Rögle var obesegrat på hemmaplan inför.
Dessutom hade de tagit poäng i 16 raka matcher.
Men dessa sviter fick ett slut mot ett imponerande dalalag.

Rosander, Åman och Lundqvist. / Foto: Bildbyrån

Efter att Leksand kommit ifrån en svängdörrsmatch mot Linköping med två poäng i bussbagaget, gick resan vidare till Ängelholm.

Där väntade under lördagen match mot Rögle. Ett Leksand som hade fått skön förstärkning i Oskar Lang och Mikael Ruohomaa som var spelklara efter en tids frånvaro.

Rögle är ett starkt hemmalag. Där kommer de ut starka och det var inför kvällen inget lag som hade åkt ifrån Ängelholm med tre poäng hittills den här säsongen.

Efter matchen mot Linköping var spelare och ledare i Leksand klara med en sak: Att det blev två poäng, men att den här defensiva insatsen inte skulle räcka långt mot Rögle. Och det var ett hemmalag som kom ut starkt – men mot ett dalalag med en skärpt defensiv.

Visst fick Rögle ett par-tre längre byten under perioden, men Leksand gjorde det enkla. Man kladdade inte med puckarna, man rensade betydligt bättre framför egen målvakt och ”gjorde jobbet” ordentligt.

Som Heineman var inne på efter LHC-matchen: ”Vi var inte tillräckligt konsekventa”. Det var men däremot i afton och inte minst då när Rögle tryckte på inledningsvis i matchen.

Justin Kloos matchens första målskytt. / Foto: Bildbyrån

Kloos nypte dit första

När Leksand besegrade Oskarshamn den 28 oktober stod Justin Kloos för två av målen. Efter detta väntade två poänglösa matcher, två där han inte var med och sedan två till utan poäng. Detta under en period där hela laget hade problem att göra mål.

Men han precis som hela Leksand har fått en bra omstart efter uppehållet och det var han som inledde målskyttet i mittperioden. 

Kloos fick pucken, skrinnade in över offensiv blå och fick ytan han behövde när lagkamraterna öppnade ytan genom att locka ner de grönklädda försvararna ner mot egen målvakt. Och då small det.

Det blev också mittperiodens enda mål och ett Leksand med sex backar med sig till Skåne stod så långt för en riktigt fin insats.

Heineman stekhet – målskytt igen. / Foto: Bildbyrån

En effektiv minut

I inledningen av den tredje perioden hade Leksand en riktigt lyckosam minut. Vid 2-0 var det Carter Ashton och Jesper Kandergård som jobbade hårt bakom Rögles målbur.

Pucken till sist upp till Calle Själin som tryckte till direkt och satte sitt fjärde mål för den här säsongen.

Dryga minuten senare var det dags igen. Då när Mikael Ruohomaa och tidigare målskytten Kloos jobbade hårt i samma sarghörn och Emil Heineman fick pucken framför buren.

Han gick direkt på mål, fick en tackling in i RBK-målvakten Calle Clang och kunde samtidigt se pucken gå i nät. Bortaledning med 3-0.

Tre härliga poäng hem till Dalarna. / Foto: Bildbyrån

Tröstmål i powerplay

Rögle hade dock inte gett upp och gav upphämtningen ett ärligt försök. När Justin Kloos drog på sig en onödig utvisning kom skåningarnas reducering, men det skulle bara visa sig bli ett tröstmål.

För allt som allt när mål skulle jagas, sköt Rögle fyra skott på mål i den tredje perioden. Svag grön offensiv? Stark vit defensiv? Kanske en kombination.

Max Véronneau är stekhet och har gjort mål på många olika vis den här säsongen. Men inte tidigare på det sättet han gjorde i kväll.

Carter Camper lobbade ut pucken och Véronneau stack i väg mot det öppna målet när Clang hade lämnat för en ytterligare utespelare.

Med försvarare i ryggen blev han neddragen och pucken smet utanför det öppna målet. Men som regeln säger i det läget ska det ändå dömas mål – vilket det gjorde – och Véronneau kunde notera sitt 16:e mål för säsongen utan att ha fått trissan över mållinjen denna gång.

Tre poäng till Leksand efter en mycket imponerande insats i Ängelholm. Det blir lätt att åka de 60 milen hem till Dalarna igen.


Övriga spaningar

↗️Ben Thomas
Thomas har fått mycket kritik under sin tid i Leksand och det med all rätt. Han har inte varit tillräckligt bra och inte nära förväntningarna.

Men. Kan man kritisera ska man också kunna hylla. Thomas är inte där han ska vara, men det går åt rätt håll. Han är bättre. De här två senaste matcherna har varit bra.

Nu gör han saker enklare. Han suger inte lika mycket på pucken och tjippar ut om han hamnar i pressade lägen. Det är inget fult att göra det. I stället för att spela fast sig i egen zon.

Thomas har växt med en större roll. Små steg. Hoppas han tar fler.

👊🏼 Lundqvist - Rosander
Det här backparet går från klarhet till klarhet. Rosander är inne på sex backar nu och gör det jättebra. Visar att han håller på SHL-nivå vid 19 års ålder och är nästa unga backklippa Leksand kan vara stolta över.

Att han dessutom som ”sist in” och junior får gå in med Lundqvist som ”stöttepelare” säger lite om vilken roll Lunkan så här tidigt tagit. Tryggheten själv på isen.

🧱Emil Heineman
Tegelsten ja. Är det som Heino är gjord av kanske? Stenhård är han hur som helst och ett ruskigt offensivt hot. Det stinker NHL om grabben. Inte hela vägen över pölen bort till Calgary Flames bara, får vi hoppas, som är hans lag ”over there”. Nytt mål i kväll. Genombrott.


Matchfakta

Rögle - Leksand 1-4 (0-0, 0-1, 1-3)
Skott: 28-29 (11-7, 13-11, 4-11)
Utv-min: 0-4 (0-0, 0-2, 0-2)

Inga mål i första perioden

0-1 (36.31) Kloos (6) (utan assist)

0-2 (42.38) Själin (4) (Kandergård, Ashton)
0-3 (43.07) Heineman (7) (Kloos, Ruohomaa)
1-3 (53.25) Tambellini (Ekeståhl-Jonsson, Bristedt) PP1
1-4 (55.37) Véronneau (16) (Camper) Öppet mål