Leksand föll hemma mot Malmö.
Björn Hellkvist var inte nöjd efteråt.
– Jag tycker att man borde orka det i 60 minuter i stället för 20, säger han om arbetsinsatsen på presskonferensen efteråt.

Kaskisuo kunde fått en bättre Leksandsdebut. / Foto: Daniel Eriksson, Bildbyrån

I SHL-premiären för två år sedan möttes Leksand och Malmö. Den gången hade skåningarna flygstrul, kom sent till Dalarna och fick ta sig hemåt igen med en 2-5-förlust i bagaget.

När spelschemat för 21/22 kom, var det som att rödhökarna hade lärt sig av misstaget och valde att åka buss uppåt landet. Om det var en del av segerreceptet är väl oklart, men tre poäng hakade på hem.

Här följer BVK:s tankar efter 3-4 i Tegera Arena.

Första perioden

Som Björn Hellkvist var inne på efteråt var de två inledande perioder som ingen från Leksandshåll är särskilt nöjd med. Malmö var bättre, rappare och Leksand kändes slarviga, passiva och lite... tagna?

Det måste vara konstigt det där som ledare. Att man precis innan i omklädningsrummet (troligtvis) känner en enorm taggning.

Man samlas i någon ring, någon säger något peppande. Man dunkar varandras hjälmar mot varandra, handskar kanske.

Och så kommer man ut och... agerar inte som taggningen precis innan. Det måste vara svårt att förstå sig på som coach.

Leksand ska dock ha att de hängde på Malmö målmässigt.

Isak Rosén fick göra sitt första mål i Leksandströjan. Fantastiskt! Ruskigt rolig start på hans säsong i a-laget. Det betydde 1-1 bara 19 sekunder efter gästernas ledningsmål.

Leksand skulle kvittera igen. Den här gången tog det en hel minut innan Calle Själin fyllde på, fick pucken i ”slottet” och satte 2-2.

Då hade vi spelat en knapp kvart.

Andra perioden

Den här perioden inleddes med tre raka chanser i powerplay för Leksand – utan mål.

Powerplay-spelet ska nödvändigtvis inte ha kritik för hur det såg ut. För det finns en ruskigt fin uppställning här som är värd att jobba vidare för.

Carter Ashton, Carter Camper, Mikael Ruohomaa, Justin Kloos och Matt Caito. Låt dem tugga vidare. Det kommer.

Men i slutet av premiären kan vi trots allt dessvärre konstatera att med lite utdelning på alla numerära överlägen hade det inte slutat med noll poäng.

Periodens enda mål gjorde förstås Malmö – i powerplay. 

Tredje perioden

Leksands klart bästa i matchen och det var inte på något vis orättvist när Carter Ashton stötte in kvitteringen till 3-3 efter en vacker passning från Alexander Lundqvist.

Lundqvist till Ashton och 3-3. / Foto: C More

När 3-3-pucken trillade in var det en kvart kvar att spela. Och Hellkvist säger mycket bra i sin analys efteråt:

– Vi kommer inte ut som man ska göra på hemmaplan. Vi står mer eller mindre still under 40 minuter. Första tio i tredje perioden, tills vi gör 3-3 och lite efter det, säger han och fortsätter besviket:

– Där har vi trycket som vi vill ha och jag vet inte varför det inte kan komma tidigare. Vi har fyra kedjor och åtta backar ”dressade”, jag tycker att man borde orka det i 60 minuter i stället för 20.

Leksand har som sagt en kort bra period efter kvitteringen där man kunde även lämnat Malmö bakom sig målmässigt, men Daniel Marmenlind vann målvaktsmatchen.

Än tydligare blev det när nästa mål i matchen föll.

Adam Ollas Mattsson gjorde ett mål under fjolårets säsong i SHL. Det kom i slutet av grundserien borta mot Leksand. Nu gjorde han mål igen och det betydde 4-3 till skåningarna knappt sju minuter från slutet.

Ett skott som inte såg otagbart ut och som Kasimir Kaskisuo dessvärre får ta på sig. En eller ett par av de tidigare kassarna tål också att diskuteras kring hans ingripanden.

Låt oss återkomma kring frågan i podden kommande vecka.

En oerhört sur förlust för Leksands del då man inte orkade skapa vad som behövdes för att återigen hitta vägen fram till en kvittering.


Leksands tre bästa

👑 Alexander Lundqvist
Det fanns några leksingar som var bra i kväll, men ingen var lika bra som Alex. Man såg faktiskt inte så mycket av honom, men allt han gjorde var stabilt och alltid säkert utfört.

Dessutom fick han kliva av isen med dubbla assist. Bra premiär.

2️⃣ Jonas Ahnelöv
Han var irriterad i kväll, Jonas. Inte minst på Patrik Sylvegård som kom in under skinnet på honom vid ett par tillfällen. Men vissa spelare blir bara bättre med lite irritation innanför matchtröjan.

Kanske funkar det bra som bränsle för #55, för han var bra även han. Kvällens två bästa bildade också ett backpar ihop. Så blir det ibland.

3️⃣Carter Ashton
Han ser lite ledsen ut när han spelar hockey, Carter. Men innanför det där lite osäkra leendet, finns en riktig krigare som fick in den viktiga kvitteringspucken.

Det räckte inte till några poäng den här gången, men Carter kommer att bli viktigt för det här laget i vinter och stod för en bra premiär.

Skottvilligast i kväll med sina fem avslut på mål.

Speltid likt fjolåret

När vi kikar på istiden på ”toppspelarna” efter i kväll kan vi konstatera att det finns några stycken som är uppe och nosar på Hrivik och Cehlárik-siffror. Ett gäng PP-chanser utan mål bygger förstås på detta.

Men ändå: Caito (22:37), Ruohomaa (26:38), Kloos (25:04), Camper (23:50), Ashton (22:30).

Mycket istid med all rätt då de är här för att leda laget poängmässigt. Men ändå intressant att hård matchning håller i sig och inte var en särskild taktik som blev just i fjol.

Men som sagt, det är några minuter i numerära överlägen där också.

Ben Thomas?

Finns inget så mycket att säga om vårt senaste nyförvärv i kväll. Satt i ett fjärde backpar för kvällen med Lian Bichsel. Noterades för åtta minuters speltid (Bichsel 01.31), hann bli utvisad en gång och -1.

Men helt rätt att matcha in honom successivt mer och mer.

Carter Camper?

Att man fick se honom igen i Leksandströjan blev man glad av. Direkt gick han in och stundtals visade att känslan han har i den där passningsklubban givetvis inte försvunnit över sommaren, om någon var orolig.

Men han behöver förstås också lite mer tid för att vara i toppslag då han inte varit me under försäsongen och nyligen kom till Sverige igen.

Leksands tekare

Ruohomaa: 16-10 (61,54%)
Knuts 4-5 (44,44%)
Zackrisson 4-6 (40%)
Kandergård 1-0 (100%)
Åman 1-5 (16,67%)

Matchfakta

Leksand - Malmö 3-4 (2-2, 0-1, 1-1)
Skott: 29-27 (12-12, 8-7, 9-8)
Utv-min: 8-14 (2-6, 6-8, 0-0)

0-1 (09.31) Forsberg (Ryan, Bryggman)
1-1 (09.50) Isak Rosén (Lundqvist, Ahnelöv)
1-2 (13.09) #17 Westerholm (Ryan, Sylvegård)
2-2 (14.00) Calle Själin (Kloos, Ruohomaa)

2-3 (35.58) #17 Westerholm (Lauridsen, Sylvegård) PP1

3-3 (45.35) Carter Ashton (Lundqvist, Ahnelöv)
3-4 (53.18) Adam Ollas-Mattsson (Lerby)