Han avslutade säsongen i Tre Kronor och VM.
Nu har Nils Åman skrivit på ett NHL-contract med Vancouver.

– En smart hockeyspelare, säger GM, Patrik Allvin.

Nils Åman blir ny lagkamrat med bland annat Elias Pettersson. / Foto: Bildbyrån.

I Leksand gjorde han under säsongen sin andra ordinarie sådana i a-laget där det på 51 matcher under SHL:s grundserie blev 14 poäng från den defensivt starka forwarden.

Under säsongens slut blev det spel med Tre Kronor och det tidiga uttåget för Leksand mot Oskarshamn i åttondelen, öppnade upp för leksingar att kunna vara aktuella för att svenskt VM-lag.

Hellre SHL än AHL

Många var det som höjde på ögonbrynen när Nils Åman och Oskar Lang från Leksand fanns med i Johan Garpenlövs Tre Kronor-trupp till världsmästerskapet i Tammerfors, Finland.

Men redan efter match ett och två, hade många av dem blivit imponerade av Leksandsduons hårt jobbande insatser. Det slutade dessvärre med ett uttåg i kvarten för Sverige där Kanada vände och vann i förlängningen.

Men för Åman hade detta öppnat ett fönster där NHL-blickar plötsligt riktats mot honom. Tidigare i en intervju med Dala-Demokraten sa Åman att NHL är en dröm, men att han hellre spelar i Leksand än i AHL.

"En smart spelare"

Nils Åman blev draftad av Colorado 2020, men Avalanche har inte valt att signa honom. Den 1 juni blev leksingen 'free agent' och då tog det bara några dagar innan dagens besked kom.

Sent under tisdagskvällen svensk tid presenterades han som klar för Vancouver Canucks som skrivit ett entry level-kontrakt med 22-åringen från Avesta.

 – Nils är en smart hockeyspelare som spelar med fart och med en stark arbetsinsats. Han är en bra tvåvägsspelare och vi ser fram emot att se honom utvecklas inom Canucks organisation, säger klubbens svenske General Manager, Patrik Allvin.

Vill det sig "illa" för Leksand kan man tappa Max Véronneau, Isak Rosén, Emil Heineman och Nils Åman till NHL – alla under ett och samma sommaruppehåll.

Publicerat 8/6, kl 23.52