Leksand vände och vann i CHL-debuten.
Här följer BVK:s spaningar efter matchen som innehåller alltifrån ett matchstraff och svagt passningsspel till läckra mål en look-a-like.

Knappt 2000 supportrar lät som det dubbla i kväll i Tegera Arena.

Inramningen

Vi kan börja med att konstatera att det var oerhört härligt att få sätta sig i en bil och åka till Tegera Arena igen. Och det verkar det varit fler som tyckte. För det var en taggad Leksandspublik i kväll.

Det fanns ingen klack som drog igång ramsorna, utan ett "Vi äääälskar Leksand!", "Kom igeeeen, Leksand!" eller dylikt kom från lite olika hörn av arenan och stora delar av resterande publik hakade på.

Två höjdpunkter annars från en påslagen rubrik:

1. När en gästande lirare flippade pucken upp på läktaren från egen zon. Spelarna såg, domarna såg och inte minst publiken såg att det där var en tvåa för 'puck out'. Men ändå fick spelaren ifråga ett "ÖÖÖH!" emot sig som hördes hela vägen till Bratislava. Tvåan därmed solklar.

2. Leksand fick ordentligt tryck i offensiv zon och Bratislava slängde säkert tre-fyra icings på rad. Leksand kunde byta in fräscha ben, medan de gästande spelarna lutade sig mot klubborna, de var helt slut.

Vid den fjärde icingen försökte en spelare försvinna i eget bås för att genomföra ett byte. Då reste sig hela den sidan av läktaren bakom honom sig upp, pekade på honom och skrek vilket drog till sig domarnas uppmärksamhet – och spelaren i fråga fick hoppa ut på isen igen.

Fantastiskt!

Försvarsspelet

Backparen i afton såg till en början ut så här:

Själin - Caito
Bichsel - Ahnelöv
Norén - Berg
Lundqvist

Visst kan man känna så här efter en vändning i tredje perioden, att det blev en seger som sminkade över ett försvarsspelet som inte var bra.

Vid 0-1 tappas en motståndare bort bakom sista back som kan åka sig fri, kladda med pucken men ändå lyckas lirka in den mellan benen på Kaskisuo.

Vid 0-2 är det ännu mer passivt.

Då får målskytten driva in med pucken, ta sin egen retur som Kaskisuo räddar men även ta retur nummer två som han lyckas fippla in i mål. Ett oerhört svagt försvarsspel.

Likadant såg det ut på Bratislavas tredje mål. Även där tappas en spelare bort bakom ryggen vid egen blå och Kaskisuo lämnas ensam.

Det som känns tryggt är att Björn Hellkvist inte kommer låta det se ut så här framöver. Det finns en del att kika på video på när det kommer till dessa målen man släpper in – och även ytor man släpper framför eget mål.

Passningsspelet

Det var lite typisk försäsong över många saker som gjordes på isen. Den här klassikern att allting tog ungefär en sekund för lång tid och att man då inte fick någon riktig rytm i spelet.

Men visst spelade lagen matchen på samma is?

För om det inte var så, hade jag kunnat förstå varför gästernas passningsspel var bättre än Leksands, om masarna spelade på en sämre is. 

Men nu när de var på samma, var det svårt att förstå att så många vitblåa passningar satt på skridskor, på smalben, på en ytan en halvmeter bakom ryggen.

Upp med skärpan framöver. Men det är väl sånt här som kommer att sitta med tiden – och som om vi ska vara ärliga är allra viktigast till SHL-premiären.

Matchstraffet

Leksands-Twitter gick banans när matchstraffet för huvudtackling kom på Lian Bichsel. Och jag kan förstå det. Det var samtidigt en situation där det också fanns många som pratade om att det var ett korrekt beslut av domarna efter en klockren huvudtackling.

Svårbedömt.

Även jag och svärfar som var på matchen, hamnade i en diskussion om detta i den andra pausen.

Det går att argumentera för att Harris i Bratislava blir låg, att han sticker fram hakan vid skottögonblicket och att Bichsel inte ska behöva ta ansvar för att han är större.

Men han träffar huvudet på Harris och då ska det vara matchstraff. Där är vi och det är bara att acceptera.

Förstakedjan

Justin Kloos, Mikael Ruohomaa och Carter Ashton har bildat Leksands förstakedja i ett par matcher nu. Det finns väldigt mycket skicklighet här, men går det inte lite för långsamt?

Förhoppningen är att Kloos kan få upp tempot som han ska besitta. I powerplay gick det dock bättre. De fick verkligen förtroendet av Hellkvist och var faktiskt kedjan som vände detta till seger.

Fina firandet

Spaningen ovan går ihop med denna. För det var Justin Kloos som till sist fick den stora äran att på passning från Matt Caito panga in 3-3-pucken som Leksand hade jagat i den tredje perioden.

Han fick pucken från Caito, tryckte till direkt och pucken satt i det bortre krysset. Sekunderna som utspelade sig därefter var magiska.

När Kloos spänner överkroppen och brister ut i ett litet vrål över den struten i en kram med Caito. Att målet betydde något. Att det betydde något för honom själv, för lagkamraterna, för skölden på bröstet.

Det var ett fint ögonblick.

Alla efterslängar

Vi får hoppas att Leksand kom ifrån den här matchen med hela spelare, för om den skapade några skavanker är det inte konstigt. Det var en hel del fula efterslängar när domarna inte såg.

Patrik Zackrisson fick en smäll exempelvis redan efter den första perioden över en handled, men kunde dock spela vidare, tack och lov.

Lika Rosén åkte på någon halv-blindside i mittzon, men den gången gick det bra. Så det var en del halvfula smällar och allmänt många klubbor i ryggslut under matchens gång.

Kvällens look-a-like

Var på matchen med svärfar som efter halva matchen sa att det fanns likheter mellan Mika Zibanejad och Max Véronneau – "speciellt i profil".

Vad säger ni om den här spaningen? Efter att ha kikat på bilder på dem så finns det absolut någonting där.

Mika Véronneau och Max Zibanejad. Eller? / Foto: Bildbyrån

Matchens lirare

Tveklöst Mikael Ruohomaa när matchen summeras.

Det går inte så fort på skridskorna kanske, men det finns andra kvaliteter han besitter som kommer att bli nyttiga i vinter.

Hur han tar in pucken i powerplay, sätter upp spelet. Hans handleder och spelsinne är guld värt och när han kliver av här har han avgjort matchen med sitt 4-3-mål innan han stängde i öppen kasse till 5-3.

Det går att förstå att varför fler SHL-lag var intresserade utav honom.

/R