Leksand hade 2-1 i slutminuten.
Frölunda satte kvitteringen, 59.43.
Göteborgarna kunde senare vinna på straffar.
– Det som irriterar mig att det blir samma visa här, säger Björn Hellkvist till Expressen efter den sura förlusten.

Carter Ashton glänste bland de vitklädda. / Foto: Bildbyrån

Ett förstärkt Leksand inledde miniturneringen i Strömstad med match mot Frölunda under fredagskvällen.

Ett Leksand som kom ut bra och ledde skotten med 20-3 efter 20 minuters spel – men detta utan att få utdelning. Det var det som saknades.

I den andra blev matchen mer sönderryckt. Mycket på grund av att Leksand tog onödiga utvisningar och bjöd Frölunda på numerära överlägen.

Men det var Leksand som gjorde periodens mål.

Max Véronneau höll sig framme som den målskytt han ska vara och petade in 1-0 från nära håll efter knappt halva matchens spel.

”Det som irriterar mig”

När Matt Caito sedan två minuter in på slutperioden satte 2-0 såg det bra ut för Leksand. Men ett onödigt pucktapp fem minuter från slutet bjöd Frölunda på reduceringen och med 17 sekunder kvar kom 2-2.

Ett faktum som irriterade tränare Björn Hellkvist efteråt när han kom till Expressens studio för att snacka ner förlusten.

– Det kändes som att det var ganska stängt vid 2-0. Men sedan ger vi bort en puck till 2-1 och sedan får de en chans till när de tar ut målvakten och kvitterar. Det som irriterar mig är att det var stängt även mot Djurgården, men samma visa där, säger Björn Hellkvist.

”Har höga förväntningar”

Hellkvist lyfter fram sin finska målvakt som en viktig del i den här poängen, men också som en spelare han har förväntningar på i vinter.

– Vi har jättehöga förväntningar. Vi ser honom som en topp-fem-målvakt i den här ligan. Hittills motsvarar han det och börjar komma in i det nu. Vi har två målvakter som totalt stod kanske 260 minuter förra säsongen, så de är lite ringrostiga kanske.

Hyllar backtalangen

Hellkvist fick också kommentera 17-åriga talangen, Lian Bichsels, intåg i Leksandslaget under den här så här långt korta försäsongen.

Schweizaren född 2004 har imponerat på många – så även på Björn.

– Jag har fått träna många talanger och duktiga hockeyspelare. Men det är sällan som en så stor talang korsar ens väg, det händer inte varje säsong. Sedan ligger det på vårt ansvar att också träna honom och göra honom till den diamant han är.

Expressen: Kan han ta en plats i SHL den här säsongen?

– Spelar han på den här nivån så... jag tycker att han är en av våra bästa backar i dag så jag kan inte se varför han inte ska spela. Det finns goda utsikter att han ska kunna spela mot män den här vintern.


Matchfakta

Frölunda - Leksand 3-2 (eft str) (0-0, 0-1, 2-1, 0-0, 1-0)
Skott: 33-34 (3-20, 20-7, 5-6, 4-1, 1-0)
Utvisningar: 6-8 (2-2, 2-6, 2-0, 0-0, 0-0)

Inga mål i första perioden

0-1 (29.08) Max Véronneau (utan assist)

0-2 (42.33) Matt Caito (utan assist) PP1
1-2 (55.11) Patrik Carlsson (Sundström)
2-2 (59.43) Jacob Nilsson (Norlinder)

Inga mål i förlängningen

Avgörande straff: Ryan Lasch (FRÖ)