Spelarbetyg från säsongsinledningen

12.11.2020

Leksands IF har hittills spelat 13 matcher under denna märkliga säsong.
Som lag har man skrapat ihop 14 poäng, ett snitt på 1,07 poäng/match.
Men hur har spelarna skött sig? Här är BVK:s spelarbetyg från inledningen.

Paajanen, Juvonen & Cehlárik. / Foto: Bildbyrån.
Paajanen, Juvonen & Cehlárik. / Foto: Bildbyrån.

Betygsättning:
⭐️ Underkänt
⭐️⭐️ Godkänt
⭐️⭐️⭐️ Bra
⭐️⭐️⭐️⭐️ Mycket bra
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Världsklass


MÅLVAKTER

#30 Janne Juvonen
Antal matcher: 13
Spelade minuter: 707
Räddningsprocent: 91.01%
Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Kommentar: Det var många som tvivlade på Leksands målvaktsposition inför säsongen - så även undertecknad. Att Janne kunde vara bra enstaka matcher visste vi från fjolåret.

Men att han skulle höja sin lägstanivå så här pass mycket och bli en poängvinnande målvakt... det var nog få som såg det komma. 

Juvonen har imponerat och är värd ett starkt betyg. Var bra även mot Färjestad i tisdags och såg ut att behålla sin fina form över uppehållet vilket blir viktigt även framöver.

#33 Axel Brage

Antal matcher: 2 (utbytt i båda)
Spelade minuter: 71
Räddningsprocent: 83.33%
Betyg: ⭐️
Kommentar: Det finns inte så mycket mer att säga än att den här säsongen blivit en mardröm för Brage. Han blev utbytt i premiären och fick sedan inte stå förrän Luleå borta - där han blev utbytt igen.

Brage är den solklara tvåan nu och har hamnat på en obekväm men oundviklig plats på bänken.


BACKAR

#3 August Berg
Matcher: 13
Speltid i snitt: 14.04
Poäng: 0+1
Plus/minus: -3 (3-6)
Betyg: ⭐️⭐️⭐️
Kommentar: August hade en fin utveckling redan under sin utlåning till Södertälje under fjolåret. De var väldigt nöjda med honom där och ville gärna låna in honom igen om det skulle vara aktuellt.

Men Berg har visat att han inte ska lånas ut, utan han ska spela SHL-hockey. Rejäl, hänger gärna på offensivt. Kan fortsatt slipa bort lite pucktapp och så i egen zon. Men är en av flera unga lovande backar.

#5 Calle Själin
Matcher: 13
Speltid i snitt: 15.11
Poäng: 0+2
Plus/minus: -2 (5-7)
Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Kommentar: Calle är den back som tagit störst steg framåt i sin utveckling sedan förra säsongen, vilket är oerhört roligt att konstatera. Han har krigat sig till en ordinarie tröja och är given i backuppsättningen även när alla är friska och hela.

#7 Lucas Nordsäter
Matcher: 12
Speltid i snitt: 11.06
Poäng: 1+0
Plus/minus: -3 (4-7)
Betyg: ⭐️⭐️⭐️
Kommentar: Lucas har gjort det bra, men ett par individuella misstag har gjort att han halkat nedåt i hierarkin, samtidigt som tyngre pjäser kommit tillbaka.

Slåss om speltiden i tredje backparet eller att få haka på som sjunde. Det finns mycket hockey i Lucas och han har fina uppsidor.

#8 Matt Caito
Matcher: 12
Speltid i snitt: 19.37
Poäng: 0+5
Plus/minus: -2 (6-8)
Betyg: ⭐️⭐️
Kommentar: Man ska ha respekt för att det tar sin tid att komma in i en ny liga. Och spelmässigt har det gått bättre och bättre för amerikanen. Hade ett fint avslut i ribban senast mot FBK från sitt första mål.

Men visst har vi höga förväntningar på förra säsongens poängstarkaste back i Finland.

Får dessutom ett oerhört stor förtroende, även om han inte tar plats i första PP-uppställningen där fem forwards oftast tagit plats och andrauppställningen haft svårare att producera.

#10 Johan Fransson
Spelat för lite för betyg men inlett lovande.

#16 Daniel Gunnarsson
Matcher: 13
Speltid i snitt: 17.35
Poäng: 2+2
Plus/minus: -4 (10-14)
Betyg: ⭐️⭐️⭐️
Kommentar: Daniel har spelat bra och utvecklat sin defensiv ytterligare. Har fått ett stort förtroende och är också given bland toppbackarna i laget som ska ha mycket istid.

Ska man ha något att klaga på, kan det vara att man fortfarande vill att Gunnar ska skjuta mer än vad han gör. Han har 20 skott på mål på dessa 13 matcher. 1,5 skott på mål i snitt per match. Upp med det!

#26 Patrik Norén
Matcher: 13
Speltid i snitt: 19.10
Poäng: 0
Plus/minus: 2 (9-7)
Betyg: ⭐️⭐️
Kommentar: Det blev en tung försäsong för Norre där han såg ut att ha problem med tempot. Grundseriens inledning var också tuff med en del misstag och utvisningar.

Men Norén har fått ett stort förtroende, spelat mycket och kommit in i det bättre och bättre.

#28 Mattias Göransson
Matcher: 9
Speltid i snitt: 8.09
Poäng: 1+0
Plus/minus: 1 (3-2)
Betyg: ⭐️⭐️⭐️
Kommentar: Göransson får ett bra betyg, då han gör det som förväntas av honom. Han är ingen poängstark back, han är ingen flashig spelare, han gör inte det där "lilla extra" snitsiga på isen.

Utan han är rejäl, slår sarg ut som så behövs och tar defensiven först. Har imponerat under sin tid i Leksand.

#55 Jonas Ahnelöv
Matcher: 7
Speltid i snitt: 17.52
Poäng: 1+1
Plus/minus: -5 (1-6)
Betyg: ⭐️⭐️⭐️
Kommentar: Jonas var med om en otäck incident på träning under försäsongen och har varit med de senaste sju matcherna. Ahnelöv gick direkt in och gjorde Leksands lag bättre.

Har en mindre smickrande plus/minus-siffra och bara varit inne på ett mål framåt i fem-mot-fem. Men kommer att växa och bara bli bättre om han får hålla sig skadefri.


FORWARDS

#9 Patrik Zackrisson
Matcher: 13
Speltid i snitt: 18.26
Poäng: 0+6
Plus/minus: -10 (3-13)
Betyg: ⭐️⭐️⭐️
Kommentar: Det är lätt att vara lite kluven till "Zacke" och hans roll i laget. Kanske är det så att man inte ska ha så höga poängförväntningar på #9 längre?

Hittills den här säsongen har han varit en hårt jobbande kapten som visat vägen på andra sätt än att hamna kontinuerligt i poängprotokollet.

Har samtidigt bränt många öppna målchanser och får han bara det är lossna, bör det kunna komma lite mål framöver för Zacke. Varit inne på mindre smickrande 13 mål bakåt i fem-mot-fem.

#11 Martin Karlsson
Matcher: 13
Speltid i snitt: 11.18
Poäng: 1+1
Plus/minus: -5 (3-8)
Betyg: ⭐️⭐️
Kommentar: Det har klickat i bättre för fjärdekedjan nu på slutet och man hade exempelvis ett vackert långt byte mot Färjestad som slutade med att Fransson tryckte in 1-0.

Det är så den här kedjan behöver jobba för att få ut maximalt av sitt spel. Jobba hårt, vara jobbiga. Egentligen ett liknande betyg på samtliga, vilket ni kommer att se.

#12 Fredrik Forsberg
Matcher: 11
Speltid i snitt: 6.45
Poäng: 2+0
Plus/minus: 2 (3-1)
Betyg: ⭐️⭐️
Kommentar: Det är Fredrik som har högst poängkrav på sig i fjärdekedjan, även om det är marginellt. Han ska med sin snabbhet utmana och riva upp sår i kedjan.

Tycker att han skulle kunna testas i en annan kedja också, just för att hans fart ska ge yta till någon spelare med än hetare offensiva kvaliteter än Karlsson eller Knuts.

Är en obehaglig överraskning för många motståndare med sin frenetiska spelstil.

#13 Jon Knuts
Matcher: 12
Speltid i snitt: 11.29
Poäng: 1+1
Plus/minus: -3 (4-7)
Betyg: ⭐️⭐️
Kommentar: Kanske har han redan stått för sin personliga höjdpunkt den här säsongen redan. Detta när han dödade ett boxplay mot Rögle, täckte tre skott, hängde med upp och avgjorde i förlängningen.

I övrigt har Jon själv varit inne på att han haft en tung säsongsinledning och inte riktigt kommit in i matcherna. Men tycker han precis som hela den här kedjan kommit mer och mer på slutet.

#14 Oskar Lang
Matcher: 12
Speltid i snitt: 15.12
Poäng: 1+3
Plus/minus: -4 (4-8)
Betyg: ⭐️⭐️
Kommentar: Langens prestationer i sig på isen är värda ett högre betyg än vad han får. Men om man sedan adderar poängutdelningen, är den dessvärre aningen blygsam.

Han får mycket istid i en toppkedja som inte fått det att lossna som enhet. Han borde med sin snabbhet, sin låga tyngdpunkt, styrka och faktiskt fina passningsklubba kunnat göra fler poäng.

Oskar har ändå varit med så pass länge nu att vi ska kunna börja ställa högre krav på honom. Och då är fyra poäng på 12 matcher i underkant.

#15 Otto Paajanen
Matcher: 13
Speltid i snitt: 15.45
Poäng: 1+1
Plus/minus: -6 (1-7)
Betyg: ⭐️
Kommentar: Det är viktigt att komma ihåg att Paajanen inte värvades som någon poängspruta till Leksand. Han skulle komma hit som en ledande spelare, en nyttig sådan som betyder mycket både på och utanför isen.

Hur han är i omklädningsrummet kan vi inte svara på och visst sliter han hårt i numerära underlägen och försöker även framåt. Man ska även här ha respekt för att Otto kommer till Sverige och Leksand där han startat sitt första utlandsäventyr.

Men med det sagt, blir det tyvärr underkänt inledningsvis för finländaren.

#17 Daniel Olsson-Trkulja
Matcher: 13
Speltid i snitt: 8.56
Poäng: 0+1
Plus/minus: -4 (2-6)
Betyg: ⭐️
Kommentar: Daniel har ambitioner att bli en poängspelare i SHL, men i Leksand har han fastnat i brunkar-facket ordentligt.

När det var covid-19 i truppen och Leksand mötte HV71 med tre juniorer bland sina forwards - satt "Trucken" fortfarande utanför som extraforward.

Situationen är inte optimal för "DOT", men han har heller inte tagit chansen när han har fått den. Är det någon spelare i Leksand som kan vara nära att söka sig till en annan miljö, så är det nog Trkulja.

#21 Mattias Ritola
Matcher: 6
Speltid i snitt: 15.02
Poäng: 2+2
Plus/minus: -4 (1-5)
Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Kommentar: Ritola hade en mycket lovande start på säsongen. Han såg pigg ut, fysiskt stark och producerade poäng. Men efter sex matcher försvann Mattias och är skadefrånvarande sedan dess.

Riktigt tråkigt då Ritolas inledning på säsongen var lovande.

#25 Carter Camper
Matcher: 13
Speltid i snitt: 21.48
Poäng: 7+11
Plus/minus: 8 (14-6)
Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Kommentar: Spelare brukar behöva en startsträcka för att komma in i en ny liga. 32-åriga Camper åkte till SHL, startade sitt första äventyr utomlands - och leder poängligan efter 13 matcher. Snittar nära 1,5 poäng per omgång.

Det går inte att sätta något annat än högsta betyg på Carter. En fantastisk hockeyspelare att vila ögonen på.

#27 Marek Hrivik
Matcher: 11
Speltid i snitt: 23.11
Poäng: 4+14
Plus/minus: 6 (13-7)
Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Kommentar: Det mest imponerande Tjomme gjort inför den här säsongen, det var att få Marre att stanna. En komplett hockeyspelare som funkar i alla spelformer. Han är stark, ett enormt offensivt hot. Han kan passa. Skjuta. Och han snittar ännu bättre poäng än kedjekamrat Camper.

Marek Hrivik är den bästa spelaren vi sett i Leksand på 2000-talet. Minst.

#29 Emil Heineman
Matcher: 13
Speltid i snitt: 13.00
Poäng: 1+0
Plus/minus: -2 (2-4)
Betyg: ⭐️⭐️⭐️
Kommentar: "Heine" har tillsammans med Åman visat hur bra Leksands ungdomsverksamhet mår. Han har tagit en ordinarie tröja och har sakteliga börjat växa in i SHL.

Har fått spräcka sin SHL-nolla i målprotokollet har haft bud på fler poäng än den det har blivit.

#34 Peter Cehlárik
Matcher: 13
Speltid i snitt: 23.08
Poäng: 8+6
Plus/minus: 3 (13-10)
Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Kommentar: Slovaken värvades med stor hjälp utav supportrarna som stöttade med donationer. Och visst har stjärnan levererat och inte gjort någon besviken.

Över en poäng i snitt per match och massor med istid. Sett till de skyhöga förväntningarna blir det "bara" en fyra i det sammanfattande betyget, men det är fortfarande en väldigt bra säsongsinledning av Cehlárik.

Vi tror att han har ytterligare en nivå i sig, vilket känns lovande med tanke på hur bra han varit hittills. Har i Leksand också fått "lära" sig spela mer försvarsspel och kan ännu slipa bort vissa aningen nonchalanta passningsförsök.

#66 Nils Åman
Matcher: 13
Speltid i snitt: 11.57
Poäng: 0+1
Plus/minus: -3 (1-4)
Betyg: ⭐️⭐️⭐️
Kommentar: Unge Åman gör sin första ordinarie säsong i Leksands a-lag. Han visade tidigt att han hade haft en bra sommar i gymmet, tog för sig redan från försäsongen och varit bra. Har självfallet potential att göra fler poäng, men inget krav så här tidigt på en SHL-karriär.


Jesper Kandergård, Isak Rosén och Erik Hedlund har alla spelat för få matcher för att få ett betyg.

/RS