Det går upp och det går ner kring Leksands prestationer.

Men efter en beklämmande svag insats i Östergötland, slår BVK fast att det mesta talar för att Leksands säsong tar slut snabbt efter grundserien - oavsett motstånd.

Lagets nivå är helt enkelt för ojämn för att räcka särskilt långt.

Kaskisuo överlistad och övergiven vid LHC-mål. / Foto: Bildbyrån

Tanken var att jag skulle åka till Linköping i afton för att se Leksand besöka Saab Arena, men då arbetspasset på jobbet inte gick att bli av med, blev det ingen match live denna gång. Och tur var väl det.

Samma tur hade inte BVK-kollega Patrik som var på plats.

Leksands trend i att prestera varannan match håller i sig. Men det mörkaste problemet, är att bottennappen blir allt tyngre. Insatsen i Östergötland i kväll var en av de svagaste på hela säsongen.

När slutsignalen ljöd och spelarna åkte in i omklädningsrummet. Hur många kunde sätta sig ner på sin plats och ärligt tänka för sig själva att man gjorde allt för att laget skulle vinna i kväll?

Kaskisuo är en. Men efter finländaren då? Ingen. Inte en enda.

"Kan se ut så här"

Efter 0-4 stod Björn Hellkvist och ryckte på axlarna i C More. Sa att hans spelare var trötta och att det "kan se ut så här ibland." Att det är ett tufft spelschema ska man ha respekt för.

Men det gäller alla lag. Och tänker inte Hellkvist på att han pratar ut till leksingarna framför sina tv-apparater när han står där och inte bara C Mores kommentator?

Är trötthet den enda förklaringen till insatsen?

Det här blev insatsen som gjorde det klart för mig. Att oavsett vad Leksand stöter på efter grundserien, kommer det tar stopp där. Det spelar ingen roll om det handlar om en play in-serie mot Brynäs eller en kvartsfinal mot Frölunda eller Rögle.

Man kan inte vara så här ojämna och tro att man ska prestera bättre i ett slutspel den här säsongen än vad man gjorde ifjol.

Hallberg saknad i båset

Fredrik Hallberg verkar vara mer saknad i Leksands bås än vad någon hade kunnat ana på förhand. Backarna behöver någon att bolla med och Björn Hellkvist och Challe Karlbergs förmåga att ändra en matchplan verkar märkvärt svag. Inte säker på vad Hallberg tillför kring det sistnämnda, men saker har blivit sämre sedan han försvann.

Linköping satte hård press på Leksand som fick problem med sina uppspel. Man kastade puckar omkring sig och fick aldrig någon ro till att spela "sin hockey". Men då är det också som att det låser sig för Leksand, som inte har någon annan matchplan att testa.

Men matchplan hit och matchplan dit. En grundförutsättning för att vinna hockeymatcher är att arbetsinsatsen måste vara på plats. Varje kväll, varje match, varje period, varje byte. Och det var den inte i kväll - för att spelarna var trötta.

Be Kaz om ursäkt

Om det är Leksands stora problem, är det inget man kan rädda den här säsongen. För nu kommer spelschemat att se ut så här, i stort sett hela vägen in i mål.

Så oavsett motstånd efter grundserien... är det svårt att se något annat än att Leksands IF:s säsong 21/22 tar slut där och då.

En avslutande tanke: Det är lätt att förstå varför Kaskisuo slog sönder sin klubba mot stolpen på sin målbur vid 0-3-målet. Hela laget borde be sin målvakt om ursäkt efter denna svaga prestation.

/RS