåning
Lundqvist - utlåning/J20