Leksand bjöd på ett av säsongens tyngsta bottennapp hemma mot Timrå. Gästerna vann rättvist med 6-3 där masarna hela tiden var flera steg efter.

Här följer BVK:s tankar efter nederlaget.

Timrå vann välförtjänt i Tegera Arena. / Foto: Bildbyrån

1. Kall målvakt, kallt försvar

En riktig mardrömskväll inleddes med att Kaskisuo släppte en väldigt billig retur som petades in till 0-1. Och det går att ställa sig frågan om backarna litar på sin målvakt?

Vid de andra två målen i första perioden är Kaskisuo skymd, men samtidigt inte rätt placerad i sin målbur. Finländaren spelar upp sig rejält sedan och är mycket bättre sista två. I den andra perioden höll han faktiskt ner siffrorna.

Kanske skulle Leksandsmålvakten må bättre av att matchas oftare än lördag-torsdag? Det går väldigt många dagar mellan matcherna. Vi får se om ett tuffare matchande här framöver gynnar Kaskisuo.

2. Hur fastfrusen är Brage?

Björn Hellkvists förtroende för Axel Brage verkar vara noll. Nu var det en bjudning på första målet, sedan är puckarna svårare. Men om du släpper fyra på 18 avslut, är det väl ett bra läge att lufta sin andramålvakt, hur de insläppta än sett ut?

Brage måste känt under kvällen att det fanns en chans till speltid här. Brage har varit skadad, men också väldigt bänkad. Senast han spelade var mot just Timrå – den 26 december.

3. Vi har det vi har nu

Fönstret att värva spelare stängde tidigare i veckan. Marek Hrivik landade som en bomb och kommer självklart att på alla sätt och vis förstärka Leksand. Men hade det inte varit på sin plats med en försvarsklippa till värvning också, om man menar allvar på att gå långt i slutspelet redan denna säsong?

Om det var något som GM Thomas Johansson kikade på vet vi inte. Men det vi vet är att det inte blev så och att Leksand har det som finns nu. En backsida med mycket talang, men där man ändå saknar lite tyngd och blir lätta kring eget mål.

Att släppa 45 (!) skott mot eget mål på 60 minuter ishockey mot nästjumbon. Allting måste tajtas till igen. Och alla måste bli både mer disciplinerade och noggrannare med puck igen.

4. Tredjekedjan bäst på isen

Det har sagts att Lang, Åman och Andersson hamnade i en tredjekedja mest för att det var spelarna som blev över när alla andra kedjor har satt sig. Och det kanske ligger lite sanning i det om man tittar över lagets kedjor.

Men oavsett om kedjan är ett ”ihopplock” eller ej, så kan vi enkelt konstatera att det var Leksands bästa i kväll. Den kändes påkopplad och ville saker, även om det kanske inte hände så mycket i målchansväg.

5. En måltjuv tar det han får

Max Véronneau satte kyligt kvitteringen till 1-1 bara 13 sekunder efter gästernas ledningsmål. Hans 24:e strut för säsongen. Makalöst. Det var också han som reducerade till 2-3 senare i period ett – eller?

Carter Ashton söker Véronneaus klubba, pucken går in och Max jublar. Han får målet. Sitt 25:e för säsongen. Men skulle han ha det? På långsamma repriser ser det snarare ut som att pucken går via TIK-skridsko och in, vilket skulle ge Ashton kassen.

För vår del är det bara roligt om Max får det och kan gå för en seger i skytteligan – och poängligan för den delen (hände det ens under guldåren att två leksingar vann poängligan två säsonger efter varandra?).

Men det kanske inte är lika roligt för de som jagar honom i tabellen över gjorda mål, för den som kanske satt en slant på att någon annan ska vinna skytteligan, eller för den som helt enkelt bara tycker att ”rätt ska vara rätt”. Döm själva.

Max eller Carters mål? / Foto: C More

6. Fortsätt hata att förlora

När Timrå stängde matchen med sitt sjätte mål fram till 6-3, visade Mikael Ruohomaa sin frustration genom att slå av sin klubba mot den egna målburen.

Jag tycker att det är ett sundhetstecken. Man ska hata att förlora på den här nivån och man ska våga visa det. Det var samtidigt en match där Mikael inte syntes så mycket, vilket gör det enkelt för supportrar att skicka kängan att visa känslor på isen i stället.

Klubban ryker vid klar förlust. / Foto: C More

7. Att tala klarspråk

Vi avslutar med Patrik Noréns summering i C More:

”En katastrof från start till slut. Det är inte mycket som stämmer i dag utan det är bara att glömma det här. Det är en ny match på lördag, tack och lov. Det här var ingen bra match från vår sida.”

Han kände som vi som tittade på. I övermorgon kommer en chans till hemmarevansch när ett desperat Malmö kommer på besök. Då får det inte se ut så här, då blir det en ny torsk.