Ytterligare en uppförsbacke skapades.
Och klättrades uppför till en stark poäng.
Men Luleå plockade extrapoängen via straffar.

Kaskisuo hade att göra mot Luleå. / Foto: Daniel Eriksson, Bildbyrån

Leksand har en pågående dålig vana.

Det är att sätta sig i uppförsbacke tidigt i matcherna, för att sedan successivt jobba sig in i det. Det här var inte en tradition man ruckade på hemma mot Luleå utan det ringde redan efter 130 sekunder.

Pontus Själin gjorde sitt andra mål för säsongen – med brorsan Calle på isen två meter från avslutet. Ett skott som inte alls såg otagbart ut för Kasimir Kaskisuo som fick förnyat förtroende i kassen.

Efter åtta minuter var det dags igen.

Brendan Shinnimin skickade in ett skott som hade gått en meter utanför om det inte var för att pucken styrdes på Linus Fröbergs högra skridsko.

Men oavsett en oväntad styrning eller ej satt Kaskisuo redan vid den närmsta stolpen och ska inte låta den pucken ramla in, men det gjorde den.

En tung start för Leksand som under den första perioden fick två chanser i powerplay under matchens första 12 minuter. Men efter den andra möjligheten där utan mål, stod det 0-2 och 5-5 i skott på mål.

Kloos tvåmålsskytt

Efter en mållös men inte chansfattig mittperiod stod resultatet 0-2 kvar på mediakuben i Tegera Arena. Men då inleddes ytterligare en upphämtning från dalalaget.

Reducering var en riktig bjudning av gästernas annars stabila målvakt, Joel Lassinantti. Han var för långsam ut på en puck bakom målet. För först var Emil Heineman och efter att han vispat in pucken till Justin Kloos var det reducerat efter en kliniskt och rappt avslut.

Då hade det bara gått två minuter av den tredje perioden.

När Leksand senare kvitterade var det Justin Kloos som höll sig framme på nytt. Men den här gången snyggt framspelad av Mikael Ruohomaa.

Finländaren kom in med pucken från vänster och skickade en skottpassning bort mot den bortre stolpen – där Kloos dök upp och stoppsladdade in 2-2.

Kloos firar sin 2-2-puck nere vid norra stå. / Foto: Bildbyrån

Mycket Luleå

Efter Leksands andra mål var det faktiskt gästerna som låg på för ett nytt mål, snarare än att masarna gick på rus efter sin upphämtning. 

När signalen för 60 spelade minuter ljöd, var det en starkt vunnen poäng för Björn Hellkvists mannar som ätit sig in i en match – igen.

”Skitstraffar”

I förlängningen var det däremot Leksand som gick för extrapoängen och där både Max Véronneau och Oskar Lang hade chanser att näta, men utan att lyckas.

Matchen till ett straffavgörande där Kasimir Kaskisuo gav sitt lag flera chanser att avgöra. Även Lassinantti räddade det han ställdes inför – men det var inte alls samma kvalitet på det som leksingarna testade.

– ... sedan är det riktiga skitstraffar, avslutade Hellkvist sin summering av matchen för C More efteråt. Och det hade han rätt i.

Leksand klättrade uppför berget man ställde framför sig i början av matchen och det räckte till en poäng. Det får man ta med sig – och försöka öppna matcherna på ett bättre sätt framöver.


Leksands tre bästa

🔹Justin Kloos
Han står för en ny energifylld match, Justin, där han lägger ner ett riktigt starkt jobb över större delen av isen. Roligt att det också ger utdelning framåt och nu är ”Glenn” uppe i åtta mål i SHL.

🔹Alexander Lundqvist
Han och Rosander är på nytt väldigt stabila. Inte inne på något av målen bakåt och det känns tryggt när dessa unga backar är på isen.

🔹Emil Heineman
Han plockades upp i kedjehierarkin igen. Hur han tackade för förtroendet? Två assist och en ny bra insats. Björn kan inte kasta ner en av sina hetaste forwards i fjärdekedjan igen framöver. Kan inte. Får inte.

Bubblare: Martin Karlsson, Lian Bichsel.


Övriga reflektioner

🔹Powerplayspelet
Det finns väl inte så mycket att säga än att det inte fungerar just nu och att laget verkligen måste jobba på detta. Det är enkelt att slå fast att med ett vassar PP-spel, hade Leksand vunnit den här matchen.

Förstaformationen är inne och skapar några chanser. När andra-uppställningen kommer in kan man ta upp mobilen och slösurfa lite som i ett power break för där händer ingenting. En tombola av spelare som ska försöka hitta en målchans.

🔹Straffläggningen
Det är enkelt att förstå att man slänger fram SHL:s hetast målskytt två gånger. Max försökte hitta femte målet första och den andra chansen är en svettig plock från Lassinantti.

Ruohomaa fick också chansen, förståeligt. Men hur långt ner kommer Heineman på listan över straffläggare? Han kanske inte vill och då ska han inte fram. Men om han ger minsta lilla tecken på att han är redo och vill lägga. Vad väntar ni på? Släpp fram honom!

🔹De insläppta målen
Det är förstås inte mål som ska släppas in. Första är ett rappt avslut efter isen, men där måste Kaskisuo ner snabbare. Vid andra sitter han redan vid stolpen men den slinker in.

På tisdag är det Frölunda i CHL, två dagar senare i SHL. Färjestad borta två dagar senare och CHL-retur i Göteborg tre dagar efter det.

Det är dags att matcha in Brage lite här och inte nödvändigtvis bara med de kommande – ärligt talat rätt trötta – CHL-matcherna.


Matchfakta

Leksand - Luleå 2-3 (0-2, 0-0, 2-0, 0-0, 0-1)
Skott: 36-32 (8-9, 12-12, 10-6, 6-4, 6-4, 0-1)
Utv-min: 2-8 (0-4, 2-2, 0-0, 0-2, 0-0)

0-1 (02.10) Själin (Brännström, Connolly)
0-2 (08.13) Fröberg (Shinnimin, Engsund)

Inga mål i andra perioden

1-2 (42.16) Kloos (Heineman)
2-2 (51.04) Kloos (Ruohomaa, Heineman)

Inga mål i förlängningen

Avgörande straff: Linus Fröberg, Luleå