Leksand har en liten skadekris.
Då lånas Moras lagkapten in.
Man kan anklaga supportrar för att vara känslostyrda och ibland bära på en allt för stor passion till sin förening. Men hade jag varit MIK-supporter hade jag varit rosenrasande över detta.

Daniel Ljunggren drar i kväll på sig värsta rivalens tröja. / Foto: Bildbyrån

Det finns dem som menar att ishockeyn har blivit för snäll. Att utan rivaliteten dör sporten och att spelarna är alldeles för mycket kompisar med varandra nuförtiden – även på isen.

När vi sedan ser möten med lite extra hetta, så som det mellan Luleå och Färjestad den 28 oktober. Då påminns många om att det ”det är ju det här vi vill se!” och slår fast saker som ”vilken match!”, ”vilken passion!” och att ”de här lagen gillar verkligen inte varandra!”

Få in en kropp

Man kan ta väldigt lätt på att Daniel Ljunggren, Mora IK:s lagkapten och en av hockeyallsvenskans poängstarkaste spelare de senaste säsongerna lånas ut till Leksand ett par matcher.

Leksand har en liten skadekris, man behöver få in ”en kropp” och då fanns det en sådan i en närliggande förening som ändå har ett litet uppehåll i sin grundserie just nu.

Det är så jag tror att Leksand resonerar när Thomas Johansson säger något som ”är jag glad att Mora och Leksand kan hjälpas åt för att underlätta utvecklingen av spelare i vår region.”

Och det är självklart att klubbar ska samarbeta – till vissa gränser.

Hade varit galen

För här tycker många supportrar att gränsen är passerad.

I supportrarnas värld är detta en poängstark lagkapten i Mora IK som frivilligt går med på att dra på sig största rivalens matchtröja och göra allt vad han kan för att hjälpa dem att vinna två matcher i SHL.

I supportrarnas värld blir detta som Niclas Liljegren skriver till oss på Twitter: ”Vi lånar ut våran kapten som frivilligt sätter på sig en Leksands-tröja. Han kan stanna kvar där.

Det är lätt att förstå Liljegren. Jag hade själv varit galen i samma sits.

Det Moras supportrar vill höra är en Ljunggren som går ut i sociala medier och kort berättar att han fick förfrågan, men att han tackade nej. För att han ska vilja skörda lika lite framgång för Leksand som sina supportrar.

Lätt att vara hånfull

Ur leksingarnas synvinkel då?

Det är lätt att vara hånfull och kasta saker i mentions till moringar om att det är självklart att han hellre vill spela med Leksand i SHL. Men även många blåvita vill inte att Mora ska gå med på att låna ut sin lagkapten på det här viset.

Mellan klubbarna är det här ingen stor sak, säkert inte för en väldigt stor majoritet av spelarna heller. Men tror ni att Jens Bergenström hade gått med på att lånas ut på samma sätt? Aldrig någonsin.

Nu är Ljunggren sannerligen ingen profil för sin dalaklubb på samma sätt som Bergakungen. Men ni förstår tanken.

Daniel Ljunggren ska inte vilja dra på sig en Leksandströja. Men kanske är det som Niclas Liljegren är inne på. Att han vill åka ner till Leksand, spela bra – och stanna kvar där.