Mikael Ruohomaa stod för ett hattrick.
Heineman och Véronneau för varsina två.
Och Ashton inledde när Leksand vann stort med 8-4.

Heineman en av tvåmålsskyttarna. / Foto: Bildbyrån

Leksands senaste veckor har varit minst sagt röriga – och matchfattiga. Man besegrade Malmö med 2-1 den 18 januari, Växjö med 7-3 två dagar senare innan insatsen mot Djurgården därefter (1-2) var riktigt, riktigt svag.

Matchen mot stockholmarna var den 22 januari och nu skulle Leksand spela match igen. En ny återstart. Vad var det supportrarna skulle få se den här gången?

Ett påkopplat Leksand, skulle det visa sig. Redan i den första perioden gick masarna upp till 3-0. Carter Ashton styrde in 1-0 innan Mikael Ruohomaa och Emil Heineman direktskottade in varsin. Det var bara början för den glödheta finländaren.

Tappade ledningen

Mittperioden började med att Leksand brände ett friläge genom Patrik Zackrisson och Carter Camper skulle göra detsamma senare i perioden.

När Max Véronneau snyggt placerade in 4-1 i det bortre krysset (eller om den tog på Själin?) såg det lugnt ut för leksingarna. Men två nya reduceringar gjorde att hemmalagets ledning var nere på uddamålet under andra pausen.

Varför undrar ni? Framåt handlade det framför allt om att Marcus Högberg hade bestämt sig för att hålla sitt lag kvar i matchen. Utan honom hade det lätt kunnat stå 8-3.

Heineman med projektil

Linköping hade säkerligen tuggat taggtråd i omklädningsrummet inför tredje. Här hade man skaffat sig en chans till att faktiskt få poäng med sig hem till Östergötland.

Men när Heineman fri med Högberg skickade in 5-3 via kryssribban, visade han varför han ska vara självklar i framtida straffläggningsavgöranden.

Heineman klinisk. / Foto: C More

Efter Heinemans strut kunde Leksand sänka axlarna och spela ut. Ruohomaa var glödhet för kvällen och gjorde något så ovanligt som att avlossa direktskottet flera gånger. Vid tre av dessa tillfällen gick pucken i nät och finländaren visade att han verkligen borde skjuta mer framöver än vad han brukar.

Slutresultatet skrevs till 8-4. En match som enkelt kan summeras i att offensiven verkligen fungerar och där det finns saker att jobba med i det defensiva spelet. Men en väldigt bra start på denna senast omstart.


Leksands tre bästa

🔹Mikael Ruohomaa
Tre mål och en assist och hade även bud på mer. Kanske dessvärre såpass het att det finska OS-laget inte kan blunda för att välja honom om de behöver få in förstärkning till Peking.

🔹Matt Caito
Han var verkligen överallt i dag och var i stort sett felfri över hela isen. Kliver av med tre assist och står nu på lite läckra 2+17 den här säsongen.

🔹Max Véronneau
Fyra nya poäng för Max som bombade in första och fick lägga in ett i öppen kasse efter en generös pass av #23.

Bubblare: Kloos, Ashton, Bichsel, Camper, Heineman.


Övriga spaningar

🔹Lagharmonin
Det finns något i stämningen i ett lag när en spelare kommer fri med öppet mål och kan fullborda sitt hattrick, men väljer att passa en lagkamrat som jagar segern i skytteligan. Fint att Ruohomaa ändå fick fullborda sin trea senare.

🔹Lian Bichsel
Vilken fin insats av schweizaren! Han är stenhård, gör mycket saker bra och slipat bort många av sina tidigare misstag. Var en nagel i ögat på Broc Little hela matchen. Fortsätt så!

🔹Emil Heineman
Avslutade ett väldigt fint anfall när han satte 3-0 och var senast fullständigt klinisk vid sitt andra mål. Som sagt: Ett lag som har problem vid straffläggningar. Skicka fram Heino nästa gång.

🔹Carter Ashton
Är stenhård framför motståndarmålet. Väldigt svår att flytta på och fick styra in 1-0:an. Kändes på hugget och inte lika ”tung” som tidigare under säsongen. Börjat växla upp?

🔹 PP-spelet
Här har Leksand fått upp tempot och ingen flyttar Camper från blå nu. Särskilt inte när Ruohomaa börjat skjuta. Hälften av målen i den spelformen. Väldigt stabilt.


Matchfakta

Leksand - Linköping 8-4 (3-0, 1-3, 4-1)
Skott: 33-29 (8-9, 13-12, 12-8)
Utv-min: 12-10 (2-4, 8-2, 2-4)
Publik: 2628 personer

1-0 (10.28) Ashton (6) (Caito, Kloos) PP1
2-0 (11.27) Ruohomaa (9) (Camper, Zackrisson) PP1
3-0 (19.05) Heineman (10) (Caito, Véronneau)

3-1 (26.20) Junland (Maxwell, Modigs)
4-1 (31.50) Véronneau (22) (Själin, Caito)
4-2 (38.36) Ehn (Modigs, Junland)
4-3 (39.02) Törnqvist (Johansson, Ljungh) PP1

5-3 (42.13) Heineman (11) (utan assist)
6-3 (48.12) Ruohomaa (10) (Camper, Ashton) PP1
7-3 (56.05) Véronneau (23) (Ruohomaa, Kloos) ENG
7-4 (56.28) Andersson (Johansson)
8-4 (57.56) Ruohomaa (11) (Camper, Véronneau) PP1