Max Véronneau visade vägen med två mål.
Då fick Leksand äntligen jubla igen när Oskarshamn besegrades.

Max Véronneau var skillnaden. / Foto: Daniel Eriksson, Bildbyrån

Matchen i korthet

Det var två formsvaga lag som möttes i Tegera Arena under lördagen. Leksand kom dit med fem raka förluster, Oskarshamn med fyra och båda lagen är bland de poängsvagare i SHL om man kollar över en längre period.

Båda lagens säsonger har utvecklat sig till att försöka nå en så bra placering som möjligt av lagen som ska spela åttondelsfinal där plats 7-8 ger hemmaplansfördel mot lag 9 eller 10.

Att lagen har stukade självförtroenden syntes på spelet. Det var inget skönlir som det bjöds på inför 6356 åskådare. Ett återkommande tema i matchen var att Leksand först gjorde mål, för att sedan tappa in kvitteringen kort därpå.

Martin Karlsson blev matchens första målskytt innan Max Véronneau i mitten av tredje först, satte 2-1. Kvitteringen till 2-2 kom dock bara halvminuten därefter och matchen till förlängning.

Där behövde Leksand bara 23 sekunder på sig innan lagkapten Zackrisson hade frispelat Véronneau som kliniskt avgjort matchen och skickat in sitt smått makalösa 34:e (!!) mål för säsongen. Wow.

Leksand plockade därmed elva av tolv poäng mot IKO 21/22.


Leksands tre bästa

🔹 Max Véronneau
Det finns inte så mycket att säga. Kanadensaren slutar inte göra mål och är nu uppe i 34 stycken. Han är så klinisk och behöver bara tre chanser för att göra två mål, typ.

Snacka om att vara född till målskytt och om det skulle vara den enda säsongen vi får njuta av Max i Leksandströjan, är det bara att försöka insupa så mycket man bara kan nu.

🔹 Jon Knuts
Med en skadeskjuten backsida kan man lite på Jon. Han kliver in och förstärker upp försvaret på ett jättefint sätt. Det var knappast någon som blev förvånad över det faktumet, men likväl väldigt imponerande. Överglänste t.o.m. en eller ett par backkollegor.

Jon var dessutom den "back" som Hellkvist och Karlberg valde att starta med tillsammans med Zacke och Max i förlängningen. Det säger väl nånting, om nånting, det också?

🔹 Matt Caito
Man kan minst sagt bli galet frustrerad på honom ibland. Speciellt när det slarvas i passningsspelet eller kastas in puckar mellan benen till fel adress precis intill egen målbur.

Men det ansvaret Matt tog i går, är ändå svårt att skoja bort. Matt går in och spelar över 33 (!!) minuter. Patrik Norén är närmast honom därefter med sina knappa 28 minuter.

Det är lätt att se kladdet och saker man kanske stör sig på. Men arbetsinsatsen och den stora istiden i går är likväl värd att hylla.


Övriga reflektioner

🔹 Kung Knuts
Som vi varit inne på är det väldigt imponerande att bara kliva ner på en backplats, spela nära 19 minuter och kliva av med +1, tre tacklingar och allmänt stabilt försvarsspel.

🔹 Kedjebygget
Leksand fortsätter febrilt att försöka hitta den bästa kombinationen för sina kedjor. I går lastade man på stjärnglans i den första med Ruohomaa, Hrivík och Camper. Fungerade... helt okej?

Då fick Kloos kliva in med Zacke och Max, vilket också funkade. Den tredje länken med de två sistnämnda ovan, är inte det viktigaste. Där funkar de flesta. Det viktiga är att man inte särar på Zacke och Max. Och det tror jag inte att tränarduon vågar göra igen.

🔹 Tabelläget
Att försöka planera in en hockeymatch på lördag nästa vecka är allt annat än enkelt. Men efter gårdagen vet vi det här:

Leksand kan inte längre bli sjua.

Det enda som kan få laget att inte bli åtta, är att Oskarshamn går rent sina två sista matcher (har 14 måls sämre målskillnad, så fem poäng räcker inte). De har kvar att möta Växjö och Djurgården.

Om detta inte sker, då blir Leksand åtta och möter lag nio i sin åttondel där man då börjar på bortaplan i bäst av tre och den bortamatchen spelas på lördag kommande vecka.

Oskarshamn? Brynäs? Malmö? Linköping? Bara att välja och vraka.


Matchfakta

Leksand - Oskarshamn 3-2 (1-1, 0-0, 1-1, 1-0)
Skott: 43-31 (11-10, 15-13, 16-8, 1-0)
Utv-min: 2-4 (0-0, 2-2, 0-2, 0-0)
Publik: 6356 (Tegera Arena)

1-0 (10.24) Karlsson (8) (Norén, Caito)
1-1 (16.43) Plato (Dahlström, Norrell)

Inga mål i den andra perioden

2-1 (51.15) Véronneau (33) (Hrivík, Camper)
2-2 (51.47) P Zohorna (T Zohorna, Engström)

3-2 (60.23) Véronneau (34) (Zackrisson, Knuts)