Sur uddamålsförlust i Småland

11.12.2020

Leksand hade ledningen två gånger om.

Men när matchen i Växjö var över hade hemmalaget vänt till 4-3 efter ett sent avgörande och Leksand fick resa vidare mot Skellefteå utan poäng.

Kvitteringen styrdes in via Fredrik Forsberg. / Foto: Bildbyrån.
Kvitteringen styrdes in via Fredrik Forsberg. / Foto: Bildbyrån.

Leksand åkte till Småland med i stort sett samma lag som tog besegrade Luleå förrförra omgången och senast krigade till sig en poäng i Örebro.

Den enda skillnaden var att man hade tappat ytterligare en spelare i Mattias Göransson. Listan på ordinarie frånvarande spelare var därmed uppe i sju.

Jonas Ahnelöv, Johan Fransson, Mattias Göransson, Marek Hrivik, Emil Heineman, Daniel Olsson-Trkulja, Mattias Ritola.

Ritola värmde i Växjö, men kom aldrig till spel.

Bra trots manfall
Men trots att många spelare var borta, kom Leksand ut starkt och påkopplat på nytt. Inledningsvis fanns det knappt ett skridskoskär i masarnas zon och ett ledningsmål kom redan efter två minuter.

Pucken damp ner framför skridskorna på Fredrik Forsberg som tryckte till direkt.

Innan perioden var över hade ett effektivt Växjö via en vass förstakedja vänt på steken. Snopet då Leksand hade stått för en bra förstaperiod på bortais, men ändå låg under med 1-2.

Vass spets
Det fanns en bra förstakedja hos hemmalaget - men även så hos gästerna. Det är vi väl medvetna om sedan tidigare och vid Leksands vändning var de involverade i allra högsta grad.

Vid 2-2-pucken tog Leksand vara på Växjös slarv när Patrik Zackrisson vann pucken vid sargen, hittade Carter Camper som direkt passade över till en fristående Peter Cehlárik i "slottet", 2-2.

Vid Leksands 3-2-mål var det Camper som fick god tid på sig med pucken i powerplay och enkelt kunde söka Zackrissons blad framför mål som styrde in ett nytt ledningsmål.

Avgörande sekvens
I den tredje perioden hade matchen kunnat gå mot ett vägskäl som hade gynnat gästerna. Detta när Oskar Lang kom fri efter bara ett par minuter av den tredje perioden - men sköt grovt utanför.

Spelet vände och via Fredrik Forsbergs skridskor styrdes kvitteringspucken snöpligt in över mållinjen.

Matchen var sedan ett ställningskrig in till slutminuterna där målvakterna bytte ett par parader med varandra. Men det skulle bli Växjö som gick vinnande ur striden.

August Berg slängde i väg en rensning lite väl långt drygt tre minuter från slutvisslan av ordinarie tid så att pucken gick till icing. Den efterföljande tekningen vanns av Lakers och ett par sekunder senare hade Teemu Eronen - med bra trafik framför landsmannen Janne Juvonen - hittat ena krysset fram till 4-3.

Leksand tog målvakten och satsade för en kvittering, men det ville sig inte. En oerhört sur uddamålsförlust blev vad leksingarna fick ta med sig till flygresan mot Skellefteå.


Övriga spaningar

¤ Det viktigaste först

Direkt efter matchen spelade vi in en nytt avsnitt av vår podcast. Där gick vi bland annat igenom den här insatsen mot Växjö - men också mycket mer kring det som hänt i föreningen den senaste veckan.

Gå jättegärna in och lyssna på det genom att klicka här.


¤ Hur gick det, Calle?
Vill det sig illa kan det vara så att Leksand tappat även Calle Själin till mötet med Skellefteå i morgon. Calle Själin klev av efter att ha fått en tackling som såg ut att ta i huvudet.

Riktigt tufft för Leksand och trist för Calle om det skulle vara något allvarligt. Själin har varit en av Leksands bästa backar så här långt av den här säsongen.


¤ Isak Rosén!
Leksand plockar målvakten i slutet och tar in en sjätte utspelare. Vem som kom in? Isak Rosén - född 2003! Och det var helt befogat av Hellkvist att välja honom.

Under de här matcherna som Rosén har varit med a-laget har han verkligen imponerat och tagit för sig. Han är på allvar med och slåss om en ordinarie tröja - även när Leksand har fullt lag att tillgå.


¤ Vad händer, Otto?
En kedja som verkligen inte fick det att stämma var den med Kandergård, Paajanen och Karlberg.

Den sistnämnda är blixtinkallad för två matcher på grund av manfallet i truppen. Men Mackan gjorde inget direkt större väsen av sig.

Enda gången han syntes till var när han var inne på ett mål bakåt.

Hela den kedjan hade problem och det man i första hand frågar sig är vad som händer med Paajanen? Han värvades som en av topp-topp-spelarna, även om han inte har samma poängkrav på sig som exempelvis Camper och Cehlárik.

Men han syns knappt till på isen och i går spelade han minst av alla med sina sex minuter.

Vi frågar oss bara kort och gott; vad händer med Otto?


¤ Skickligt Växjö - men slarvigt Leksand
Det finns tydliga brister i Leksands försvarsspel att syna vid Växjös mål. Samtidigt ska man vara ödmjuk till att motståndarlaget också kan göra det bra.

Som vid 1-1-målet. Emil Pettersson tappas helt bort framför Juvonen efter ett vackert anfall av Lakers förstakedja. Det såg ut som en variant som man gjort förr. Men där LIF-försvaret också hamnar på efterkälken.

Vid 2-1 var det likadant. Då dyker Calof upp bakom två Leksands-spelare framför sin målvakt som står och glor på puckföraren.

Kvitteringen till 3-3 är rent oflyt där Forsberg står ensam framför Janne och får pucken på egen skridsko. Och 4-3 är en vass tekning, men där Leksand inte får bort trafiken framför eget mål och krysset står ledigt.


Matchfakta
VLH-LIF 4-3 (2-1, 0-2, 2-0)
Skott: 35-27 (16-10, 8-10, 11-7)
Utv-min: 4-2 (0-2, 2-0, 2-0)
Tekningar: 30-25 (10-10, 10-7, 10-8)

0-1 (02.24) Fredrik Forsberg (4) (Knuts, Caito)
1-1 (14.13) Emil Pettersson (Drury, Calof)
2-1 (17.02) Andrew Calof (Karlström, Drury) PP1

2-2 (20.43) Peter Cehlárik (Camper, Zackrisson)
3-2 (30.02) Patrik Zackrisson (Camper, Caito) PP1

3-3 (43.11) Tim Erixon (Drury, Calof)
4-3 (56.45) Teemu Eronen (Melart, Rosén)