Fem raka förluster och Rögle på besök.
Då satte Leksand gasen i botten och gjorde fyra mål på 15 minuter.

För första gången på ett tag var sånger om Daladans befogade igen.

Leksand fick den utdelning som man väntat på vid övertag. / Foto: Bildbyrån

Ni minns att det var några bra inledande minuter senast mot Timrå som C More var inne på att Leksand ändå kunde ta med sig från en annars rentav dålig insats?

Kanske var det så att Leksand tänkte på dem när man mellan matcherna pratat om hur man vill addera på isen. Till det adderade man sedan en helt annan beslutsamhet än vad man visat upp den senaste tiden och vi kände igen ett Leksand hade roligt (!) på isen.

Mannen som ser bekymrad ut även när han är glad, Carter Ashton, hade en av sina trevligare kvällar på länge. Efter 15 mållösa matcher var det han som styrde in 3-0 i powerplay. Då hade matchen pågått i 11.24 och Oskar Lang samt Carter Camper hade redan nätat.

När Ashton fyra minuter efter sitt första mål höll sig framme och lirkade in ytterligare en puck över Christoffer Rifalks mållinje, stod #44 på 2+1 och Leksand ledde med 4-0.

Säg den 4-0-ledning som står sig

Men vad vore en ledning med 4-0 att ha med sig in i paus.

I stället nyttjade ängelholmarna att masarna kanske tyckte att det gick lite för lätt och höll sig framme två gånger om. Vid första fick Patrik Norén en extra tvåa efter en dans med Dennis Everberg (kan någon förklara varför?) och vid andra stod domarna i vägen när Leksand samtidigt tappade markeringen ordentligt.

Och så var det 4-2 och match igen.

Jobbig kväll för Rifalk. / Foto: Bildbyrån

Inte särskilt logiskt

När Leksands fjärde mål kom bytte Rögle målvakt och in kom den 20-åriga dansken, Frederik Dichow. Till hemmalagets stora glädje var dock Rifalk tillbaka mellan stolparna igen när den andra perioden inleddes.

En period som var ganska svår att analysera efteråt. Rögle tryckte inledningsvis på för ytterligare en reducering, men det var Leksand som gjorde periodens enda mål. Man har tidigare inte kunnat anklaga masarna för att ha ett giftigt powerplay, men i kväll ville det sig.

Justin Kloos sköt, Carter Ashton styrde och Mikael Ruohomaa plockade upp returen till sitt sjätte mål för säsongen. Därefter – med 25 minuter kvar att spela – fick vi se en uppvisning i hur man stänger ner en match.

Rögle mäktade med fyra avslut på mål under den avslutande perioden där Kasimir Kaskisuo som var tillbaka i Leksands mål, gjorde det han skulle för att inte släppa fler puckar förbi sig denna afton.

Kaskisuo en vinnare i comebacken. / Foto: Bildbyrån

När Leksand senast mötte Rögle gjorde man det i Ängelholm. Då stod man för en av säsongens bästa insatser och vann rättvist med 4-1.

Här i kväll var Leksand återigen det bättre laget mot ett grönklätt motstånd som mest såg ut att sitta kvar i bussen som de hade rullat upp till Dalarna så sent som under matchdagen.

Trist för Björn Hellkvists mannar att de bara ska möta RBK en gång till denna grundserie.


Matchfakta

Leksand - Rögle 5-2 (4-2, 1-0, 0-0)
Skott: 47-21 (19-7, 12-10, 16-4)
Utv-min: 4-10 (4-6, 0-4, 0-0)
Publik: 3375 personer

1-0 (02.22) Lang (5) (Ekberg, Andersson)
2-0 (03.48) Camper (6) (Ruohomaa, Ashton)
3-0 (11.24) Ashton (5) (Camper, Zackrisson) PP1
4-0 (14.56) Ashton (6) (Zackrisson, Ruohomaa) PP1
4-1 (18.16) Stål-Lyrenäs (Kelleher, Brithén) PP1
4-2 (19.02) Tambellini (Ferguson, Bristedt)

5-2 (35.38) Ruohomaa (6) (Ashton, Kloos) PP1

Inga mål i den tredje perioden