Tre raka förluster fick räcka.
Leksand åkte till Göteborg och bjöd på en insats som var säsongsbästa, det räckte till en 4-2-seger.

– Vi ligger på gränsen i dag och är lite mer desperata än vi varit tidigare, sa Björn Hellkvist efteråt.

Leksand vann, men jobbigare var skadan på August Berg. / Foto: Michael Erichsen, Bildbyrån

Leksands IF har äntligen fått jubla.

Damlaget vann i Göteborg i helgen och tog sin första seger för säsongen. Under torsdagskvällen var det sedan herrlagets tur att stå för samma bedrift.

Publiken fick se ett Leksand som spelade uppoffrande för varandra samtidigt som offensiven kuggade i bättre än vad det har gjort tidigare.

– Det är roligt att se att vi är här i dag, konstaterade Patrik Zackrisson till C More efter en mållös förstaperiod.

Åman öppnade målskyttet

I den första perioden dalalaget skrapat fram bland annat frilägen från både Mikael Ruohomaa och Fredrik Forsberg som Matt Tomkins räddade.

Men när Nils Åman trampade förbi sin back och tog vägen in på mål, hade han kort senare via skridskon vallat in leksingarnas ledningsmål.

Innan mittperioden var över skulle Leksand få mer utdelning. Efter en tilltrasslad situation framför kassen, trillade pucken fram till en klinisk Patrik Zackrisson som tryckte upp 2-0 i taket.

Calle Själin hade redan gjort mål den här säsongen. När Carter Ashton trampade runt kassen och släppte pucken till en fri #5 mellan tekningscirklarna, stod det snart 3-0 på resultattavlan.

Straffslag Frölunda

Med ledning 3-0 i Göteborg inför tredje, gäller det att inte ge de rödklädda vittring på en återkomst i matchen.

Då är det dumt att bjuda på ett straffslag efter 17 sekunder. Ryan Lasch klev fram, siktade och sköt – utanför. Eller om Kasimir Kaskisuo faktiskt var på den en aning?

Leksands 3-0-ledning stod sig hur som helst och halva första delen av slutperioden spelades av på ett effektivt sätt.

En blixtsnabb kontring senare hade Max Véronneau gjort sin fjärde (!) assist på fyra mål när han släppte pucken till Nils Åman som knäppte in pucken mellan benen på Tomkins.

Två reduceringar

Ett par backmål tog Frölunda in i matchen, det sista i powerplay. Med fem minuter kvar var det ”bara” två mål upp för Leksand.

Men tiden spelades av, Leksand kunde vinna och ta sina tre första poäng för säsongen. Men lika viktigt som segern, var att se vilken nivå även det här laget kan spela på.

– Vi ligger på gränsen i dag och är lite mer desperata än vi varit tidigare, exklusive matchen mot Skellefteå där vi spelade bra. Vi gör målen som är viktiga att göra och kan spela lite på dem, sa Björn Hellkvist till C More efter segern.

Nils Åman var även han nöjd efter tre poäng i en match där han själv klev av isen som tvåmålsskytt.

– Vi har inte spelat jättebra och torskat tre raka, men väldigt skönt att få en trepoängare här. Jag spelade rätt dåligt de första matcherna och det var skönt att komma upp bättre här och sätta två puckar också.

Berg skadad

Tyngre för Leksand var att skadelistan ser ut att växa. August Berg hakade ihop med en Frölundaspelare och landade illa.

Vid första anblick såg det ut som en vridning och Berg ville inte stödja på ena benet när han fick hjälp av isen.

Han fördes till sjukhus för att röntgas.

Han kom förstås inte tillbaka i spel och inte heller Ben Thomas som redan i den första perioden krockade med en medspelare och spelade inte mer än drygt två minuter i matchen.

Nästa match för Leksand är på hemmais mot Linköping på lördag.


Matchfakta

Frölunda - Leksand 2-4 (0-0, 0-3, 2-1)
Skott: 27-34 (8-9, 8-13, 11-12)
Utv-min: 2-2 (0-0, 2-0, 0-2)

Inga mål i den första perioden

0-1 (26.23) Åman (1) (Véronneau, Bichsel)
0-2 (30.34) Zackrisson (1) (Åman, Véronneau)
0-3 (37.17) Själin (Ashton, Rosén)

0-4 (47.55) Åman (2) (Véronneau, Lundqvist)
1-4 (51.26) Folin (Lasch, Edvinsson)
2-4 (54.05) Olsson (Spacek, Nilsson) PP1