Örebro på bortais är ingen favorit för Leksand.
En ny förlust i Närke blev det när de rödvita vann med 3-1.
– Vi krigade och slet men fick inte det där trycket vi ville ha, sa Leksands Jesper Kandergård till BVK efter förlusten.

Kandergård ganska nöjd trots förlust i Örebro. / Foto: Johan Bernström, Bildbyrån

Örebro har hittat ett sätt att stänga ner Leksand på.

Efter två av tre perioder, hade masarna mäktat med ynka nio skott på mål mot Jhonas Enroth i hemmakassen. Dalalaget som annars under säsongen i snitt haft 33 skott på mål per match.

I kväll stannade siffran över skott på mål på knappa hälften: 15.

– Vi krigade och slet. Men vi var lite väl mycket på utsidan i anfallszon. Vi fick inte det här trycket som vi vill ha. I tredje gjorde vi ändå ett försök, fick lite längre anfall och gav det ett ärligt försök, sa Jesper Kandergård till BVK efteråt när han summerade matchen.

”Bjöd inte på nånting”

Efter två perioder intervjuades Patrik Zackrisson i C More.

Han sa bland annat att ÖHK är skickliga på att veta hur mycket de får hålla i, hur hårt de kan boxa ut och vilken gräns de ska ligga på sitt fysiska spel utan att kliva över den sköra linjen till något som ger utvisning.

Kandergård håller med sin lagkapten om att Örebroarna är svåra att ta sig in på centralt och att de hellre slår ifrån sig än att slå en chanspass.

– De bjöd inte på nånting och tjippade ut mycket puckar. När vi var i deras försvarszon var de väldigt bra på att hålla oss på utsidan. Vi snackade om att vi skulle ta oss in där och vinna kampen men de var starka och tuffa att möta på det sättet.

Huvudtränare Björn Hellkvist summerade matchen för media efteråt och lyfte fram de yngre killarna som får gå in och ta ett stort ansvar nu när skadelistan är lång. Inte minst de unga backarna.

– Jag är glad för våra unga killar som står upp på ett bra sätt mot Örebro. Med den matchplan vi hade är två mål ett mål för mycket att släppa in efter två perioder. Vi skapade dock chanser i tredje där vi kunde utjämnat, sa Hellkvist.

Hellkvist aktiv i båset mot Örebro. / Foto: Bildbyrån

”Ruggigt imponerad”

Kandergård, som själv är blott 20 år ung, håller med Hellkvist om att de yngre spelarna i laget har kommit in och tagit för sig på ett bra sätt – båda bland forwards och backar.

– Jag är ruggigt imponerad. Jag vet själv hur det är att komma upp som ung med allt nytt som händer. Det är inte bara på isen som det är nytt utan allting runtom med exempelvis fullsatta läktare och så. Jag är grymt imponerad kring vad de tillför, både på back- och forwardssidan.

Trots att det blev förlust här i dag ville vi testa en åsikt på Kandergård. Att den här laginsatsen, trots noll poäng, var betydligt bättre än det som laget presterade innan uppehållet när man förlorade några matcher i rad. En åsikt som Kandergård ställer sig bakom.

– Jag förstår vad du menar och jag håller med. Matcherna vi förlorade innan uppehållet... där kom vi inte upp i arbetsnivå eller nånting.

– Det var blött över hela banan och nu är vi med i matchen fram tills dess att de gör 3-1. Mycket av spelet och arbetsmoral finns där. Men i dag fattades att komma till de där riktigt heta chanserna och att stänka dit dem när vi får chanserna.

Hur känns det för egen del?
– Det känns bättre och bättre för varje match jag spelar nu. Jag hade en tung start med två skador som överlappade varandra och jag kom aldrig in i det. Men nu har jag spelat mer, fått förtroende och det kändes helt okej i dag.

Knuts på väg tillbaka

Matcherna duggar minst sagt tätt nu och på lördag är det dags för nästa match när Luleå kommer på besök till Dalarna. En match som Jesper ser mycket fram emot.

– Det är alltid svinkul att spela inför fullsatt Tegera. Jag hoppas att det blir så på lördag med och jag vet att alla grabbarna i laget redan nu är revanschsugna och vi ska se till att komma ut ännu hårdare än vad vi gjorde i dag och visa vilket bra lag vi är.

Hellkvist meddelade efter matchen att Leksand hade hoppats på att Jon Knuts skulle kunnat spela mot Örebro, men att han under torsdagsförmiddagen hade fått nej från klubbens läkare.

Den rutinerade forwarden närmar sig därmed comeback. Återstår att se om han finns med i laguppställningen på lördag.

Hellkvist hade dock ingen status att ge kring om det börjar ljusna på den skadeskjutna backsidan eller ej den närmsta framtiden.