Mantas Armalis är ny målvakt i Leksand.
För BVK berättar han om valet av att återvända till Dalarna.

- Man har gått igenom ett gäng rätt tuffa år och nu lyckats hålla sig kvar och etablera sig i SHL som en utmanare. Jag gillar det och jag vill vara med på den resan.

Nästa säsong delar de omklädningsrum, Karlsson och Armalis. / Foto: Bildbyrån.

När BVK slår sig ner för att talas vid med Leksands nya målvakt, är han på landslagsuppdrag i Litauen. En resa som - om den slutar på lyckligast möjliga vis - skulle kunna sluta med A-VM för ett land vars sport nummer ett inte är ishockey.

- Det finns inte så mycket kultur kring sporten. Det är många ryss-litauer som är kvar sedan Sovjet eller så som är intresserade av det. Där har det gått i arv där det framför allt är basket som gäller. Ska man bli en sportstjärna i landet ska man bli basketspelare, medan hockeyn inte fått så mycket svängrum, berättar Armalis.

Vad är det ni spelar för i denna turnering?
- Det vi spelar för i B-VM nu är en plats i A-VM. Jag är inte helt säker då den här turneringen är lite unik då vi blev uppflyttade en division efter att Ryssland och Belarus blev uteslutna. Vinnaren eller topp-två tar sig till A-VM av fem lag och det är det vi spelar för.

"Behövde inte säga så mycket"

Senare i samtalet pratar vi om varför valet föll på Leksand efter att säsongen avslutats med Djurgården. Ett val som Armalis beskriver så här:

- Det känns som att Leksand har en ambition att nå uppåt, framåt och vill utvecklas. Inte bara baserat på det som skrivs i tidningarna och vilka spelare som kommer till klubben, utan också allting runtom. Man har gått igenom ett gäng rätt tuffa år och nu lyckats hålla sig kvar och etablera sig i SHL som en utmanare. Jag gillar det och jag vill vara med på den resan.

Armalis och Leksands GM Thomas Johansson känner varandra sedan tidigare. Men "Tjomme" behövde inte berätta så mycket om vart klubben står och vad de har för ambition, menar Armalis. Det var något som han själv redan hade sett och hade koll på.

- Man kan titta på alla klubbar egentligen som är i SHL, alla slår alla hela tiden och klubbar som anses vara etablerade kan bara på ett år hamna i väldigt dålig dager. Det där är ett konstant arbete som måste fortgå hela tiden och jag tror att Tjomme är väl medveten om det. Han behövde inte säga så mycket till mig om vad ambitionen var utan jag har nånstans sett det under de senaste åren.

En ny strategi

Janne Juvonen och Kasimir Kaskisuo har varit två finska givna startmålvakter i Leksand de senaste säsongerna. Nu har GM Johansson och klubben varit tydlig med att man bytt strategi.

Armalis värvas in för att ge Kaskisuo en bättre konkurrens, vilket är en beskrivning av klubbens tankar kring målvaktsfrågan som Armalis berättar att han sporras av.

- Jag sporras absolut av det. Jag har varit i den situationen de senaste säsongerna och det ger bägge en möjlighet att ta den rollen samtidigt som det kräver att man är på topp för att få spela.

Hela samtalet med Mantas Armalis kan ni höra via BVK:s podcast. Ett samtal under en timme där ni får chansen att lära känna klubbens nya målvakt lite bättre.

Lyssna på hela samtalet genom att klicka här.

(28/4-2022)