Nio spaningar efter MIF-LIF 6-5

03.09.2020

Förlust i målkalaset mot Malmö.

Mötet med Malmö slutar 6-5 i lagens första match av Skoda Trophy i Södertälje.

BVK har samlat sina nio spaningar från matchen som bjöd på både ljusglimtar och frågetecken inför fortsättningen.

Hattrick av Cehlárik. / Foto: Aftonbladet
Hattrick av Cehlárik. / Foto: Aftonbladet

+ Peter Cehlárik
Det är svårt att inte lyfta fram slovaken som bara i den första perioden blir tvåmålsskytt. Det är inte de flashiga målen den här gången, men han håller sig framme och han sätter puckarna.

Typisk egenskap för en målskytt. Första är en "isare" från snäv vinkel och andra en backhand med två sekunder kvar av öppningsperioden.

Men han gör inte bara mål, slovaken. Han jobbar hårt också - över hela isen. Han kan förlora pucken offensivt men vara först ner i eget sarghörn för att vinna tillbaka pucken.

Slovaken blev tremålsskytt innan matchen var över.


+ Hela förstakedjan
Det var väl kanske föga förvånande att firma Camper - Hrivik - Cehlárik skulle bli farlig framåt. Men det var ändå imponerande att se hur duktiga de var på att få fast pucken offensivt. Också hur snabbt de tog sig dit från att till exempel vunnit pucken i egen zon.

Vill Leksand maxa och ha sina starkaste kort i samma kedja, så har den tanken fått en bra start här.

Cehlarik 3+0
Camper 1+3
Caito 0+2
Hrivik 0+4

Frågor på det?


+ Lucas Nordsäter
Backtalangen som fyller 22 den åttonde oktober är en av Leksands bästa spelare i kväll. Han är rejäl i egen zon, fyller gärna på offensivt och borde ha blivit målskytt med tanke på alla chanser han skrapade fram.


+ Leksands powerplay
Det finns redan en bättre idé kring spelet i numerära överlägen än vad Leksand visade upp på hela fjolåret. Camper är en sylvass spelfördelare och det finns hot till avslut i de flesta riktningar. Jobba vidare på detta mer under försäsongen här och Leksand kan få ett powerplay som vinner matcher i vinter.

Det har vi väl spontant inte haft sedan Hersley stod och bombade puckar igenom motståndares målvakter från blå.


+ Kandergård - Åman - Heineman
Denna kedja var förstås väldigt trevlig att se. Jesper Kandergård är ännu en lovande talang från Leksands yngre led som inte kommer upp till a-laget och ber om ursäkt.

Inte viker han undan heller, utan var vid flera tillfällen inblandad i gurgel. Försökte också bygga nya sarghörn när chansen fanns genom en och annan bra propp.


+ Olsson-Trkulja

En spelare till ska vi dela ut en ros till. Trucken från Stockholm var riktigt stark där ute i kväll.

 Men i kombination med ett hårt spel visade han också prov på fina händer och små glimtar av varför detta kommer att bli hans poängbästa säsong i SHL i karriären.

 Fin var han i afton, Trkulja.


- Utvisningarna
Det är återkommande genom matcherna, att Leksand tar för många utvisningar. I den andra perioden går Leksand i början av den upp till 10-1 i skott utan att få utdelning.

Efter det drar man på sig utvisningar och Malmö tar vara på det, en av gångerna i spel fem-mot-tre. Det är en kombination mellan slarv och rätt hårda direktiv från domarna vad som gäller.


- Slarvet
Klart att det oroar att det slarvas en del i egen zon. Vid ett mål får man inte undan pucken när den enkelt ska rensas ur egen zon.

Vid ett annat tillfälle är det ovan hyllade Nordsäter som slarvar. Han skickar en passning i egen zon bakom ryggen och tänker att Berg får ta den och bygga anfall. Problemet? Att Berg inte var kvar.

Meyer tog i stället den pucken och fri med Brage petade han in pucken mellan benen.


? Skylla på Brage
Vi har sett många lägga den här förlusten på målvakt Axel Brage redan på sociala medier. Vi vill snarare säga att detta är ett Leksand som måste jobba på sitt försvarsspel.

Det är ett blåvitt lag som är stressade i egen zon och som ofta har luckor i laget nere runt sin egna målvakt. Det är lätt att hänga sin målvakt, men det är inte så enkelt här.


MATCHFAKTA
Malmö - Leksand 6-5 (2-2, 2-0, 2-3)
Skott: 18-32 (9-16, 4-8, 5-8)
Utv-min: 14-16 (4-4, 2-8, 8-4)

1-0 (02.21) Nicolai Meyer (Ollas Mattsson)
1-1 (07.35) Peter Cehlárik (Camper, Caito) PP1
2-1 (09.55) Fredrik Händemark (Bryggman, Olofsson) PP1
2-2 (19.58) Peter Cehlárik (Hrivik)

3-2 (32.02) Eric Engstrand (Westerholm)
4-2 (36.12) Helge Grans (Olofsson, Händemark) PP2

5-2 (44.35) Nicolai Meyer (utan assist)
5-3 (47.34) Carter Camper (Hrivik, Caito) PP2
6-3 (50.21) Fredrik Händemark (Lauridsen, Olofsson) PP1
6-4 (52.20) Peter Cehlárik (Camper, Hrivik)
6-5 (58.38) Mattias Ritola (Camper, Hrivik) 6-mot-5