Ett bra boxplay och en stekhet målvakt.
Det var Leksands recept fram till tre poäng mot IKO.

– Frånsett utvisningarna gör vi en suverän bortamatch, över 60 minuter är det säsongens bästa, sa Björn Hellkvist till C More.

Justin Kloos satte 2-1 via ett friläge. / Suvad Mrkonjic, Bildbyrån

Det blev ”bara” en poäng hemma mot Växjö senast vilket innebar att det segertåget för masarnas del stannade på sju raka.

I den här veckans första match ville Leksand åter brumma igång ett tåg med vinster och detta borta mot Oskarshamn.

Det var dock hemmalaget som tog ledningen genom Kim Rosdahl, men publiken hann knappt börja slå med sina klappor för att fira målet, innan Carter Camper hade kvitterat.

Leksand skulle också ta ledningen innan perioden var över och detta via ett friläge i numerärt underläge. Oskarshamn kladdade med pucken vilket masarna utnyttjade.

Justin Kloos fri och då gjorde han så här:

Justin Kloos, via överliggaren och målvakten fram till ledning. / Foto: C More

Det var annars en period där Leksand fick öva på sitt boxplay. Domarna satte upp en nivå som många skulle kalla för petig och denna petiga bedömning drabbade dalalaget.

Inte mindre än fyra tvåor drog man på sig under öppningsperioden, varav två av dem kom nära inpå varandra där smålänningarna fick testa lyckan i över en minut i fem-mot-tre – men utan att göra mål.

Sjätte gången gillt

Mittperiodens hetaste spelare var Max Véronneau. Han var sugen att på nytt få näta på sitt gamla lag och innan perioden var halvvägs gammal, hade Leksands formstarka forward fem avslut på mål.

Vid det femte skulle det till sist ge utdelning. Det var efter att Leksand hade parkerat i offensiv zon, som de blåklädda till sist fick kapitulera. Véronneau stod framför kassen och på volley knackade han in 3-1.

Kaskisuo en vägg

I den tredje perioden var det ett hemmalag som gick för det. Inte minst under den avslutande kvarten av perioden. Kasimir Kaskisuo som fick nytt förtroende i Leksands kasse, fick svettas ordentligt.

Vissa parader var riktigt vassa, medan han vid andra tillfällen hade både medspelare (Patrik Norén som räddade ett givet mål) och stolpar på sin sida.

I stället kunde Justin Kloos göra sitt andra mål för kvällen när han med 22 sekunder kvar att spela satte pucken i en öppen målbur där målvakten var plockad i jakten på en reducering.

”Ville verkligen vinna”

Huvudtränare Hellkvist var glad efteråt. Det här var en seger i Oskarshamn som han hade väntat länge på.

– Detta är första gången som jag vinner på bortaplan mot Oskarshamn. Det var väl 13:e gången gillt eller något sånt, jag ville verkligen vinna denna match.

Elfte matchen i rad med poäng för Leksand som är tabelltrea.


Matchfakta

Oskarshamn - Leksand 1-4 (1-2, 0-1, 0-1)
Skott: 34-32 (9-8, 9-18, 16-6)
Utv-min: 2-10 (0-8, 2-2, 0-0)

1-0 (06.56) Rosdahl (Samuelsson, Lilleberg)
1-1 (08.34) Camper (4) (Själin, Ruohomaa)
1-2 (17.03) Kloos (4) (Ruohomaa) BP1

1-3 (31.03) Véronneau (9) (Zackrisson, Själin)

1-4 (59.38) Kloos (5) (Ruohomaa) ENG