Max Véronneau stod för ett hattrick i Linköping.
Det hjälpte Leksand till två poäng i Östergötland.
Efteråt valde stjärnan att hylla lagets unga lirare.
– De gör verkligen ett jättejobb nu när vi har en tung period med en del jobbiga skador, säger Véronneau till BVK efter segern.

Kaskisuo och Véronneau löste extrapoängen. / Foto: Bildbyrån

– Det var inte den finaste segern, konstaterade Max Véronneau när vi träffade honom efter att Leksand fått med sig två poäng från isen i Linköping.

Men han konstaterade också att:
– En vinst är en vinst och jag är glad att vi fick den. Vi släppte in många mål i dag och gjorde många framåt, men så här efteråt är jag bara glad att vi vann.

Starten på matchen kunde dock varit bättre för Véronneau och hans kedja. Redan efter 19 sekunder tog hemmalaget ledningen. Inte riktigt den starten på kvällen han hade önskat sig.

– Det blev inte den bästa starten för vår kedja, men det var skönt att vi kunde få en snabb revansch i vårt andra byte. Men vi behöver vara mer på tå från start i matcherna framöver, så är det.

Tackar sin målvakt

Véronneau kvitterade till 1-1 som sagt i kedjans andra byte och i den tredje perioden var det han som kvitterade till 3-3 efter fem minuter.

Fullbordade sitt hattrick fick han sedan göra genom att bli den enda målskytten i straffläggningen som till sist fick skilja lagen åt.

Véronneau gled sakta in mot Linköpings målvakt Marcus Högberg, tittade upp, siktade och snärtade dit pucken i nät.

Delaktig i straffsegern var också Leksands målvakt, Kasimir Kaskisuo, som stängde igen helt och som lyftes fram av Véronneau efteråt.

– Jag får tacka ”Kaz”. Han gjorde tre viktiga räddningar och så lyckades jag sätta min så nästan allt i den straffsegern går till honom.

Kaskisuo omutbar under straffläggningen. / Foto: Bildbyrån

Mer än ”bara” en extra poäng

Leksand kom till mötet med Linköping med fyra raka SHL-förluster i ryggen. Vi frågar Max om det då gör extra stor skillnad att vinna en straffläggning. Om det handlar om mer än ”bara” en poäng till, vilket han underströk att det absolut gör.

– Poängen är förstås viktig, men det handlar mer om att få in en positiv känsla i laget. Att få vara laget som firar på isen. Det är bra för vår lagkänsla efter att vi förlorat en del på slutet. Så det är absolut viktigare än vad man kanske tror.

”Trevligt i toppen”

Efter kvällens tre mål har Véronneau stått för två hattrick i den här säsongen och 15 mål nu totalt. Första gången han gjorde tre mål i samma match var i den stora 8-3-segern över Timrå.

Nu toppar han SHL:s skytteliga. En plats han gärna behåller.

– Det är alltid trevligt att vara i toppen av den statistiken. Jag spelar med väldigt bra spelare i Zacke och Camper. Det är väldigt roligt att spela med dem. Det är enkelt och jag försöker bara bidra och ta vara på mina chanser.

Véronneau och laget firar två poäng. / Foto: Bildbyrån

Hyllar de unga

David Rosander, Wille Bärehag och Erik Hedlund var tre unga juniorer som var med i Leksands lag i Östergötland.

Spelare som får backa upp när tunga namn som Patrik Norén, Jon Knuts och Jonas Ahnelöv står på skadelistan.

Innan vi skiljs åt passar Véronneau på att hylla de unga spelarna i laget som han menar kommit in och verkligen bidragit och som stått för ett viktigt jobb i de mer rutinerade spelarnas frånvaro.

– De gör verkligen ett jättejobb nu när vi har en tung period med en del jobbiga skador. Men de unga gör verkligen ett hårt jobb och bidrar massor. Deras jobb har varit bra och viktigt för oss.

Nästa match för Leksand är även den på bortaplan.

Mot Rögle på lördag.