Tobias Ekberg trivdes inte i Djurgården.
Törebodasonen berättar att han köpte ut sig från 08-klubben.
– Jag hade inte kul i Djurgården och tänkte då varför jag skulle gå där och slösa bort ett år till, säger backen till BVK.

Tobias Ekberg har hittat glädjen i Leksand igen. / Foto: Bildbyrån

Tobias Ekberg lämnade Djurgården för bara en vecka sedan. Leksand blev hans nya klubb och efter att ha debuterat under en spelvecka där masarna besegrade Brynäs (6-1) och Örebro (2-0) gästade Ekberg BVK:s podcast under onsdagskvällen där han bland annat berättade om uppbrottet från DIF.

– Jag kände redan i fjol att det inte klickar och det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Jag skrev på ett kontrakt och kommer alltid ha de högsta förväntningarna på mig från mig själv. Jag kände att det inte blev som jag hade tänkt mig i organisationen. Med alltifrån träning till allting runtom, säger Ekberg och fortsätter:

– Det gick ändå bra fram till nyår där jag hade en bra höst. Jag vet även att jag fanns med i ett snack hos Johan Garpenlöv för någon turnering där på hösten i fjol. Nu blev det inte så, men det var ändå roligt att man var med i snacket.

”Gav det en chans”

Ekberg berättar att det var aktuellt att bryta med Djurgården redan under fjolåret. Då det redan där inte kändes rätt.

– Jag var i kontakt med min agent om att byta lag redan i fjol och jag frågade om det går trots att det var covid-säsong. Han sa att det går om man vill, men vi gav det ändå en chans och skulle sedan ta ett beslut senare om framtiden.

– När år två sedan kom bytte vi tränare och det kom in många nya spelare. Det kändes som att det blev en ny chans. Sommarfysen kändes bättre och allt runtomkring. Men sedan kände jag tidigt på säsongen att... nej, det här blir inte som jag har tänkt mig och då valde jag att säga upp mig helt enkelt.

Ekberg har fått en bra start i sin nygamla klubb. / Foto: Bildbyrån

”Fått om bakfoten”

Bilden utåt som många har är att Ekberg hamnade i en frysbox i Djurgården. Att han inte fick spela och att det var därför han valde att lämna klubben. Men så är inte fallet, berättar Ekberg.

– Jag ser det inte som att jag hamnade i någon frysbox, utan det är något som alla har fått om bakfoten. Jag spelade alla matcher även om jag bara fick mellan 13-16 minuter på början av säsongen. Men det handlar inte om att jag fick spela lite.

– I slutet av tiden i Djurgården var jag med om en olycklig situation mot Växjö där jag skulle rensa undan en puck som hamnade hos fel spelare som gjorde att Växjö avgjorde. Många tror att jag lämnade på grund av det, men det har ingenting med det att göra heller.

– Utan jag kände att ”ska jag sitta här i 45 matcher till och inte tycka att det är kul.” Det är orättvist mot mig själv och även mot Djurgården som inte får ut hundra procent av Tobias och jag ger inte mig själv rättvisa att prestera bra.

”Det kan man köpa”

Ekberg berättar att det var efter matchen mot Växjö som han bestämde sig – och släppte bomben för sin agent och senare Djurgårdens GM, Joakim Eriksson.

– Efter Växjö där på onsdagen ringde jag först till min agent och sa att jag har tagit det här beslutet och sa att jag vill lämna nu. Då visste Jocke ingenting. Vi ringde upp och berättade detta som kom som en blixt från klar himmel. Det var ett beslut som växte fram från år ett att nu fick det vara nog, det är sanningen. Jag hade inte kul där och då presterar man inte riktigt.

Ekberg var med i lagets lineup inför mötet med BIF. / Foto: Bildbyrån

Tobias Ekberg berättar om mötet med Joakim Eriksson, som hade velat att det här samtalet hade kommit tidigare.

– Jocke tryckte på det när vi hade vårt möte efter matchen mot Rögle. Han frågade varför jag inte tog beslutet efter år ett och det kan man köpa, varför han undrade det. Men jag ville ändå ge det en chans år två med nytt lag och nya tränare det till en början kändes bra igen. Men glädjen kom inte riktigt tillbaka och då tog jag det här beslutet.

– Jag fick köpa ut mig, där är vi och nu är jag här.

Du fick köpa ut dig från klubben?
– Ja precis. Ofta är det så att om en klubb vill bryta med en spelare om de inte tycker att man har presterat tillräckligt bra. Om klubben då vill att man ska lämna och inte spelaren vill det, får klubben köpa ut spelaren. Men nu var det jag som ville lämna och det ville inte klubben och då gick de med på det men ville ha en kompensation för det. Då fick jag betala tillbaka en del av lönen som jag fick under år två.

Var det en summa som kändes?
– Ja det gjorde den absolut. Men pengar är absolut ingenting i det här sammanhanget. Jag är bara sjukt glad att det löste sig så här smärtfritt och enkelt som det ändå gjorde.

”Varför gå där och slösa bort ett år till”

Ekberg berättar att Stockholm aldrig kändes hemma. Att Leksand inte heller är det ”egentligen”, men ändå på ett helt annat sätt än huvudstaden då han varit ett gäng år i Dalarna tidigare.

– Ja, så var det. Stockholm var inte ”hem”. Leksand är inte det heller på ett sätt, men jag var ändå här i fyra år och trivdes sjukt bra. Jag vet vad jag får när jag kommer hit. Jag hade inte kul i Djurgården och tänkte då varför jag skulle gå där och slösa bort ett år till.

Om Leksand inte hade varit ett alternativ, hade du andra val?
– Scenariot fanns att det skulle kunna skita sig. Att det skulle dra ut på tiden och att Leksand skulle vilja vänta då jag inte satt med något annat alternativ. Då hade jag fått gå hemma och vänta.

– Jag hade väl fått lägga ut krokarna helt enkelt, men hade det dragit ut på tiden hade jag gått hemma, varit arbetsbefriad från Djurgården och fått vänta på att en ny klubb skulle blivit sugen, avslutar Ekberg.


Lyssna på hela samtalet med Tobias Ekberg i BVK:s podcast som du hittar via denna länk.