Leksand stod inte för någon bra match i Malmö.
Men ändå hittade man en väg till en 5-3-seger.
Matchvinnare blev Matt Caito med säsongens första strut.

Matt Caito avgjorde med ett efterlängtat mål. / Foto: Bildbyrån

Matchsummering

Period 1

Det var en lång resa för Leksand till måndagens match i Malmö. Och kanske var det så att spelarna själsligt satt kvar i bussen när pucken släpptes i Malmö Arena, eller flygplanet om ni så vill.

För de första 20 minuterna gick fullt ut till skåningarna som var bättre och hetare kring det mesta. Första i boxplay, nästa i powerplay.

Period 2

Leksands andraperiod var betydligt bättre.

Och redan efter 3,5 minuts spel stod det 2-2 på resultattavlan. Tobias Ekberg reducerade från blålinjen (även om Mikael Ruohomaa står som målskytt i statistiken, det lär ändras) innan nämnde Ruohomaa kunde avsluta ett snyggt anfall i ett öppet mål fram till kvitteringen.

Det var dock ledning för hemmalaget efter att Leksand stått för något så unikt som att släppa in två mål i sitt eget numerära överläge under en och samma match. Fredrik Händemark, 3-2-målskytt.

Leksand skulle dock kvittera på nytt när Martin Karlsson kom in från höger, tunnlade en huvuddomare och kastade in pucken i mål – via en rödklädd spelares skridsko.

Period 3

En väldigt konstig match på många sätt var oavgjord efter 40 minuter. Men är det något Leksand vet, är hur man ska ta sig vinnande ur strider och man gör det även när man inte spelar bra.

Matt Caito var mållös fram till den här matchen. Men när Emil Sylvegård visades ut efter att ha kört upp en klubba mellan benen på Calle Själin, kunde den poängstarka backen sätta 4-3 från blålinjen.

Emil Heineman stängde senare butiken med 5-3 i öppen kasse.


Leksands tre bästa

🔥MIKAEL RUOHOMAA
Han hade en match där han levererade både plus och minus, den fina finländaren. Vid ett par tillfällen var han slapp hemåt och var direkt inblandad i ett par av de insläppta målen.

Men han levererade också framåt. Kanske styrde han in Ekbergs skott på första, han satte definitivt kvitteringen och hade även en assist på avgörandet. Inget snack om att Ruohomaa var en stor del av segern.

🔥MAX VÈRONNEAU
Låg bakom väldigt mycket framåt och kliver av med två assist. Hur han hittar Ruohomaa vid 2-2-pucken är en delikatess med precision. Två poäng in på kontot till tvåan i poängligan efter Ryan Lasch.

🔥PATRIK NORÈN
Nya +2 in på det stabila kontot och är säkerheten själv på isen. Har på kort tid vuxit fram till en av de största och självklaraste ledarna i det här laget. Väldigt roligt att kunna konstatera detta.


Övriga reflektioner

🔹På sättet som Leksand agerade i den första perioden har vi inte sett sedan man inledde säsongen med tre raka förluster – där en av dem var mot Malmö. Skåningarna känns i stort som ett tufft motstånd för masarna, då de lyckas få dalalaget att se... små ut? I perioder.

🔹Mikael Ruohomaa stod för två mål (ett mål?) och imponerar framåt. Men var också inblandad i saker bakåt. Det som dock är positivt att se kring detta, är att finländaren är en ordentlig vinnarskalle. Riktigt arg i båset och en klubba slogs av efter Händemarks 3-2-mål.

🔹Carl Söderberg bör få skridskorna rejält slipade efter i kväll. Fanns knappt ett byte utan att skåningarnas stjärna var ner på knä. Det är trist att se en så skicklig spelare filma, förstärka och ramla sådär.

🔹Emil Sylvegård ska givetvis anmälas för sitt pungslag på Calle Själin. Det är riktigt fult, det är fegt och det är sådant som vi vill bli av med från ishockeyn.

🔹Björn Hellkvist visade upp ett tecken efter segern som att han drog på sig en rånarluva. Och visst, Leksands insats var inte perfekt. Den var långt därifrån. 

Men.

Det är omöjligt att spela på topp i över 50 grundserieomgångar. När de sämre laginsatserna då kommer, är det en rejäl styrka att ändå vinna matchen. Ett enormt topplagsbeteende.


Matchfakta

Malmö - Leksand 3-5 (2-0, 1-3, 0-2)
Skott: 39-30 (17-5, 11-12, 11-13)
Utv-min: 8-8 (2-6, 4-2, 2-0)

1-0 (10.38) Söderberg (utan assist) BP1
2-0 (15.11) Ryan (Östman, Molldén) PP1

2-1 (21.25) Ruohomaa (3) (Ekberg, Véronneau)
2-2 (23.37) Ruohomaa (4) (Véronneau, Camper)
3-2 (29.11) Händemark (Persson) BP1
3-3 (36.10) Karlsson (2) (Heineman, Ekberg)

3-4 (57.03) Caito (1) (Ruohomaa) PP1
3-5 (58.41) Heineman (4) (Knuts) ENG