Spelet bättre än mot Djurgården men Leksand föll igen.
Novemberuppehållet kommer lägligt för ett tröttkört dalalag.

Oskar Lang och Leksand föll rättvist i Småland. / Foto: Bildbyrån

Det var som Björn Hellkvist konstaterade efter matchen, att det var en ganska bra hockeymatch. Insatsen från hans lag var betydligt bättre än den leksingarna fick se senast mot Djurgården där tanken såg ut att vara helt slut redan vid första nedsläpp.

En match där man senare vaknade alldeles försent och till sist föll mot stockholmarna. Även mot Växjö fick Leksand en riktigt jobbig start. Richard Gynge har gjort ett gäng mål i SHL genom karriären. Tresiffrigt antal numera.

För det var han som inledde målskyttet redan efter 74 sekunders spel. Innan den första perioden var över kom även 2-0 och redan där – trots att Leksand varit bra på att vända underlägen tidigare under säsongen – kändes uppförsbacken riktigt tung.

Heineman tröstmålade

Även i kväll var Leksands andra- och tredjeperiod bättre än den första. Men spetsen framåt fanns inte där och när hemmalaget utökade till 3-0 med sitt första avslut på mål under mittakten, var den här tillställningen över. Även den perioden slutade 2-0, Andrew Calof dundrade in ett friläge, kliniskt upp i krysset bakom Axel Brage.

Janis Kalnins mellan Lakers stolpar var 36 sekunder ifrån att hålla tätt matchen ut. Men Emil Heineman tröstmålade för masarna med sin femte strut för säsongen.

Saknad lagkapten

Ska man vara orolig för Leksand nu?

Inte särskilt. Laget hade innan dessa två matcher tagit poäng i 13 raka omgångar. Ett makalöst facit. Att tanken sedan känns lite tom i ett par omgångar kan hända även de bästa lagen i serien.

Dessutom finns det en handfull tunga namn på skadelistan som ska komma tillbaka in i laget under uppehållet. En av dem är Patrik Zackrisson och det har varit tydligt under de senaste matcherna hur mycket han betyder för det här laget. Lagkaptenen som är en av energiskaparna i truppen.

En perfekt omstart?

Nu väntar uppehåll från SHL i tolv dagar. Calle Själin ska dra på sig Tre Kronor-tröjan och Leksand ska sedan möta Klagenfurt i CHL den 16/11.

När SHL sedan är tillbaka får Leksand möjligtvis den bästa starten man kan få. Då väntar en bortamatch i Gävle mot ett pressat Brynäs. En match där man inte behöver anstränga sig för att få adrenalinet att gå igång, samtidigt som det finns en god chans till en seger.

Leksingarna behöver inte vara oroliga, men novemberuppehållet kom lägligt.