Leksand är på god väg att åka ur CHL.

Detta efter att man spelat 0-3 mot Frölunda i den tredje perioden när lagen i kväll möttes i Tegera Arena i den första kvartsfinalen. 

Slutresultatet skrevs till 2-5 och göteborgarna befinner sig nu i ett klart förarsäte inför returen om en vecka.

Frölunda vann klart efter stark tredjeperiod. / Foto: Bildbyrån

Veckan där Leksand ska möta Frölunda inte mindre än tre gånger inleddes under tisdagskvällen. Detta med det första mötet i CHL-kvartsfinalen mellan lagen.

Det var en tajt tillställning som efter den första perioden stod 2-2.

Max Véronneau gav Leksand ledningen innan Frölunda vände. Därefter stod den 17-åriga backen, Lian Bichsel, för sitt första seniormål i Leksand – och det var en riktig kanon.

Lian Bichsel bombar in 2-2. / Foto: SVT

Efter en mer stängd och även mållös andraperiod såg vi länge ut att gå mot ett jämt slutresultat i den första kvartsfinalen som fick göra något så hockeyudda som att faktiskt sluta oavgjort.

Men 13 minuter in på slutperioden, kom Stefan Elliot in med pucken mellan tekningscirklarna. Han fick i väg ett rätt ofarligt backhandskott, men pucken letade sig på något sätt in i mål bakom Axel Brage.

Bara två minuter senare ringde det igen. Anders Grönlund sköt från sin backplats. Ett skott i bröstet på en oskymd Brage, men som dalalagets målvakt släppte en retur på som Patrik Carlsson kunde ta hand om och utöka till 4-2 för gästerna.

Tungt inför returen

När Elmer Söderblom tog sig igenom ett passivt Leksandsförsvar ytterligare två minuter senare, blev det plötsligt en tung förlust för masarna som har en riktig jobbig uppförsbacke på tre mål nu inför returen i Göteborg om en vecka.

– Vi är dåliga på att ta betalt. Vi skapar mycket målchanser, får inte in pucken och avslutningen... det händer ju men det ska ju inte hända, sa Björn Hellkvist aningen kryptiskt till SVT efter matchens slut.


Leksands tre bästa

🔹Lian Bichsel
Stod för en jättebra match och fick kröna den genom att göra ett riktigt snyggt mål. Inte lika trubbig som tidigare matcher han varit med här den senaste tiden. Rör sig bra på isen trots att det är många kilon med muskler han bär upp.

🔹Carter Ashton
Placerades i fjärdekedjan tillsammans med Kandergård och Forsberg. Jobbade hårt och sökte kassen.Låt oss hoppa att Ashton börjar brumma igång för det vore en riktigt fin tillgång att få honom i den form som han bar ifjol.

🔹Ben Thomas
Jajamen! Tampa-Thompa stod faktiskt för en fin match. Visst kastade han bort ett par puckar och känns lite stressad ibland. Men han gjorde också saker som var lovande där ute.

Spelar mer rejält än tidigare, jobbar klart (de flesta) situationer och ihop med Bichsel var han inte Leksands svagaste backpar i afton.

Bubblare: Zackrisson, Véronneau.


Övriga spaningar

🔹Jag förstår...
... att det ibland ploppar upp kritiska röster mot Matt Caito. För det kladdas en del med pucken i egen zon, kastas en del puckar och om det då inte levereras framåt... då dör ursäkten att det faktiskt får vara lite oroligt bakåt, bara han levererar framåt.

Och samtidigt...
... blir givetvis Calle del av detta också. Både han och Caito står på -3 i den här matchen och hur mycket Calle än försöker städa defensivt, kommer det misstag från hans klubba också när motstånd trycker på.

🔹Powerplay-spelet
Jodå, till sist kom det en rödklädd utvisning.
Och då fick vi se dessa uppställningar:

Ashton
Kloos - Max - Ruohomaa
Caito

Och andra som fick cirka 25 sek:
Zacke
Camper - Heino - Lang
Calle

Helt klart någonting som man har jobbat med sedan matchen mot Luleå. Nya uppställningar och ett helt okej försök det enda man fick i den här matchen. Bättre tempo än tidigare. Bara att gnugga på.

🔹Axel Brage
Det blir svårt att motivera speltid för fine Axel, efter de två första målen som släpps in i den tredje perioden. 3-2:an är väldigt billig och 4-2:an inleds med en retur på en puck som tar rakt i bröstplattan. Den måste han kunna suga ner.

De som försvarar honom är inne på att ’hur lätt är det då när man får stå en match i månaden?’ och jag tycker att det är en svår balansgång och en ännu svårare fråga att svara på.

Klart att det är skillnad på träning och match. Men när man väl får chansen måste man vara redo. Hur man gör för att vara det? Ingen aning. Jag har aldrig varit i den situationen.

Det enda vi ser, är att det här var en insats i den sista perioden som inte ger Brage en bättre chans att få stå i SHL framöver. Han kommer att få stå den troligtvis trötta CHL-returen i Göteborg om en vecka. Men efter det? Svårt.

🔹Viktigt på riktigt
Det var drygt 2000 åskådare i Tegera den här tisdagen. På torsdag möts lagen igen men den gången i SHL och en betydligt högre publiksiffra väntas då. Och om vi ska vara ärliga, en mycket viktigare match också.

Fick man välja på avancemang i CHL eller tre poäng på torsdag och bara kunde välja en. Ja då är valet ganska enkelt, eller hur? Vi laddar om.