Tio spaningar efter IKO-LIF 3-2

27.08.2020

Det var nära att det blev en ny uddamålsförlust för Leksand.

Men Daniel Gunnarssons förlösande kvittering 80 sekunder från full tid gjorde att Leksand kunde spräcka sin "poängnolla" för denna försäsong. Här är BVK:s tio spaningar efter strafförlusten i Kumla.

Kandergård och Leksand vinner tekning. | Foto: Mattias Engström
Kandergård och Leksand vinner tekning. | Foto: Mattias Engström

+ Nils Åman
Vi börjar med det absolut hetaste först. Åman var glödhet och Leksands klart bästa spelare i den här matchen. Nytt mål när han kliniskt hittade "tunneln" fri med målvakten till en reducering, 2-1.

Det är tjänstefel från Leksands tränartrio om inte Åman har en ordinarie tröja i SHL-premiären. Detta även om trion har en helt skadefri trupp att laborera med. Så bra är han, 20-åringen från Avesta.

+ Topp-topparna
Detta var Carter Campers första match och det finns liksom ingen tid att förlora. Det gäller att försöka komma in i detta så snabbt som möjligt och för att vara en första match såg han pigg och lovande ut.

Gick direkt in med Cehlárik, slovaken som gör alla han spelar med ännu lite bättre. Levererade pucken bra och i ett tempo som vi leksingar är ovana att se. Kommer att bli nyttig när det handlar om PP-tempo.

Bland "topp-topparna" – om vi får leka med Tjommes välanvända uttryck – hittar vi också som sagt Cehlárik som åter är bra. Matt Caito skjuter mer än gärna och det är Caito, till Cehlárik, till Camper till Gunnarsson som till sist leder fram till den sena kvitteringen i den här matchen.

Det känns som att Leksand den här säsongen i jämförelse med den ifjol har starkare topp-toppar. Känslan är att de som ska "göra skillnad" också kommer att göra det.

+ Janne Juvonen
Det var Jannes tur att stå mellan stolparna denna afton. Han fick en motig start när hans kollegor hade svårt att rensa bort pucken framför honom tidigt i första perioden, 1-0 Oskarshamn.

Men efter det spelade finländaren upp sig och var riktigt bra. Han stod för ett stabilt spel toppat med ett par riktigt svettiga parader. Inte minst i förlängning där han ställdes inför en sidledsförflyttning som slutade med en benparad.

Juvonens bästa match i Leksandströjan sedan han hade en stekhet period kring nyår ifjol.

+ Calle Själin
Det glädjer att kunna konstatera att Själin gör en riktigt fin match. Han går in i ett ordinarie backpar här, får mycket speltid – och är bra över hela isen. Han hotade även offensivt och kunde med 40 sekunder kvar av full tid givit Leksand segern när han fick chansen mellan tekningscirklarna.

En bra insats som Calle behövde i den – när alla är friska – stenhårda konkurrensen på backplats.

+ Patrik Zackrisson
En sista individuell ros delar vi ut och detta till Zacke.

Vi borde kanske gjort det även tidigare under försäsongen, för Zackrisson har varit pigg. Det är mycket som är nytt på hans tröja, både bokstav och nummer. Och så även hans glädje till att spela ishockey igen, vad det verkar. Kul att se! Ska förstås ta plats i en av toppkedjorna.

+ Upphämtningen
Det kommer att nämnas mer på nästa punkt här nedanför, men Leksands inledning på den här matchen var inte den bästa vi har sett. Därför starkt att komma tillbaka i matchen och skulle detta varit en boxningsmatch hade domarna gett den första perioden till Oskarshamn, men de andra två till Leksand.

– Den lama starten
Sådana kan man förstås ha i matcher. Men jag tror att det tog upp emot tio minuter innan Leksand hade en målchans. Oskarshamn kom ut klart starkast och styrde det mesta första kvarten innan masarna vaknade till.

– Ytan framför eget mål
Där är Leksand emellanåt lite tama, det har vi sett även under tidigare matcher här under försäsongen. Att man släpper ytan framför eget mål som det är så viktigt att ha i sin ägo.

? Straffarna
Vi konstaterar kort bara att detta får Leksand åka hem och träna på. Wännströms var svagast, medan Åman och Camper var närmre att överlista Cannata. Men där kan det finnas viktiga poäng att plocka hem i vinter och sådant kan bli avgörande vid en summering av en förväntat tajt tabell.

– C More
Detta rör egentligen inte matchen i sig, men tar med det ändå.

Och först: Det är fantastiskt att alla matcher på en försäsong på ett eller annat sätt sänds. Så har det sannerligen inte varit i många år och kanske är vi lite bortskämda.

Men om C More – som ändå äger rättigheterna till SHL (och HA) och som nu laddar upp inför säsongen – ska sända detta och ta det på allvar... då är det väl inte för mycket begärt att slänga med en extra kamera och ett headset för att kunna göra ett par intervjuer under matchen och en efter?

Det kanske är en jättestor kostnad vi inte vet om. Men det känns inte omöjligt att lösa.