Sommaranalys: Samtliga forwards

02.07.2020

Dags för del två i BVK:s sommaranalys.

Nu ska vi gå igenom samtliga forwards som hittills är en del av herrtruppen inför SHL-säsongen 20/21.

FORWARDS

#9 MARCUS KARLBERG
Klubben har bekräftat att Mackan kommer att lånas ut till HA. Klubb ännu inte presenterad. Ett korrekt beslut och vi nöjer oss med att säga att vi hoppas att han får en stor roll och mycket istid.

#11 MARTIN KARLSSON
Fjolåret: ➕➕➕
Förväntningar 20/21: ➕➕➕
Orosmoln: Poängproduceringen
Kommentar: Martin som (äntligen) blir av med nummer 100 är ett utmärkt kaptensämne. Han är en ledare på och utanför isen, vilket han blir även 20/21.

Skrev under säsongen 19/20 på ett nytt treårskontrakt för klubben och är en viktig grundpelare för Leksand, inte minst när det blåser i föreningen. Har varit med länge och har massor med rutin.

Även om Kapten Karlsson i första hand är en sann krigare, skulle vi ändå vilja se fler poäng. Under sina två ordinarie säsonger i SHL (16/17 & 19/20) har det blivit 11 respektive 12 poäng.

Kan han putsa upp den siffran mot 20 pinnar kombinerat med hans alltid hårda jobb, så är det en fin säsong.

#12 FREDRIK FORSBERG
Fjolåret: ➕➕
Förväntningar 20/21: ➕➕➕
Orosmoln: Väger lätt
Kommentar: Leksands nya "FF12" värvades in först att förstärka ett hockeyallsvenskt lag. I stället fick han försöka växa in i SHL-kostymen, ett plagg han passade bättre och bättre i ju längre säsongen led.

Kraven var låg ställda och infriades. Nu sätter vi andra förväntningar på Forsberg. Nu vet han hur det är att spela i SHL (5+1 på 40 matcher) och vet vad han har som han ska utnyttja: Sin snabbhet.

Kan han kombinera den med att bli ännu lite elakare och driva på kassen, blir han en obehaglig överraskning för många lag även i vinter.

Tänk er förresten honom på en kant, med Lang på andra och en stark center däremellan. Vi tänker att kriga för en helt ordinarie plats på Fredrik och poäng på 15+ är ett rimligt mål att sätta.

#13 JON KNUTS
Fjolåret: ➕➕
Förväntningar 20/21: ➕➕➕
Orosmoln: Svag målproduktion
Kommentar: Han sitter ihop med Kapten Karlsson och de följs inte bara åt på isen utan även i kontraktslängd. Även han skrev tre nya år och är en viktig kugge i detta Leksand.

Men det finns en liten kritik kring Jon att det händer lite för lite på isen. Ett mål (dock även 15 assist) på 52 matcher är förstås för svagt, vilket även Jon har talat om i media.

Vi skulle vilja se Jon stångas ännu mer framför motståndarnas mål vilket han är bra på och att han är klassiskt "kvalhet" redan under grundserien.

#14 OSKAR LANG
Fjolåret: ➕➕➕
Förväntningar 20/21: ➕➕➕➕
Orosmoln: -
Kommentar: Oskar stod för en fin säsong och var ihop med Nordsäter den som tog steg framåt i sin utveckling under 19/20 (addera även utlånade Berg).

Med sina elva mål var det bara en spelare (Hrivik, 12) som gjorde fler i Leksand. Hans totala poäng på 20 (11+9) la honom fyra i interna poängligan.

Utöver poängen är Lang en fröjd att se på isen. Detta med sin låga tyngdpunkt, höga fart och svårstoppade spelstil.

Vi tror att Langen kan nå 25+ i poäng och ska vara en forward för våra två toppkedjor genomgående under säsongen.

#15 OTTO PAAJANEN
Fjolåret: ➕➕➕
Förväntningar 20/21: ➕➕➕➕
Orosmoln: Acklimatiseringen
Kommentar: Leksands hittills enda nyförvärv bland forwards kommer från Finland. Detta blir första gången som Otto provar lyckan utanför vårt grannlands blåvita gränser och han kommer med fina vitsord.

Rapporterna från Suomi säger att detta är en ledare och en spelare med bra karaktär som kommer att göra jobbet över hela isen och funkar både i power- samt boxplay.

Paajanen har varit en stabil poängspelare över 30+ i Finland de senaste tre säsongerna. Vi tycker att han borde kunna landa på 25-30 i SHL.

Bra poäng på en spelare som samtidigt förväntas bli viktig på så många andra sätt.

#17 DANIEL OLSSON-TRKULJA
Fjolåret: ➕➕
Förväntning 20/21: ➕➕➕
Orosmoln: Nått sin SHL-toppnivå
Kommentar: "Trucken" skrev på för Leksand innan det ännu var klart vilken division man skulle spela i 19/20. Det blev SHL, vilket ändå kändes bra med Trkulja, då han varit med där tidigare.

Men någon poängspruta har han inte varit i ligan. I Linköping blev det på två ordinarie säsonger totalt 16 poäng. I fjol i den vitblåa dalatröjan blev det 12 pinnar (5+7).

Nu vill vi se en poängbästa SHL-säsong på "DOT" och 20+ ska inte vara en omöjlighet.

#21 MATTIAS RITOLA
Fjolåret: ➕➕➕
Förväntning 20/21: ➕➕➕
Orosmoln: Skadehistoriken
Kommentar: I samband med att säsongen avslutades i förtid fyllde Ritola 33 år i mitten av mars. Då hade den rutinerade forwarden gjort sin första ordinarie SHL-säsong på fem år. De två tidigare inom det spannet blev förstörda på grund av skador.

När Ritola nu fick vara hel hade han i stället lagt om sitt spel. Vi fick en känsla av att han till fina händer och ett skarpt spelsinne, hade han plockat bort några procent av sin fart, men i stället adderat ännu mera styrka.

Det var en än mer fysisk Ritola vi fick se och som i stunder var omöjlig att ta pucken ifrån. Hans 17 poäng (8+9) på 47 matcher är ändå godkänt och det är runt de siffrorna vi förväntar oss att Mattias kommer att landa även 20/21.

#22 SEBASTIAN WÄNNSTRÖM
Fjolåret:
Förväntning 20/21: ➕➕➕➕
Orosmoln: Osynlig långa perioder ifjol
Kommentar: Ovan här ser ni plusbetygen som skiljer sig som mest ifrån varandra i hela den här analysen. "Wänna" inledde säsongen oerhört starkt och gjorde typ fem-sex mål bara under lika många omgångar.

Sedan försvann han allt mer och under perioder var han oerhört osynlig. Det här är en spelare där man fick höra från HV-håll att, "om han bara får förtroende, kommer det att lossna".

HV-supportrar var till och med irriterade på klubben för att man hade valt att släppa i väg honom.
När vi summerar blev det 14 poäng (10+4) på 49 matcher. Bara för att jämföra gjorde Wänna fler poäng i HV71 säsongen 17/18 på 26 matcher - 16 poäng.

Vi har höga förväntningar på Wännström och vill ha upp honom på 25+ i poäng.

Det har han i sig.

#23 ANDRÈ HULT
Fjolåret: ➕➕
Förväntning 20/21: ➕➕
Orosmoln: SHL för hög nivå
Kommentar: Vi skulle väl kunna säga att Borlängesonen Hult skrev ett drömkontrakt med Leksand. Skrev ett treårskontrakt med tron om spel i HA och så blev det SHL och nu ska han göra sitt andra år.

Det är svårt att vara kritisk mot spelare som han och Forsberg, som inte varit ordinarie tidigare i SHL men som åker in lite på ett bananskal. Då gäller det att göra det bästa man kan efter sina förutsättningar och det gjorde Hult.

Men över 20/21, där ser vi ändå att han ligger lägst i rank bland centrar. Hrivik, Zackrisson, Knuts, Paajanen och Åman ska gå före. Åman på skicklighet, men också för att han måste få den istiden för att utvecklas, om han inte ska lånas ut.

#26 PATRIK ZACKRISSON
Fjolåret: ➕➕
Förväntning 20/21: ➕➕➕➕
Orosmoln: Sargat självförtroende
Kommentar: Han värvades in som en enorm stjärna och fick direkt en stor press på sig. Det låste sig snabbt för "Zacke" och han kom aldrig riktigt ur det.

Han får dock godkänt, för säga vad man vill om hans "ynka" 21 poäng, men det var näst bäst i laget (samma poäng som Abbott, Hrivik bättre). Zacke jobbade hårt och kommande säsong vill vi att han kombinerar det med en större lyckad poängutdelning.

Kraven är fortsatt höga på PZ26 som är dyr och ska vara en poängspelare. Vi vill se 30-35 poäng på Zackrisson under ett ordinarie 20/21.

#27 MAREK HRIVIK
Fjolåret: ➕➕➕➕
Förväntning 20/21: ➕➕➕➕➕
Orosmoln: Ett tungt KHL-bud
Kommentar: Han kom som en doldis och utvecklades till spelaren som ingen leksing ärligt trodde att man skulle få behålla.

BVK har tidigare utnämnt honom till "den spelaren som varit mest allround i Leksands IF på 2000-talet" och det står vi fast vid.

Ingen vet hur Tjomme gjorde, men Hrivik har skrivit på för två år till vilket känns fantastiskt. Detta är en av två femmor (ihop med Ahnelöv) vi delar ut.

Förväntningarna måste vara höga på "Marre" nu när vi vet vad han kan. Landade på 30 poäng (12+18) på 46 matcher, bäst internt och nu vill vi se 30-35 poäng igen från slovaken.

Han ska bli o-er-hört fin att följa i vinter.

#29 EMIL HEINEMAN
Fjolåret: ➕➕➕
Förväntning 20/21: ➕➕➕
Orosmoln: -
Kommentar: Leksands J20-lag gick som en ångvält genom seriesystemet 19/20. En av spelarna som var ledande där, var Heineman. 41 poäng (26+15) på 29 matcher är verkligen imponerande.

Detta gav honom chansen i SHL och nu har han spelat till sig ett SHL-kontrakt. Man väger in olika saker i plusbetygen, så ta inte Heinemans trea som densamma som exempelvis den på Kapten Karlsson.

Det vi väger in här är att vi vill se ännu mer av det vi fick se under slutet av fjolåret. Att "Heine" kommer in orädd, slåss om en ordinarie plats och får det förtroendet som han ska ha för att växa.

Han är bara 18 år, vilket är lätt att glömma bort.

#66 NILS ÅMAN
Fjolåret: ➕➕➕
Förväntning 20/21: ➕➕➕
Orosmoln: -
Kommentar: Det är egentligen samma sak här som med Heineman. Åman förtjänade chansen och tog den. Nu är han med och slåss om en ordinarie centerplats och visade även att han kan vara med och styra ett powerplay.

Heineman och Åman ska vara med och växa under 20/21. Alla poäng är bonus. Men visst, första SHL-målet kom redan under de sex matcher han spelade i ligan i fjol. Så ett gäng till vore trevligt.

Där har ni hela vår analys av herrtruppen som den ser ut i dag.
Nu är det bara 80 dagar kvar till SHL-premiären och bara 34 till den första träningsmatchen. Vi kan - verkligen - knappt vänta!
Snart är hockeysäsongen här igen.